Amikor a kormány azzal indokolta a jogi, illetve gazdasági szakok csökkentését, hogy nehezen helyezkednek el a szakterületükön és helyettük a természettudományt, műszakit támogatták akkor belenéztek egyáltalán a statisztikákba?
Egy ma olvasott felsőoktatási cikkből kivett statisztika.
Ebből kiderül hogy gazdasági szakokon 19% körül vannak azok akik nem a végzettségükhöz megfelelő munkában dolgoznak. A jogászoknál ez olyan 13% körül van. A utóbbi kevesebb mint a műszaki végzettségűeknél ahol ez 15-16% körül van. És a természettudomány pedig pont, jóval mind a kettő mögött van a kb 28%-ával. Vagy a most támogatott sport egyetem sincs nagyon a fellegekben a 27%-ával.
A vicc, hogy amit csökkentettek azok pont az átlag felett vannak a szakterülethez kapcsolódó munkakörökben.
Nem ez a támogatásmegvonás oka.
Ezt csak a közvélemény elé teszik le - próbálkoznak a félrevezetéssel - , de a valódi ok nyilvánvaló.
Van kis hazugság, van nagy hazugság és van statisztika. Jelen esetben amit olvastál baromság! Barátom pl nem tud elhelyezkedni úgy, hogy nindkét szülje bíró -tehát van hátszele- és nem is rossz eredménnyel végzett.
ad2, egy jogász nem fogja neked feltalálni rákgyógyszert, vagy hatékonyabá tenni egy gyártósor. Ők nem viszik előre az emberiséget, pont hogy megnehezítik az életet.
Második, úgy látom te sem.
Nos nem vagyok tisztában a pontos statisztikákkal, de azt tudom, könnyű azokat kozmetikázni. Másrészről van igazság a kérdésben megfogalmazott állításban, egy nagyon összeesküvéselmélethívő énem azt mondja azért csökkent a támogatás, hogy az országvezetésbe és a gazdaságba kevesebben lássanak bele, de ez már nagyon extrém elmebajra utalna náluk, ha tényleg ez volna az ok.
ma 05:39
Jogászok, közigazgatási szakemberek és más állami adminisztratív kasztok nélkül egyetlen társadalom-szerveződés sem életképes.
Más kérdés, hogy alapvetően igazad van, termelő munkát a mérnök/munkás végez. Még az orvos sem termel pl. Pedig az aztán a megbecsült szakma manapság...
A jogászképzés, jogász-túlképzés óriási probléma ma Magyarországon, és én pl. nem is látom, hogyan fogják tudni megoldani anélkül, hogy nagyon-nagyon sok embernek fájjon a "megoldás".
Kérdezőnek: a linkelt statisztika nem EUROSTAT-alapú, ergo józan ember számára nem mérvadó. Jómagam mérnök vagyok (az most mindegy, pontosan milyen), és bizony jobban keresek a jogásznál, a bölcsésznél, nem meglepő módon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!