Támogatnátok a készpénz megszüntetését?
Arról jutott eszembe, hogy olvastam, hogy Svédország 2016-ig megszünteti.
Miért lenne jó megszüntetni?
-megszűnne a fekete kereskedelem
-megszűnne a fekete munka
-állam egy csomót spórolna, mert nem kell készpénz cserével, szállítással, gyártással, őrzéssel foglalkozni
-amúgy is kb mindenkinek van bankkártyája és már a legkisebb sarki boltokban is elfogadják
Érdekes a cikk, mert a hónap 30 napjából 25-öt a svédeknél vagyok. Úgy látszik, nekem egy másik arcát mutatja az az ország, éspedig azt, ahol a pénz jelen van, és használják is.
Az meg csak hab a tortán, hogy "annyira nincs készpénz itt", hogy a boltos a vásárlás után megkérdezi, hogy akarok-e készpénzt, miután fizettem a kártyámmal!
Olyan boltot még nem láttam, ahol nem tudok kp-val fizetni, persze ezt nem tartom kizártnak.
És folytathatnám....
# 11
én viszont olyat hallottam, hogy egy boltos nem "piszkolja vele össze a kezét"
[link] (a sárga bankkártya felett ír erről)
Most akkor mi az igaz?
Azért szeretek a politika rovatban publikálni, mert kétféle kérdező/válaszadó van: az országhatárt átlépni önerőből képtelen buta szerencsétlen, aki viszont Tudja, milyen a világ, és meg is mondja, és az a csendes intelligens többség, aki megy, de nem ír ide.
Szóval amikor valaki a készpénzt isteníti, annyira sötét ostoba keleteurópai, hogy teljesen értelmetlen foglalkozni vele.
Amikor betérnek ide látszólag világlátott megmondóemberek, akik igazolják, hogy igen, a nagyvilág olyan, mint itt keleten látod te szerencsétlen, megint csak torllokra bukkansz.
A magyaroknak valójában fingjuk sincs arról, mi történik a Nyugaton. Például készpénz, megújuló energia vagy szólásszabadság témájában. De ettől még a sötétje mondja a magáét.
#13. Való igaz, hogy rengeteg kisboltban is van "páncélos"automata, így nem kell az apróval bajlódniuk.
Ennek azonban praktikus okai vannak, nem a kosz! Bizonyítottan több "retek" van egy papírpénzen, mint egy fémpénzen.
Jövőre újra lesz 2koronás érme is, ami eddig nem volt(volt, de régóta nincs forgalomban), vagyis direkt plusz problémát csinálnak maguknak a cikk szerint.
A parkoló automaták mind a mai napon működnek egy csomó helyen 5koronással, a nyilvános wc-k szintén.
Ezt a templomos dolgot meg fogom nézni, ez már-már az a vicces kategória, hogy a svéd koldus is kártyaleolvasóval lejmol!
Érdekes, amiket írtok, de a kérdés lényegére sokan nem válaszoltak, ez pedig a következő.
Támogatnád-e?
Hat évig svéd cégnek melóztam, már volt ilyen hír korábban is - nem lett belőle semmi. Tény, hogy Svédországban gyakorlatilag a vécés néninél is lehet kártyával fizetni, de nem szűnik meg a készpénz.
Nem támogatnám. Könnyebben ellenőrizhető lenne az ember, a hatalom egyet gondol, és ráteszi a kezét a megtakarításaira, nyomon követheti minden vásárlásunkat, bevételünket, anyagi helyzetünket, ez nekem nem tetszene.
Majd még jön a sokat emlegetett chip a bőrünk alá a végén.
a társadalom megfigyelése egy kétélű kard. az emberk annak tükrében fognak dönteni, hogy a személyi jogaikat vagy a feketegazdaságot tartják rosszabbnak.
cserekereskedelem mindig is lesz, hamisan számlázni is könnyen lehet, kiberbűnözni mégkönnyebb, kátyát is el lehet lopni, tehát nem valódi megoldás, legfeljebb arra jó, hogy a banki alkalmazottak röhögjenek rajtad, hogy 3.jára vezsel idén vibrátort.
#5:
Évi 6500 forintot fizetek kártyadíjnak. És nem, a bankok nem ellenségek, de nem is hülyék - ha mindenki csakis kizárólag bankkártyával fizetne, akkor ez nekik egy csomó plusz munka lenne, ráadásul még a mainál is kedvezőbb pozícióból diktálhatnák a szerződési feltételeket. Nyilvánvalóan megemelnék a díjakat, nem is kicsit. Ez nem ellenség vagy nem ellenség, hanem józan ész kérdése. Hülye lenne az a bank, amelyik nem csinálja. Márpedig nekünk ez a legkevésbé sem hiányzik, így is épp elég sokba van nekem a bankszámlám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!