A Fidesz csinálja most ezt az új állami rezsicsökkentést, és azt olvastam valahol, hogy az MSZP szerint blöff, de nem találtam az indoklást. Nem értem mi a blöff benne?
"ha mondjuk a benzin háromszor annyiba kerülne, pedig az a valóságos értéke"
Valamit nagyon benéztél. Nem háromszorosába, hanem harmadába.
Néha azért tudod, hogy mit beszélsz?
Te miről beszélsz??? :-DDD
Elárulom neked, hogy egy olajipari vállalkozó, vagy éppen egy OPEC ország nagy ívben szarik arra, hogy "potom pénzért aknázzák ki a föld kincseit", és hogy ennek megfizetjük-e később az árát, vagy nem. (Ezekben a dolgokban éppen egyetértek veled de ennek rohadtul semmi köze a benzin árához.)
A politikusok pedig nem azért adóztatják meg a benzint, mert ezt a bevételt az unokáinknak teszik félre, hanem egyszerűen ez egy jó bevételi forrás (jövedéki adó).
Hidd el, hogy a benzin árának kialakítása során az égvilágon senkit nem érdekel, hogy mit és mennyire aknázunk ki, EGYEDÜL a bevétel a fontos.
A benzin ára az előállítási költségek alapján LEHETNE a harmada, ha az OPEC mint kartell nem szabná meg jó magasan az árát, és ha a kormányok (igen, a mienk is) nem tennének rá hatalmas adót.
És tényleg nem bántásból mondom, de ez egy nagy hülyeség, hogy lehetne háromszorosa a benzin ára. Ha ez bekövetkezne, azonnal gőzerővel beindulna az alternatív gépjármű hajtások fejlesztése, amely már ezeknél a benzináraknál is megéri jónéhány autóipari cégnek - magasabb áraknál meg méginkább. Ezzel az olajipar, a kormányok tökéletesen tisztában vannak, és ennek megfelelően alakítják a benzin árakat. És ismét mondom, szarnak rá, hogy az unokáink elől fogyasztjuk el a kőolajat.
ELVBEN, erkölcsi megfontolásból éppen igazad is lehetne, és valóban mondhatnánk, hogy a benzin értéke a háromszorosa is lehet a jelenleginek. A GYAKORLATBAN viszont, a technikai előállítási, gazdasági értéke kb. harmada a jelenleginek.
A piaci értéke pedig, amire mindenki ráteszi a SAJÁT HASZNÁT (tehát nem az unokáink örökrészét), az pont annyi, amennyiért a benzinkúton meg tudod venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!