Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jól lenne ha a különböző...

Jól lenne ha a különböző felfogású közgazdászok végre megvitatnák a TV-ben, hogy miként került az ország ebbe az állapotba, és milyen alternatívák léteznek?

Figyelt kérdés

Ismered Lóránt Károlyt?

[link]

Már akkor megmondta Hogy a kölcsönök és azoknak a felhasználása ide fog vezetni, amikor

Még a hetvenes évek elején amikor sokakban ez fel sem merült. Aztán végigkövette az alakulását szakértőként, és ugyan abba és oldali ellenállásba ütközött mint manapság.

Szóval, miért buta az öreg? Csak mert ugyan azon a logikán halad mint a Jobbik?

Országos Tervhivatal Távlati Tervezési Főosztályára került, ahol később az összefoglaló osztály vezetője lett. Az Országos Tervhivatalban töltött két évtized alatt a távlati előrejelzések szinte minden területével foglalkozott. Feladata elsősorban összefoglaló jellegű elemzések, prognózisok és koncepciók kidolgozása, illetve külső és belső szakértők által készített részanyagok összefoglalása és nemzetgazdasági szintű számítások készítése volt.

[link]

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2010. jan. 18. 22:14
 1/10 A kérdező kommentje:
2010. jan. 18. 22:28
 2/10 anonim ***** válasza:

Nem sok értelme lenne azon vitatkozni,hogy mi vezetett ide? A multon nem lehet változtatni.Én is közgazdász vagyok,és az évek során sok gazdasági és pénzügyi vitát olvastam és hallgattam.Nagyon kevés az a közgazdász,aki reálisan gondolkodik,és nem pártpolitikai érdekek vezérlik.Ezért nem is tudnak közös nevezőre jutni.Bokros pl. jó közgazdász,de az ő javaslatait is sokan elutasítják.A Jobbik közgazdászai közül kettőnek a szövegét olvastam,de azok olyan naívak voltak,mintha nem is közgazdászok írták volna.Azt a sok maszlagot Morvaitól elfogadtam volna,mert ő nem közgazdász,de olyantól aki közgazdásznak vallja magát,nem.De pl.hallottam olyan jobboldali közgazdászt( nem Jobbikost),aki szerint minden szociális juttatást meg kellene szüntetni,és akkor helyre jönne a gazdaság.Az illető úr kijelentette,hogy tanulják meg végre az emberek,hogy annyiból éljenek meg,amennyit keresnek.(Neki biztosan nem minimálbér a keresete)

Amit viszont csak egy-kettő mondott:az lenne szerintem a legfontosabb:az államapparátus radikális csökentése.Kisebb parlament,kevesebb önkormányzat,ezáltal kevesebb közalkalmazott, a képviselői stb juttatások maximalizálása stb.Ezt nem fogja semmilyen párt elfogadni.Igaz,hogy ha ezt elfogadnák,az hosszú távon megérné,de azonnal utcára kerülne sok ember,aki a közszférában dolgozna,és nics olyan munkahely,ahova elmehetnének dolgozni.

Ezért nem lehet egyedül üdvözítő döntéseket hozni.

Amire viszont szüksé lenne:a követendő fontosabb dolgokban minden pártnak megegyezni,és az elfogadott trendet nem csak egy ciklus alatt,hanem kormányváltások után is végig vinni.A komoly változásokat nem lehet 4 év alatt végrehajtani.

Sajnos ere nem sok az esély.

2010. jan. 18. 22:48
 3/10 A kérdező kommentje:

Valamit nagyon elnéztél, ha olyan közgazdásokat teszel egy mondatba a Jobbikkal akik elakarják törölni az összes szoc juttatást?

Bokrosnak és a neoliberélisoknak, a legnagyobb problémája, hogy eddig azzal amivel kísérletezni akarnak, csak Ronald Reagan kísérletezett és az amerikai gazdaság is majdnem belerokkant. Ráadásul Obama most pontosan a Reagan Eü és nyugdíj politikája miatt van bajban! Pontosan a neoliberális gazdaság politikából hiányoznak a szociális megfontolások is.

