Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért mondják az emberek,...

Miért mondják az emberek, hogy jobb volt élni a Kádár-rendszerben, mint manapság?

Figyelt kérdés

Én a 90-es évek elején születtem, tehát mondhatjuk, hogy nem sok minden volt más, mint a Kádár alatt, sőt valamivel azért jobb, fejlettebb lehetett és erre emlékszem:

-Ha valami elromlott, elszakadt házilag javítgattuk, máig emlékszem a csomagragasztóval ezerszer megreparált mai szemmel életveszélyes 220 V-os vezetékekre, a ragasztgatott kábellel bejövő szemcsés TV-adásra.

-A hűtőszekrény sosem volt tele, volt párizsi, vaj, hétvégén a kirántásra váró hús, pár zöldség és ennyi.

-1998-ban földhöz vágtam magam az örömtől, mert elég drágán szereztünk egy kínai sárga kazettás "nintendót" és egy 386-os számítógépet, mindkettő 80-as évekbeli technológia, miközben osztrák kortársaimnál már ott figyelt a PlayStation és a Pentium internettel

-Maximum a Balatonon nyaraltunk, sátorban, évente egyszer, minden más megfizethetetlen volt, ott is otthonról hozott és ottani boltban vett konzerveken éltünk.

-Gazdaságilag Jobbikos Paradicsomban éltünk, nem nagyon voltak multik, csak kiváló magyar termékek, azaz borzalmas ízű készételek, nagyon alapvető minőségű tej, felvágott stb. drágábban, mint manapság.

Mindezt németországi fizetésből...

Most átlagos keresetet nézve sokkal szegényebbek vagyunk, mégis jobb körülmények között élünk. A boltokban hatalmas választék van, 90-es évekbeli szemmel luxus minőségű, mindenféle országbeli termékek közül.

Alapvető, hogy van internetünk és jó fajta számítógépünk. A 90-es években a kádári örökség és gazdasági pusztulat miatt nem engedhettük meg magunknak a csúcstechnikát.

Évente legalább kétszer fapados repülővel eljutunk akár a Kanári-szigetekre vagy Törökországba is, ahol lehet, hogy olcsó szálláson alszunk és a sarki kebabosnál eszünk, de legalább nem sátorban ázunk-fázunk májkrémet nyalogatva.

Szóval én ebből azt veszem le, hogy most, a 2010-es években a társadalom összes rétegének magasabb az életszínvonala, sokkal közelebb állunk a Nyugathoz, mint a 80-as, 90-es években. Miért gondolják tehát egyesek, hogy jobb volt a Kádár vagy az EU-előtti korszak, és miért akar a Jobbik zárt nemzetgazdaságot?

2014. okt. 14. 16:04
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
71%

Mert akkor volt fiatal.

Neked is 40-50 évesen hitelt fizetne,gyereket nevelve nehezebb életed lesz mint 18 évesen amikor a legnagyobb gondod az volt,hogy Juliskának tetszel,miközben anyukád megfőzött, kifizette a rezsidet.

2014. okt. 14. 20:35
 12/17 anonim ***** válasza:

"Gazdaságilag Jobbikos Paradicsomban éltünk"

a szélsőbal és a szélsőjobb között nincs nagy különbség, mint ahogy az iskolában tanítják

ld: hitler-sztálin paktum, vagy a kisnyilasokból átöltözött ávósok és katonatisztek

vagy az mszp cigányimádatát és az egész álbaloldali politikáját megunó,jobbikhoz átpártoló szavazók

2014. okt. 15. 00:59
 13/17 anonim ***** válasza:

ezeket iskolában úgy tanították,hogy milyen nagy ellenségek,meg hogy világháborúztak egymás ellen (2006-ban érettségiztem)

de, hogy üzletelgettek a komcsik és a nácik arról kuss van

meg azt is pár éve hallottam, hogy az első ávósok zsidókat gyilkoló nyilasok voltak (ld 1967-es zuglói nyilasper)

2014. okt. 15. 01:02
 14/17 anonim ***** válasza:

"Évente legalább kétszer fapados repülővel eljutunk akár a Kanári-szigetekre vagy Törökországba is, ahol lehet, hogy olcsó szálláson alszunk és a sarki kebabosnál eszünk, de legalább nem sátorban ázunk-fázunk májkrémet nyalogatva. "

ne haragudj, ezt nem tudom értelmezni

egy dolog az életszínvonal , más dolog. hogy milyen áron:

agyondolgoztatják az embereket,rettegés a bankoktól, a munkahely elvesztésétől (én ezt vadkapitalista terrornak hívom,mert ebben a rendszerben is van terror)

