Mi a gond azzal, hogy a kormány szakmát szeretne a fiataloknak és piacképes diplomát?
Szeretném legalább egy kicsit is megérteni az ellenzék álláspontját, legalábbis szeretnék érveket olvasni tőlük. :)
A mai trend, hogy boldog-boldogtalan gimnáziumba megy, ahol szinte semmi irányultságot nem kap, szakmát főleg nem. Majd, mivel tanulni akar, elmegy egy értelmetlen, értéktelen büfészakra, majd miután az állam pénzén lediplomázott, át kell képezze magát, ha nem akar éhenhalni.
Mindez sajnos rám is igaz. :(
Közben szakmunkásokból hiány van.
Az érettségi túl könnyű, 90% feletti eredményért már kell tanulni, de az alattiért nem. Az egész csak szövegértés, a szóbeli tételek mellett rengeteg forrás. Én nem vagyok jó eszű, de színötösre érettségiztem.
Cikkekben olvasgatva a köznevelés és a felsőoktatás terén tervezetteket, úgy látom, a kormány végre tenni akar a fentiek ellen.
Az emberek tudjanak nyelvet - ami manapság nagyon fontos! A globalizáció LÉ-TE-ZIK!
Az egyetemre való bejutásért végre kelljen tenni is valamit! Az eddigi 240 egy vicc volt, és rengeteg helyre, köztük büfészakokra is be lehet jutni 240-320 ponttal. Ez nem sok!!
Az egyetemi képzések végre igazodnának a PIACI IGÉNYEKHEZ, nomeg egyáltalán ahhoz, amihez az adott egyetem ért... Vége lesz a töltelékszakoknak.
Végre a szakmunka felé terelik a népet; SZAKMÁKAT, hiányszakmákat adnának az emberek kezébe.
Ez valakiknek rossz????
Igen, aki ott áll az érettségi előtt, nem túl jó eszű és/vagy lusta, annak nehéz elfogadnia, hogy esetleg nem fog tudni tanulni, hanem kétkezi munkája lesz - amiben esetleg baromi jó lesz úgy nem mellesleg és baromi sokat fog adni az embereknek ezzel.
Igen, nekem is nehéz lett volna elfogadnom a szakmát, ezért mentem egy büfészakra, én magam megbántam.... :'(
A tudás akkor érték, ha használják.
Kivéve az alapvető logikai készségeket és az alapvető emberismeretet (erre lenne jó a töri, matek, magyar, ha jól oktatnák)
Ja meg a saját anyanyelv és az idegennyelvek.
Ezen kívül nekem senki ne adjon tudást, mert nem érzem magam többnek tőle, csak sajnálni fogom, hogy nem használom :/
Kérdező, elolvastad te amit a 14:13-as válaszoló írt?
A 240 a minimális igen, de az adott hely dönthet arról, hogy indít-e képzést vagy sem...
Nem úgy van, hogy "ezt dobja a gép", pont ezt magyarázzák neked már nem először.
Az a százalékos dolog megint csak hülyeség.
Persze zárjunk be szakokat, ne legyen ilyen olyan képzés, mert minek.
Aztán pár év múlva újfent hiány szakma lesz és megint 3-5 év lesz "kitanítani" az újabb szakembereket.
Csak úgy össze-vissza nem lehet szakokat bezáratni.
Nincs olyan, hogy fölösleges tudás, a tudás MINDENHOL hasznos az életben, csak ezt kevesen látják/értik meg.
A tudás mindig érték és sosem tudod, hogy mikor kell valami.
Na például a helyesírás is fontos lenne. Tudom, az enyém se jó :)
Egy olyan szak, aminek NINCS ÉRTELME, sose lesz hiányszakma...
Jó, mondjuk tény, akkor valóban nem lehet % alapján meghatározni, melyik szak felesleges. Én is tudok sorolni, egyet már írtam is. Szerintem mindenki más tud sorolni felesleges, ÉRTELMETLEN szakokat.
A tudás akkor érték, ha az ember használja.
Érthet valaki az atomerőművekhez - ez egy példa csak!!!! -, ha utcát seper télen-nyáron havi 50 ezerért, kikecmeregni kb. sehogy se tud. Vagy egyszercsak felveszik takarítónőnek 80 ezerért 9 órában és mellette átképzi magát.
Sok műszaki egyetemen miért 240 akkor a ponthatár? Izé, volt, mostmár 260.
Aztán kiszórják az évfolyamon 80%-át.
Ha meg a fejkvóta miatt teszik ezt az egészet, akkor ez ellen a rendszer ellen is tenni kellene.
Én azt nem értem még amúgy, hogy ti fideszesek folyton arról vernyákoltok, hogy a szegények és akiknek nincsen három piacképes diplomájuk, azok dögöljenek meg, mert miért nem tanultak, erre mindenkit be akartok terelni kőművesnek és szakácsnak, mert miért ne.
Ennek mi értelme?
"Sok műszaki egyetemen miért 240 akkor a ponthatár? Izé, volt, mostmár 260.
