Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Buszon hallottam, hogy I....

Buszon hallottam, hogy I. István politikája hasonlított Adolf Hitler politikájára. Miben?

Figyelt kérdés

Bár ott is hallottam néhány érvet, amik többnyire a vallási alapú népirtást hozták fel kapcsolatnak. De ilyen összevetést még máshol nem halottam. Össze lehet vetni a két politikát?

Ebben tényleg lehet valami, vagy csak összeesküvés elmélet szintű dolog lehet?

2014. dec. 28. 18:49
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
84%

Álljunk meg egy percre!

István üldözte a (szerinte) "pogányokat", mert be akart olvadni a Magyarországot körülvevő keresztény Európába, hogy az ország életben maradhasson.

Ezzel szemben mit csinált Hitler? Ki akarta irtani fél Európát, hogy az "Ezeréves Birodalom" uralkodhasson elevenek és holtak fölött... :-(

2014. dec. 28. 20:35
 12/22 anonim ***** válasza:
Szent István idejében jó ha volt 800 ezer - 1 millió fő a magyar lakosság. Ha most ő irtogatni kezdte volna a népét annyira, mint ahogy mondják, akkor azért már lettek volna források a magyar lakosság erős megcsappanásáról. A török meg a tatár, na azok tényleg irtották a magyarokat, meg gyakorlatilag mindenkit. Ilyet Szent István nem tett. Illetve több történelmi forrásból hallottam, hogy a kereszténnyé válás akkoriban nagyon jól jött az országnak, mert így valamennyire védelmet élveztünk a keresztény nyugat elöl, már amennyire. Így is voltak konfliktusok, képzeld milyen kereszteshadjáratokat indítottak volna ellenünk, ha nem lettünk volna keresztények! Úgyhogy ez a kereszténnyé válás taktikailag is jó ötlet volt, valószínű már rég nem lenne ez az ország, ha nem lettünk volna keresztények.
2014. dec. 28. 20:41
 13/22 A kérdező kommentje:

Szóval akkor a "pogányokat" minden keresztény üldözte, és ez egész Európában csinálták, I. István csak ehhez csatlakozott. Így helyes?

Azaz nem saját elveit követte, hanem az európaivá válás feltételeként tette ezt?

2014. dec. 28. 20:54
 14/22 A kérdező kommentje:

#10 minek hozol fel konkrét számokat, ezt honnan vetted? Erről nem beszéltem, ez csak belőled fakad.

Nem teszem túl magam ezen, hanem érdekel, hogy itt mit mondanak erről. Közhelyes lehurrogásod semmilyen információt nem tartalmaz. Kérlek ITT foglalkozz azzal, amit valóban kérdezek, ne a saját dühöddel.

2014. dec. 28. 20:57
 15/22 anonim ***** válasza:
20%

11: "Ezzel szemben mit csinált Hitler? Ki akarta irtani fél Európát, hogy az "Ezeréves Birodalom" uralkodhasson elevenek és holtak fölött."

Forrás? Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy István kiirtotta a magyarságot, mert körülbelül annyi a kettő igazságtartalma.

2014. dec. 28. 20:57
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

"Azaz nem saját elveit követte, hanem az európaivá válás feltételeként tette ezt?"

Majdnem. Pontosabban:

"Azaz nem saját elveit követte, hanem az életben maradás feltételeként tette ezt."

Inkább váljon egy ország kereszténnyé, minthogy elpusztuljon.

2014. dec. 28. 20:59
 17/22 anonim ***** válasza:
51%

"Buszon hallottam"

Az igen! Ott aztán okos emberek is megfordulnak. :)

2014. dec. 28. 22:04
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Szia, egyáltalán nem lehet összevetni a két politikust, mert István a X-XI. században élt, Hitler pedig a XX. században. 1000 év választja el ezt a két korszakot. Gyakorlatilag annyira más volt a két világ, az emberek gondolkodása, a korszak problémái stb., hogy az egyik alapján nem lehet a másikat megérteni.

Egyébként István nem irtott senkit. Mivel a magyarság fennmaradásának záloga volt, hogy becsatlakozzunk a keresztény Európa országai sorába, így meg kellett szerezni a központi hatalmat, és kereszténnyé kellett tenni a pogány népet. Egyik feladat sem ment könnyen, és véráldozattal is járt. De meg kellett hozni ezt az áldozatot, ez van, ez egy ilyen kor volt.

Egyébként elárulom, nem tudsz mondani olyan népet, amely ne így vette volna fel a kereszténységet! A lengyelek, csehek, a skandinávok, frankok, gótok, egyszóval mindenki így vette fel a keresztény hitet. Kiemelkedett egy karizmatikus vezető, aki legyőzte a népe törzsfőit, majd a pogány lázadókat. Ugyanaz volt a forgatókönyv. Én nagy politikusnak tartom Istvánt, de nem azért, mert magyarokat ölt, hanem azért, mert felismerte a történelem kihívásait a saját korában és meg tudta lépni a szükséges lépéseket. Embert ölni politikai okokból pedig lehet, hogy a mai ember számára szörnyű, de akkor ez volt ennek a módja. Nem csak itt, nem csak Istvánnál, hanem bárhol az akkori világon.

Egyébként az Intelmeket nem István írta, mivel nem tudott írni. Nem tudni, hogy ki írta le, valószínűleg egy egyházi méltóság, esetleg egy szerzetes. De az biztos, hogy István felügyeletével készült, az is lehet, hogy diktálta, úgyhogy valóban az ő politikai nézeteit tükrözi a szöveg.

2014. dec. 28. 22:04
 19/22 anonim ***** válasza:
33%
Nagyon komoly elmélet. Kb a Syrius és a gyufásdoboz hasonloságával egyenértékü.
2014. dec. 28. 23:13
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Azért ne idealizáljuk a helyzetet, való igaz, h István, vmint az akkori vezetôség nem erôszakmentesen terjesztették a kereszténységet, a pogánylázadások leverésérôl nem is beszélve, egyébként meg nem ez volt akkoriban Európában a "trend", ahogy az egyik válaszoló írta, h a pogányokat krisztianizálják, hanem Európa legtöbb nemzete akkorra már rég keresztény volt, a magyarok meg a kulturális, és vallási különbségek miatt izolálttá váltak, ill. ellenségnek számítottak...a kereszténység bevezetésével, és a hagyományos kultúra elnyomásával ezek a különbségek nagyrészt megszûntek, és így ezzel az állandó konfliktusforrás is...viszont ezzel megkezdôdött egy másik kedvezõtlen folyamat, mégpedig a magyarok asszimilációja, más nemzetek betelepülése/telepítése, ezen folyamatok eredményei/hatásai pedig alaposan rányomták a bélyegüket a magyar történelemre a késõbbiekben sajnos.

Mindezek ellenére viszont teljesen abszurd ötlet Istvánt(Vajk) Adolf Hitlerhez hasonlítani, semmi érdemi összefüggést nem lehet találni sem a személyiségük, sem pedig a politikájuk között.

Végül azért annyit megjegyeznék, ill. kérdeznék, h ha nem fedi a valóságot, h Hitler ki akarta irtani fél Európát, akkor mi az igazság, elárulnád? Persze tudom, a holokauszt is kamu, Lengyelország lerohanása is egy félreértés blablabla

2014. dec. 28. 23:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!