A Kádár-rendszert igen is nagy fejlődésnek élte meg a nép nagy többsége, úgy a 70-es évektől.Akkor még sokan éltek olyanok, akik a II vh-t túlélték, és nagy volt a nyomor. Konkrétan éheztek az emberek (de mégaz NSZK-ban is az 50-es évek közepéig)

Olvastam egyszer egy szociológiai kutatást, hogy mi volt a horthy-rendszer alatti szegény gyermekek álma (abból pedig több millió volt az országban):

egy saját autó (ami horthy alatt egy csoda volt, hogy nem ló, vagy szamár hajtja) és egy saját ház/lakás fürdőszobával (f.szoba akkoriban csak a grófoknak és a gazdag uraknak,polgároknak volt) és ez a kádár-rendszerre valósult meg

félreértés ne essék: ez nem kizárólag kádár miatt volt, hiszen fejlődött az autóipar és a házépítési technológiák

de ez összemosódik az emberek emlékezetében,mert azért csak 33 évig volt hatalmon és egyre inkább amolyan jóságos, viccelgetős nagypapa stílusa volt kádárnak (nem védem az öreget, de valami ilyesmi is a titka)

neked már a fürdőszoba természetes, más,magasabb az igényszint

amit meg visszasírnak az a munkahelyi nyugalom,kiszámíthatóság,ami nyugaton a kapitalizmusban is megvan,de itt csak a szocializmusban volt

erre érzett rá orbán

2014. okt. 15. 01:21
 15/17 anonim ***** válasza:

előző vagyok

rendszerváltáskor azzal etették az embereket és sokan hittek benne (úgy,mint 15 évvel később 2004-ben a bécsi cukrászdában), hogy itt osztrák életszínvonal lesz 1-2 éven belül...na most ez nem jött be

én személyesen garantálom neked, ha akkor osztrák életszínvonal lett volna, és lenne ma is,itt senki nem sírna kádár után...ez biztos

a másik: nem tudom kérdező milyen anyagi hátterű családból származol,mert ha nagyvárosi jómódú családból származol,nem beszélgettél,akkor élt emberekkel,akkor kérdésedet nehezebben érted meg, ne adj Isten családodat üldözték az előző rendszerben, szintén nehezebben érted meg

nekem nagyszüleim felnőttként élték meg a háborút,sokat meséltek, egyszerű szegények,kisnyugdíjasok voltak,fürdőszoba és vezetékes víz nélkül élték le életüket...és a 60-as, 70-es évekig ez volt az általános vidéken

ezeket egy mondatban nem lehet megválaszolni

szóval ez összetett szociológiai elemzést igényel, biztos írtak erről könyveket

én is csak belekapok egy két dologba, mi az eszembe jut és nem is biztos , hogy jól látom

egy tény: tetszik,vagy nem tetszik Kádár halála után 25 évvel is népszerű,szóval valamit tudott az öreg

ez a mai politikusok és gazdasági szakemberek felelőssége

mint, ahogy orbán is tud valamit,mert már csak ő van talpon a 89-es r.v. óta és már nem tudom hányadszor 2/3-ad,ami persze nem kétharmad,de az el nem mentek nem számítanak,ez a demokrácia szintén tetszik, vagy nem tetszik

2014. okt. 15. 01:36
 16/17 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, én megértelek, ha neked a McDonalds a norma. Én azt kicsit alacsonynak tartom a magam részére.

Ami a legújabb autókat illeti, ismered a betűket? Ma azok nagyjából megmondják az autók korát. A KT kezdetű rendszámokat vehetted 2004-től. Ami attól kisebb, mind idősebb. És van belőle, főleg ha vidékre mész. Ma nálunk az autók átlagéletkora ismét a 20 év felé közelít.

Ezzel nem azt mondtam, hogy ma sokkal rosszabb, hanem azt, minden viszonyítás kérdése. Nekem ez rossz. Nem azért, mert éhezem, sőt. Azért, mert tudom milyen lehetne. És a különbség rendkívül nagy.

2014. okt. 15. 09:12
 17/17 anonim ***** válasza:

A Kádár-rendszerben abból a szempontból volt (sokkal) jobb, hogy kisebb volt az emberek közötti vagyoni különbség. Senki sem volt milliárdos, de senki nem volt abszolút kisemmizett munkanélküli-hajléktalan sem.

Nagyobb volt az ember szociális biztonságérzete, és nagyobb volt az esélyegyenlőség a relatív felemelkedésre.

2014. okt. 15. 18:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!