De az is jellemző hogy a tőke oldaláról néznek minden lehetőséget, hiszen a tőke erős országoknál vált be. A felfogás anomáliáinak a törvényszerű hatásait pedig még a világ gazdaság is bukdácsolással vette tudomásul. Nem beszélve arról az apróságról hogy egy kis és tőkehiányos országban nem is a tőke oldali feltételek érvényesülnek, hanem a tőkésített oldal igazolódtak be. A duális gazdaság csírája, már intő példát kellett volna hogy mutasson, az hogy az összeszerelések egy olyan gyorsan kinőhető állapot amire a kelet-ázsiai országok bejelentkezése, és a hazai organikus fejlődésből következő jövedelem emelkedés „ nem reálbér” is határt szab. A kereskedelem okozta a multi befolyás pedig a szükséges fogyasztás folyamatos elszívásával és a szabályozatlan profit újratőkésítésének szabályozatlansága miatt, rotációs elven folyamatosan viszi ki a profitot. De számtalan nagyon rossz reálgazdasági hatásai vannak a duális gazdaságnak, amiről minden józan közgazdásznak tudnia kell.

Ha te közgazdász vagy, akkor írd már meg hogy az általam felvetettekkel kapcsolatban hol tévedek, vagy hogy a Jobbik gazdaságpolitikájában mi is a naiv?

Nem az a naiv amit folyamatosan mondogatnak, adó csökkentés és jönnek a munkahelyek, csak épp a fogyasztás ha kimarad akkor nem tudom hogy miért jönnének.

Hiszen ha elvesznek mindenünnen egy adag pénzt akkor nem nő a fogyasztás hanem csökken.

Erre a gazdaságpolitikában hogy adó csökkentés = új munka csak a Margaret Tecsőr idején a Falkland szigeteken tartó háború után volt képes Anglia. Az s csak azért mert fokozta az ipari termelését a hadiiparban és minden másban és egy anticiklikus politikát folytatott erősen protekcionista eszközökkel, védővámokkal stb.

2010. jan. 18. 23:26
 4/10 anonim ***** válasza:
0%
A Jobbik egy komcsi párt, ezért nem lep meg, hogy az Országos Tervhivatal nagyágyúját igazolták le :))))
2010. jan. 18. 23:27
 5/10 A kérdező kommentje:

A Jobbik egy komcsi párt, ezért nem lep meg, hogy az Országos Tervhivatal nagyágyúját igazolták le :))))

Kislányom te nagyon butácska vagy!

A tervhivatal volt aki összefoglalta azokat a pontokat ami tükrözte az épp aktuális gazdaság állapotát. Az illető már akkor is elmagyarázta ahogy azóta is teszi, hogy rossz irányba járunk.

Teljesen egyértelmű és kikezdhetetlen az érvelése, mert ő mint szakértő nézte végig az elmúlt 40 évet, nem mint elméleti tudor akit valami háttércsoport irányít.

De nem csak a tervhivatalban volt osztályvezető, hanem számos egyetemen tanár, és pld a finneknél akiket istenítünk, gazdasági szakértő.

Demagóg vagy, és mivel nem tudsz hogy támadni, jön a bevált liberális szöveg!

Te nem liberális vagy, ezért hülye vagy, amit már 20 éve hallok, csak péé eredményeket nem látok a bölcsektől! Ráadásul a tudásod is sekélyes, hiszen ha te a Jobbikot lekomcsizod, akkor gőzöd nincs a komcsi, és a szociális piacgazdaság fogalmairól.

De akkor min is tudnék én veled vitatkozni?

2010. jan. 18. 23:39
 6/10 anonim ***** válasza:
Az, hogy miért kerültünk ide, nem kell megvitatni, mindenki tudhatja, csak olvasgatni kell. De ha figyeltél az elmúlt szűk 4-5 (de inkább 20 évben, hosszútávon) akkor tudhatod te is.
2010. jan. 19. 01:07
 7/10 anonim ***** válasza:
Semmi értelme attól még úgyse változna semmi. Nem érdeke senkinek hogy rend legyen, mert akkor már csináltak volna valamit.
2010. jan. 19. 01:39
 8/10 anonim ***** válasza:
Én örülnék, ha a Jobbik valamelyik közgazdásza (nem kell, hogy Vona Gábor legyen az illető) és mondjuk Bokros Lajos kiállnának, és megvitatnák, hogy mik az elképzeléseik. Magam is közgazdász vagyok, és jobban szeretem a konkrétumokat, a számokat, mint a népmeséket.
2010. jan. 19. 06:19
 9/10 anonim ***** válasza:

fölösleges lenne.. az embrek töbségét nemérdekli, VAGY olyan egyszerűek, hogy elég nekik anyi amit a nagy szónokok mondanak "mer a büdös komcsik széptlopták, kiárusították az országot.."

az emberek nagyrésze nem tudna vele mitkezdeni.. mmint az információkkal..

2010. jan. 19. 08:21
 10/10 anonim ***** válasza:

Erre sajnos csak politikai megoldás lehetséges, annyira át van manapság politizálva minden, és minden a politikai erőviszonyokról szól.

van nekem is egy linkem:

[link]

2010. jan. 19. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!