Orbán Viktor miért folytat unortodox gazdaságpolitikát, amikor Argentína pont ebbe bukott bele?
"A külföldi befektetők szemében az adatok kozmetikázásán túl az unortodox gazdaságpolitika is rossz fényt vet Argentínára. A kétezres évek óta az állami befolyás erősítésére és az államháztartás rendbetétele érdekében különadók sorát fogadták el, amelyek nem csak a cégeket érintették, hanem a magánszemélyeket is. A hitelkamatok maximalizálásával a bankok eredményességét befolyásolták. 2008-ban tette rá az állam a kezét a magánnyugdíjvagyonra, ezt követően a devizatartalékra, a legnagyobb felzúdulást azonban az YPF olajcég spanyol Repsol tulajdonában lévő többségének államosítása okozta. A 2012-es lépést per követte, amelynek végén, idén februárban az argentin államot 5 milliárd dollár kifizetésére kötelezték."
De most komolyan nem értem. És sok Fideszes meg még támogatja is, amikor Argentína emiatt megy folyton csődbe, és emiatt nem lehetett a világ egyik leggazdagabb állama, pedig volt rá lehetősége!
Vagy én látom rosszul? Mi a véleményetek?
Vagy egyáltalán mi a lényege ennek az unortodox gazdaságpolitikának?
Ennek a gazdaságpolitikának az a lényege, ami fentebb le van írva.
A lehető legtöbb szervet államosítják, hogy utána a saját haverjukat nevezzék ki az élére. Ezzel a haver egy csomó pénzt kaszál és a párt kezében van a cég irányítása.
A másik, hogy rengeteg új adót vezetnek be. Ennek az a értelme, hogy minél több adó van az államkasszában, annál többet lehet belőle lenyúlni.
A statisztika kozmetikázását meg gondolom nem kell magyarázni...
"Ha szerinted Argentína ezért ment csődbe akkor a Skandináv országok miért nem csődölnek?"
Nem is tudom, talán azért, mert ötvened ennyire korruptak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!