Mi a véleményed ki nyeri a választásokat, és meglesz e a 2/3-os támogatottsága?
A Fidesz győzelme: realitás. A 2/3-os győzelem: a csoda kategória.
A Fidesznek egyszerű többsége lesz. Viszont lesz bent rajtuk kívül egy gyenge MSZP (20-30%), és egy stabil Jobbik (10-20%).
1. A Fidesz nyer. Eredménye valahol 50 és 55 % között valószínű, azt senki sem tudja megmondani, mennyi. 50% eredménynél kb. 210-220, 55%-nál kb. 230-240 mandátuma lenne, egyik sem kétharmad (amihez 257 kell). A 2/3-hoz az kellene, hogy kb. 60%-ot érjen el, ami képtelenség.
2. Bár mindenki sokat foglalkozik vele, MINDEGY, hogy lesz-e a Fidesznek 2/3-a. Kormányozni ugyanis 2/3 nélkül is lehet. Egyedül a szoci és emdéefes képviselők egy részének mentelmi joga miatt érdekes a 2/3, ezért van a kérdés előtérben. Csakhogy a Jobbikkal (várhatóan 8-10% mandátum) együtt valószínűleg lesz a Fidesznek 2/3-a, és nem a Jobbik lesz az, ami majd megmenti Dávid Ibolyát a szavazáskor.
3. Elterjedt, de hamis mítosz, hogy a közvéleménykutatók tévedtek a korábbi választások előtt. Az egyik (Gallup) jó nagyokat tévedett, egy másik (Tárki) hónapról hónapra vadul ingadozó adataiba mindenki azt olvasta bele, amit akart, de a két másik (Szonda, Medián) pontos volt.
A Szonda Ipsos és a Medián 2002-ben és 2006-ban is pontosan előre jelezte a választás eredményét, ami nagy teljesítmény, hiszen a választás csak hajszálon múlott.
4. A választási rendszer nem torzít annyira, mint egyesek képzelik. A 2/3-hoz kb. 60%-os eredményt kell elérni. A nagy kivétel 1994 volt, amikor a baloldal 45%-os eredménnyel 54% mandátumot kapott. Ez azért volt lehetséges, mert a választáson HÁROM oldal vett részt (baloldal, jobboldal, liberálisok), és a 45%-os baloldallal (MSZP és a rá átszavazó MSZDP-s, munkáspárti, ASZ- stb. szavazók) egy 28%-os liberális blokk (SZDSZ-Fidesz-VP) és egy 27%-os jobboldal (MDF-FKGP-KDNP) állt szemben.
azért a 2/3 messze nem csak arra jó, hogy bizonyos általuk nem kedvelt képviselők mentelmi jogát megvonják.
Az egy sokkal durvább hatalom.
20:51
Tudom. De csak a Fidesz gyűlölői képzelik, hogy a Fidesz mindenképpen visszaélne a 2/3 adta lehetőségekkel.
ez egy meglehetősen optimista hozzáállás..
mondhatnám már inkább naivnak is. Az elmúlt évek politikája alapján meg végképp.
21:07
Az MSZPSZDSZ-nek volt 2/3-a, és nem éltek vele vissza.
Ha feltételezed, hogy a Fidesz visszaél vele, míg az MSZPSZDSZ nem, akkor az MSZPSZDSZ-t civilizáltabbnak, demokratikusabbnak gondolod, mint a Fideszt. Ez is egy álláspont (szoci álláspont), amit persze nem osztok, mert nem vagyok szoci.
igen, az akkori MSZP-SZDSZt lényegesen demokratikusabbnak tartom az utóbbi évek Fideszénél, aminek a politikája másról sem szólt, hogy a hatalomért mindent szabad.
Mindenesetre visszafordítva a korábbi észrevételed, csak az elkötelezett fideszesek veszik biztosra, hogy úgyse élnének vissza vele.
21:52:
Ha a Fideszt nem csak az MSZP általi leírásokból és véleményekből ismernéd, akkor nem gondolnál róla butaságokat.
nem onnan ismerem, én is itt éltem az elmúlt években, láttam, tapasztaltam, mit csináltak, hányingerem is van tőle.
De úgyse fogjuk meggyőzni egymást, úgyhogy maradjunk ennyiben.
U.i.: és nem vagyok sem MSZPs, sem SZDSZes, sem Jobbikos, sem más párthoz elkötelezett híve, nem pártpropagandából ítélem meg Viktorékat, hanem az alapján, amit tettek, és ahogy tettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!