Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ez mégis hogy van?

Ez mégis hogy van?

Figyelt kérdés

Még mindig nem értem.

Hogy van az hogy nyugat európába megéri zöldséget és gyümölcsöt termszteni és külföldi munkásokkal leszdetni le szüretleteni havi 1000 euró kifizetni nekik.

Kelet európában meg mért nem havi 300 eurót fizetésért.

Pl. itt van Magyarország tökéletes agrár ország is.

Ez a kérdés is az enyém:

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__6337..

2014. dec. 4. 07:04
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Nagyon mocskos egy világot élünk.
2014. dec. 4. 09:08
 12/16 anonim ***** válasza:
Kérdező, ha megnyugtat, a mostani mocskos világ lényegesen jobb és emberségesebb (legalábbis itt, Európában) mint régen, pár száz évvel ezelőtt volt...
2014. dec. 4. 09:42
 13/16 A kérdező kommentje:

# 12

Mért éltél benne?

Én se de szerintem nem sokban külömbözik.

2014. dec. 4. 10:11
 14/16 LazyJones ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én valóban nem éltem 100 évvel ez előtt, de nagyszüleim éltek a 20-as, 30-as években. Szóval nekik volt viszonyítási alapjuk ahhoz, hogy azt mondják, a modern kor sok tekintetben könnyebb, emberségesebb, mint akár 100 évvel ez előtt. Persze, vannak dolgok, amik nehezebbek, ahogy olyan problémák is vannak, amik akkoriban nem is igen léteztek, szemben a mostani korral.

A kérdéssel kapcsolatban: Magyarország a >régióban< tökéletes agrárország. Spanyoloknál sokkal jobb a klíma pl. gyümölcstermesztés szempontjából (sokkal több napsütés, magasabb átlaghőmérséklet, páratartalom, egyenletesebb klíma, stb.) Magyarország klímája, főleg az elmúlt években meglehetősen kiszámíthatatlan volt, gondolj csak a tavalyi télre (szinte alig volt fagy), vagy a híres március 15-i havazásra.

A másik, hogy a mennyiségi termelés olcsóbbá teszi a terményt. Magyarországnak egy jó része termőföld - amin termelnek búzát, kukoricát, repcét, almát, barackot, szőlőt, vagyis kb ezer féle dolgot. Külföldön viszont gyakran egy egész alföldnyi területen termelnek ugyanazt. Könnyebb és olcsóbb a gondozása, betakarítása - és itt azért sokat nyom a latba a technika, és a technológia is! Lehet, nem feltétlenül a termesztés, vagy a kész termék az olcsóbb (bár sokszor az is), viszont ott megvan a kifejlődött infrastruktúra ahhoz, hogy nagyobb távolságra szállítsák kezelhető határidővel, megvannak a bejáratott cégek arra, hogy a terményt raktározzák, szállítsák, tartósítsák, esetleg helyben feldolgozzák. Magyarországon egy termelő megtermel X mennyiséget. A járműpark elavult, sokat fogyaszt, sokba kerül a fenntartása, és a teljes kapacitásának kb 20%-át használják ki, a maradék időben csak porosodik és amortizálódik! Külföldön egy munkagép 80-90%-át a lehetőségének kihasználják; sokszor csak akkor van műhelyben, vagy elfekvőben, ha épp karbantartás, vagy javítás okozza. Ezek után jönnek az adók, a járulékok, a különböző extra költségek, amik megint csak sokat nyomnak a latba! Ez a sok "pici" összeadódva a végeredményt bőven befolyásolja, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon a klíma miatt évente 1, max 2 betakarítás lehetséges. Ha globálisan nézzük, az üres időszakban könnyen lenyomnak mindenkit azok a külföldi vállalatok, amik több országból képesek az éppen aktuális terményt felvásárolni és szállítani.

2014. dec. 4. 11:08
 15/16 A kérdező kommentje:

# 14

Nekem az a maeglátásom hogy a technikai vávmányokon kívül minden ugyan az csak dolgokat most máshogy hívunk.

2014. dec. 4. 13:57
 16/16 BlackSword ***** válasza:
Egyszerű... Ott a gazdák összefognak és önkéntes szervezetekbe tömörülnek, ahol lent tartják a vetőmag árakat, fent a termény árakat, közösen ruháznak be gépekre, alkatrészekre, üzemanyagra... És ennyi a titok... Illetve becsületesebbek, és nem akarják ott lehúzni a másikat, ahol tudják...
2014. dec. 4. 19:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!