Aztán kiszórják az évfolyamon 80%-át."
A kettő összefügg és egyik sem az egyetemek hibája.
A pontszámot a jelentkezettek szabják meg, mint már ezt korábban kifejtettek (és nem értetted meg).
A képzés maga viszont nehéz.
A pontszámot a kevesebb tudással odakerült emberek is befolyásolják, ám ők többnyire ki is buknak.
f****a ebbe a sz****ba
rossz gombot nyomtam meg és tévesen elküldte
De egy h.lyeség, hogy a jelentkezettek szabják meg. Egy, felvételi kellene. Kettő, ha érettségi, akkoris valami magasabb ponthatár, mondjuk minimum 320-350 között valami. És NE az legyen, hogy van 60 hely és annyit be is töltenek. (Tudom, hogy így meg és le is írtam)
Végzős diákként eléggé más véleményen vagyok.
"Közben szakmunkásokból hiány van. "
Azon nem gondolkoztál el, hogy kik mennek szakmunkásképzőbe?(és most nem a kisebbségre célzok elsődlegesen) Esetek 90%-ban azok mennek ilyen iskolákba akik vagy leszarják a sulit ergo nekik tökmind1, hogy lakatosok vagy festők lesznek, a másik csoport pedig azok akik gimibe/szakközépbe mennének, csak nem veszik fel őket. Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy milyen munkaerő válik belőlük hiszen nem is szeretik amit csinálnak..
"Az érettségi túl könnyű, 90% feletti eredményért már kell tanulni, de az alattiért nem. Az egész csak szövegértés, a szóbeli tételek mellett rengeteg forrás. Én nem vagyok jó eszű, de színötösre érettségiztem. "
Ezzel egyetértek, de vannak akiknek így is nehéz.
"Az emberek tudjanak nyelvet - ami manapság nagyon fontos! A globalizáció LÉ-TE-ZIK! "
Támogatom, de a nyelvtanulás nem ott kezdődik, hogy kötelezővé tesszük felvételinél a nyelvvizsgát. A nyelvvizsgáig el is kell jutni valahogy és hidd el, hogy a heti 5 tesi nem lesz elég, de még a heti 3 angol sem...
"Az egyetemre való bejutásért végre kelljen tenni is valamit! Az eddigi 240 egy vicc volt, és rengeteg helyre, köztük büfészakokra is be lehet jutni 240-320 ponttal. Ez nem sok!!
Az egyetemi képzések végre igazodnának a PIACI IGÉNYEKHEZ, nomeg egyáltalán ahhoz, amihez az adott egyetem ért... Vége lesz a töltelékszakoknak"
Noname szar helyekre persze, hogy belehet jutni ennyi ponttal, de ez azért van mert a felső 100-150(attól függően mennyi a keretszám) ennyi pontot ért el.
Az államnak nem feladata, hogy "piaci igényekhez" igazítsa a képzéseket, mert mire a tervezetből törvény lesz és mire azt bevezetik kapásból kb 2 év. De, ha úgy érzed, hogy ez így mégis rendben lenne akkor elgondolkozhatnál azon is, hogy miért mondta azt a felsőoktatási államtitkár, hogy igen valóban hiány van közgazdászokból, annak ellenére, hogy 2-3 éve még szabadságharc folyt a gazdasági képzések ellen és felvitték 460 körülire az összes képzés ponthatárát államilag.
"Végre a szakmunka felé terelik a népet; SZAKMÁKAT, hiányszakmákat adnának az emberek kezébe.
"
Egyetlen egy érvet mondj a szakmunka mellett, mérnökökkel, gazdasági elemzőkkel szemben! Mikor lesznek olyan munkakörülmények, juttatások, előlépési lehetőségek géplakatosként mint pl. villamos mérnökként?
"Ez valakiknek rossz????
Igen, aki ott áll az érettségi előtt, nem túl jó eszű és/vagy lusta, annak nehéz elfogadnia, hogy esetleg nem fog tudni tanulni, hanem kétkezi munkája lesz - amiben esetleg baromi jó lesz úgy nem mellesleg és baromi sokat fog adni az embereknek ezzel.
Igen, nekem is nehéz lett volna elfogadnom a szakmát, ezért mentem egy büfészakra, én magam megbántam.... :'("
Abszolút így van, tehát dögöljek meg azért mert nem vagyok jó matekból,(hiszen így esélytelen bármilyen műszaki terület), de van felsőfokú nyelvvizsgám plusz az angol érettségi sima max pontos a töri emelt 85%+, ÉS ÍGY IS a jog a leginkább "kézzelfogható" a politológia/nemzetközi kapcsolatok/nyelvszakok mellett , de ugye mint mind tudjuk "jogászokkal Dunát lehetne rekeszteni" (arról ne is beszéljünk, hogy jogra is 464 kell). Tehát akkor a te(és a kormány) gondolatmenete szerint menjek festőnek/géplakatosnak/asztalosnak, hiszen ebbe az országba már csak a mérnöki szakok nem "büfészakok"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!