Nem szégyen, ha egy magyartanár nem tud magyarul olvasni?
"Tételezzük fel, hogy egy leütésed 1 tized másodperc, mert te rendkívül gyors ember vagy. Írjuk le mindkét módon az agy szót!"
És nyertünk egy billentyűzetet, ami totálisan inkompatibilis a környező országokéval és csak egy tízmilliót főt sem kitevő kelet-európai nép használ egyedül. Tiszta profit.
És visszatérve az összevonásokra. Az nem azért van, mert a rovásírás olyan jó, hanem mert ezekből a krikszkrakszokból egyszerűen szar sokat egymás után leírni. Pontosan azért, mert nehézkes a használatuk. Ez bonyolítja a szabályrendszerét is. A bonyolult szabályrendszer pedig egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy valami jó vagy jobb.
"És az összevonások hogyan segítik elő az könnyen tanulhatóságot és olvashatóságot?"
Azt sehogy. Az összerovást akkor alkalmazod amikor az alap írásjeleket már ismered, tehát a te esetedben soha.
Megtanulni kettő órát vesz igénybe, egyszerűsége miatt, hiszen itt egy hang egy jel. Míg a latint ennél lényegesen többet, bonyolultságából kifolyólag.
Az összerovás nem a tanulást segíti, hanem az írás sebességét többszörözi és az ahhoz szükséges írásfelületet hányadolja. Szándékosan nem írtam felezit, mert néha harmadára, negyedére is csökkenthető a helyigény.
"És nyertünk egy billentyűzetet, ami totálisan inkompatibilis a környező országokéval és csak egy tízmilliót főt sem kitevő kelet-európai nép használ egyedül. Tiszta profit. "
Látom azért nem csak olvasási nehézségeid vannak. Mindenki ugyanezt a billentyűzetet használja rovásra is. Én is, mások is. Teljesen kompatibilis a világ valamennyi billentyűzetével. Olyannyira, hogy a billentyűzetnek ehhez semmi köze sincsen. Feltelepíted a rováskészletet és kalap. Az egész egy pár Mbyte-os szoft. Eddig még rajtad kívül senkinek sem okozott semminemű problémát. Ha tovább kívánsz akadékoskodni javaslom a Microsoft perbefogását, amiért olyan mocskos nyugatellenes és felvilágosodásellenes magatartást tanúsítottak, hogy az általuk létrehozott rendszeren a mocskos náci magyar írásmód is könnyedén használható.
Én azt bírom az egészben legjobban, hogy ilyen mondva csinált kifogásokkal jönnek a rovás ellen, de ha már magát az írást nem is ismeri a paraszt, legalább ne lenne lusta utánanézni, hogy amit éppen állítani akar az egyáltalán megáll-e a valóság talaján. Aztán mikor beég az egyik ökörséggel, rögtön kitalál újabbat, hogy még tovább tudja alázni magát nagy nyilvánosság előtt a tudatlanságával.
De a kis keze az letörne, ha elismerné, hogy valóban nem ide való a latin betü, mert a magyarban eléggé körülményes a használata.
"És visszatérve az összevonásokra. Az nem azért van, mert a rovásírás olyan jó, hanem mert ezekből a krikszkrakszokból egyszerűen szar sokat egymás után leírni. Pontosan azért, mert nehézkes a használatuk. Ez bonyolítja a szabályrendszerét is. A bonyolult szabályrendszer pedig egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy valami jó vagy jobb."
Nem összevonás, összerovás. A szabályrendszere pedig a latin krikszkraksznak lényegesen bonyolultabb, ott nem találsz minden hangra írásjelet, hanem többől kell azokat összeraknod. Ha egyik írást sem ismernéd és teljesen a nulláról kellene mindet megtanulnod a rovás nagyon hamar menne. Nekem kettő óra volt, előttem egy hozzászóló három órát írt. A latin két három napba bele tellene, de legyen csak egyetlen nap.
A latin alulmaradt.
Az összerovásról:
Azt egyáltalán nem kötelező használnod, ahhoz hogy róni tudj, legtöbb ember nem is használja, én is nagyon ritkán. Mindössze ha időt és helyet akarsz spórolni magadnak saját jegyzeteidnél akkor használhatod. Tehát ezt most talán tegyük is félre.
Hagyományos egybetűs írásnál nem kell két vagy több jelet rajzolgatnod, ez bizony már önmagában idő és helytakarékosabb.
A latin ismét alul maradt.
Tanulhatóság:
A rovást mindig tudod valamilyen képhez kötni, mint a D a derékhoz, L a lóhoz, G a gémeskúthoz, ezekben mindben van képi hasonlóság. Ha rég nem használtad akkor is eszedbe fog jutni, mert elég ránézned, tudod ha lovat látsz akkor az L betű.
A latint nekem az általános iskolás képeskönyvem annak idején úgy tanította, hogy az A betűt kötötte az alma, autó szavakhoz. A kis szemem bárhogyan is gűvedt hat éves koromban, sehogyan sem voltam képes meglátni az A betű és az alma közti hasonlóságot, és még ráadásul az autóra sem emlékeztetett számottevően.
A latin alulmaradt.
"G a gémeskúthoz"
A mai kölkök kb 97%-a azt sem tudja mi az a gémeskút, 2% már látta könyvben vagy képen, 1% meg talán élőben. Tökéletes hasonlat :D
Ha jól olvastam, akkor még az sem bizonyítható, hogy ezt egyáltalán használták a magyarok? ( mármint az összmagyarság, és nem csak egy elszigetelt csoportja ). Akkor minek vagytok így belebuzulva ebbe a rovásírásos majomságba? Szaladj körbe az utcán és kérdezz meg 100 embert, hogy ki szeretné ezt használni, szerintem kb 0 jelentkező lesz.
Vagy esetleg tegyük kötelezővé... :D
Úgy irigylem azokat az embereket, akiknek van idejük ilyeneken pörögni :D
"Ha jól olvastam, akkor még az sem bizonyítható, hogy ezt egyáltalán használták a magyarok? "
Nem olvastad jól. A honfoglalás korában a magyarok több mint 90%-a írástudó volt a vezérektől a legszegényebbekig mindenki ezt az írásmódot használta, és egyben ez volt a többi íjfeszítő népek írása is. Valahogy aztán István és a latin írás megjelenésével ez a szám jelentősen lecsökkent. Vajon miért? Nem volt a latin könnyen tanulható?
Mára már csak a székelyek és a magyarok őrzik az ősi írást. Szóval ismét sikerült valami olyasmivel előhozakodni aminek utánanézni már nem nagyon ment a hozzászólás megírása előtt.
"Úgy irigylem azokat az embereket, akiknek van idejük ilyeneken pörögni :D"
Nem jobban mint én azokat akiknek nincs, de azért fel jönnek vergődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!