Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit jelent számunkra a szabadság?

Mit jelent számunkra a szabadság?

Figyelt kérdés
Tudjuk-e mi magyarok értékelni a szabadságot? Ragaszkodunk-e ahhoz, hogy szabadon gondolkodhassunk, nyilváníthassunk véleményt, gyakorolhassuk hitünket, és megvalósíthassuk terveinket, álmainkat? Vagy jobban kedveljük a kész gondolatokat, azt, ha valaki eldönti helyettünk, mit is tegyünk, és miben higgyünk? Képesek vagyunk-e elfogadni, ha valaki másként vélekedik az élet bizonyos dolgairól, vagy elvárjuk, hogy mindenki egyformán gondolkozzon?
2010. febr. 12. 00:12
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Hajós Andrásnak volt egy jó mondata: a magyar nem szabadságot akart a rendszerváltáskor, hanem Gorenje hűtőt. Ma is ez a helyzet, az emberek jó része örömmel lemondana demokratikus azabadságjogairól, ha kapna érte naponta kétszer meleg ételt. És még csak hibáztatni sem tudom őket: aki leélt egy életet a szocializmusban, annak a mentalitásán nagyon nehéz változtatni. Kádár népe ez.
2010. febr. 12. 10:37
 12/13 anonim ***** válasza:

"Akár úgy is feltehettem volna, hogy szerinted az emberek többre értékelik a döntésekkel, felelősséggel járó szabadságot, vagy hajlamosabbak-e inkább behódolni a szabadságot korlátozó, de kisebb felelősséggel járó biztonság reményében. Illetve érdekelne, hogy ki melyik kategóriába sorolná önmagát."

Továbbra is csak magam nevében nyilatkozhatok, mert mint mondtam, nem lehet egy kalap alá venni "az embereket". Mindig vannak értelmesek meg hülyék is.

Egyébként konkrétan itt Magyarországon ezt a kérdést még csak nem is lehet önmagában nézni, mert nincsenek meg hozzá a feltételek, hogy az ember, még ha valóban akarna is, teljes felelősséget vállalhasson önmagáért. Az USA-ban pl. megvan: ott az egész országot arra tervezték, hogy aki tényleg elszánt, az megvalósíthassa "az amerikai álmot", vagyis akár gettólakóból is felküzdhesse magát az elnökségig. Ott ezt meg lehet csinálni, mert a legszarabb munkák is fizetnek annyit, hogy ha kihúzod pár évig spártai körülmények között egy vacak kis albérletben, akkor össze tudsz kuporgatni annyit, hogy aztán már elindulhass fölfelé.

Itt azonban, a minimálbéren foglalkoztatottak országában ez nagyjából kizárt, mivel az áraink európaiak ugyan, de az itteni minimálbér a közelében sincs az európainak. Mi következik ebből? Csak a szűkölködés önmagában és vég nélkül, a megtakarítás reménye nélkül.

Éppen ezért, hiába dönt itt úgy az ember, hogy na, ő most a saját lábára áll, vállal minden felelősséget, és szabad lesz, ha közben nem talál magának olyan állást, amivel ezt megtehetné. Itt nálunk ez továbbra is csak a felső tízezer és a végkielégített vezetők számára elérhető, az alsó réteg nem is álmodhat arról, hogy majd egyszer nekik is jobb lesz, mert nem lesz.

Mindezt lekerekítve tehát a magam részéről azt tudom mondani, hogy én személy szerint hajlandó volnék vállalni a felelősséget a szabadságomért, ha valóban lenne is rá lehetőségem, hogy ezt megvalósítsam. Mivel azonban nem vagyok se felső tízezerbeli, se végkielégített vezető...

2010. febr. 12. 11:28
 13/13 anonim ***** válasza:

„Az USA-ban pl. megvan: ott az egész országot arra tervezték, hogy aki tényleg elszánt, az megvalósíthassa "az amerikai álmot", vagyis akár gettólakóból is stb.”

Az amerikai álomból megjött az ébredés. Már nem nagyon van kizsákmányolható alany. Ma a tőke a hamisság szabadsága él. Egyébként ma már itt is megvalósíthatod az amerikai álmot. Kell egy jó ötlet és ha a partnereid nem jelentenek „csődöt”, ha nem tűnsz fel a maffiának, ha megkímél az állandósuló válság, akkor irány Amerika. Na de ez nem tartozik szerintem közvetlen a szabadsághoz.

2010. júl. 9. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!