Támogatnátok a készpénz megszüntetését?
Arról jutott eszembe, hogy olvastam, hogy Svédország 2016-ig megszünteti.
Miért lenne jó megszüntetni?
-megszűnne a fekete kereskedelem
-megszűnne a fekete munka
-állam egy csomót spórolna, mert nem kell készpénz cserével, szállítással, gyártással, őrzéssel foglalkozni
-amúgy is kb mindenkinek van bankkártyája és már a legkisebb sarki boltokban is elfogadják
Ez mind szép és jó.
De cserébe megnövekedne a kiberbűnözés.
Tudod, az ember találékony, különösen, ha egy bűnöző.
Nem növekedne meg, mert már most is a kiberbűnözés a legjelentősebb, mivel a világ pénzeinek 97%-a virtuális.
Amúgy ha növekedne is, több minden csökkenne. Pl rablás (hisz kp nincs), betörés (hisz a lopott cuccot nem lehet úgy eladni, hogy ne legyen nyoma), pénzhamisítás és egy csomó más
Na ennek örülnének csak igazán a bankok! Mindjárt százszorosára emelkednének a kártyadíjak.
A készpénz cseréjével, feketemunkával, stb. elvesztett összeg bizonyára töredéke annak, amit a bankok lehúznának rólunk, ha 100%-ban nekik lenne kiszolgáltatva az összes pénzünk.
Svédország nem szünteti meg, éppen hogy 2015-ben jön ki egy teljesen új sorozat!
Nem tudom ezt hol olvastad, de elég balga dolog ezt elhinni.
Ezenkívűl teljesen logikus, és ésszerű, hogy kézzelfogható fizetőeszköz még jó sokáig lesz, mert pusztán technikai alapokra helyezni a pénzt nem lehet. Ahhoz olyan technika kellene, ami még nem áll rendelkezésre.
És nem is fog még sokáig.
Azok a válaszadók, akik már jártak fejlett országban, meg fogják erősíteni, jobb helyeken már a buszon sem fizethetsz készpénzzel. Ott a kártyaolvasó, és vagy van kártyád, és utazol, vagy nincs és nem.
De még egy olyan ország tőlünk nyugatabbra nincsen, ahol a készpénzfelvétel ingyenessége lenne a fontos, vagy ahol ilyen mélyen lenne a pénzügyi kultúra, /ld sárga csekk/ mint mifelénk.
Igen, támogatnám.
Még nem tartunk ott, hogy a kártyás fizetés teljesen általános legyen. A kistermelők a piacon nem tudnák eladni a terményüket.
A világ erre még nincs felkészülve. Ha egy országban megszüntetnék, akkor úgy is átvenné a szerepét valamilyen külföldi valuta pl. dollár, euró, font bankjegyek, így az illegális üzletelés sem szűnne meg.
Én nem vagyok teljesen meggyőzve, hogy ennek több előnye lenne, mint hátránya. Előbb-utóbb majd lehet, hogy valamelyik ország meglépi ezt. Akkor majd az ottani tapasztalatokból mi is levonhatjuk a tanulságokat. Ha az ötlet beválik és elterjed Európában, akkor valószínűleg majd mi is csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez.
ez egy elavult 2 éves cikk
ebből nem lesz semmi,mert a maffiának sem érdeke,meg a háttérhatalomnak sem
ha akarták volna már rég megszüntették volna
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!