Miért felháborító a paksi bővítés?
Na Eisenstein magyarázd már el nekem egy második generációs nyomott-vizes reaktor miért ne tudna felrobbanni? Ugyanolyan Paks mint Csernobil. Más kérdés hogy van betonkupola ami megakadályozza hogy a levegőbe szennyezés jusson, Csernobilban nem volt. azért nem is írtam, a szennyezésről csak a gazdasági hatásról egy esetleges katasztrófa bekövetkeztében.
Jócskán kerekítettem, de úgy látszik a lényeget nem értetted. a termelésünk több mint 50%-a, a felhasználásunknak pedig 40%-a Paks. Vagyis próbáltam pro- és kontra felsorolást végezni, hogy a megújuló tud bővülni attól hogy bővítik Paksot.
Az urán ára emelkedni fog, pl. a francia bányák igencsak kimerülőben, és pk igennagy fogyasztók, szóval ha pk fellépnek mint potenciális vevő, kereslet-kínálat törvény alapján csak tovább emelkedik majd az urán ára, és nem csak franciaországi bányák vállnak meddővé belátható időn belül....
Csak rövid szakaszon tették. Mi az hogy a folyó 83%-át átterelik??? "p a r a m e t e r.sk/blog/bodok/2008/05/06/15-eves-bosi-eromu" Kérlek ezt olvasd el. vedd ki a szóközöket a "parameter" közül, mert ha érzékelik a linket valamiért törlik.
Szerinted Paks-hoz képest nagy dolog egy turbinagyárat építeni. Acél és egyéb beszállítói hálózatot az országban könnyű találni. valami régi gyárja üresen tuti van állambácsinak ami alkalmas összeszerelő létesítésére. ez k+f meg zöld, meg és a többi... EU támogatás is lenne rá tuti. Ha napelemet tudunk gyártani 100%-os haza beszállítóhálózattal, egy hegesztett acéloszlopot egy generátorral és áttétellel nehogy már ne tudjuk. nyilván leegyszerűsítettem, és igen laikus vagyok, de kizártnak tartom hogy ez a lehetetlen kategória. Miért ne tudnánk exportálni???? én bízom a haza kreativitásban, és abban hogy ki tudnánk találni valamit hogy versenyképes terméket állítsunk elő, de ha kicsiben gondolkodunk pl. évi két-hátom turbina/év/100 munkahely így hasraütésből és csak a haza ellátás a cél az sem baj, akkor nyilván a beruházás sem akkora volumen....
na ezt dobta ki elsőnek: "o r i g o.hu/gazdasag/hirek/20080121-megoldodhat-a-villamosenergiarendszer-szabalyozasi-problemaja.html" Javaslom tájékozódj a kérdésben mielőtt irkálsz. és bő egy tucat másik hely van ahova lehetne de Zemplén a legjobb mint ahogy ezt már írtam is....
Ez nekem vagy 40 km-nek tűnik.
k e p f e l t o l t e s.hu/view/140924/ez_nekem_40_km_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
"Na Eisenstein magyarázd már el nekem egy második generációs nyomott-vizes reaktor miért ne tudna felrobbanni? Ugyanolyan Paks mint Csernobil. Más kérdés hogy van betonkupola ami megakadályozza hogy a levegőbe szennyezés jusson, Csernobilban nem volt. azért nem is írtam, a szennyezésről csak a gazdasági hatásról egy esetleges katasztrófa bekövetkeztében. "
Egyáltalán nem ugyanolyan. A csernobili-reaktor az RBMK típusú reaktor volt,ami egy !pozitív visszacsatolású! grafit moderátoros reaktor.
A paksi reaktor az nyomott vizes PWR reaktor, ami a csernobilivel ellentétben !negatív visszacsatolású!.
Mielőtt megemlíted Fukushimát, vagy a Three Mile Island-et, ott mindkettőnél BWR reaktorok voltak.
Remélem ezért nem haragszol meg,de ezek szerint fingod sincs arról, hogy műxenek ezek az atomizék, ugyanúgy, mint anyámnak vagy a sógornőmnek sincs.. De ti biztosan tudtok ez ügyben felelős, érvekkel alátámasztott döntést hozni. Na persze..
"
Csak rövid szakaszon tették. Mi az hogy a folyó 83%-át átterelik???"
Hát tudod, mi aláírtunk egy nemzetközi megállapodást. Annak része lett volna a nagymarosi duzzasztó is. Ez azt is biztosította volna, hogy a bősi duzzasztó megépítése után is lesz elég víz a Szigetközben. Mégis mit hittél? ( hittek a vezetőink?) Ha félúton kiszállunk, akkor a másik fél majd nézi, hogy milyen baromi jól néz ki egy vízerőmű víz nélkül? Te mit is írtál az előző hozzászólásodban:
a szlovákok önkéntesen átterelték magukhoz a Dunát és felépítettek egy vízlépcsőt
Ez a terv része volt, mint ahogy az is, hogy mi is megépítjük.. Ez előre le volt tisztázva. Miért nem azoknál reklamálsz, aki a magyar buliból kiszálltak? Jah, ez megint el van felejtve, de persze azok a mocskos szlovákok...
"Szerinted Paks-hoz képest nagy dolog egy turbinagyárat építeni."
Nem kicsit. Egy ország energetikai rendszere elég komplex viszonyt egyben statikus is. Állandó igény van, ami állandó is marad és ezzel lehet tervezni.
Gondolod azok a mindkettőnknél okosabb és megfelelő rálátással illetve tőkével rendelkező emberek nem csináltak volna pénzt belőle ha lehet?
"Acél és egyéb beszállítói hálózatot az országban könnyű találni."
Mesélj, mennyi acélgyárunk és vasérc és rézbányánk van? Oké, Dunaújváros még vegetál,de tudod-e ki a tulaj? Véletlenül a Donbass csoport, aminek a földjén épp polgárháború dúl.. Magyar érdekeltségű vasmű meg nincs.
Vasércet nem bányászunk, pedig az acélgyártáshoz elengedhetetlen. Rezet sem bányászunk már, pedig abból is kell pár kiló egy erőműhöz.
Minden nagy beruházásnál a hazai beszállítóhálózatot emlegetik, de többen is leírták már, hogy ez csak bullsh|t.
Én is bízok a magyar kreativitásban, de most is alig exportálunk. Te egy olyan piacra szeretnél versenyképesen betörni, ahol olyan mérhetetlen pénzügyi háttérrel és ipari háttérrel rendelkező óriások vannak, mint a GE,Westinghouse, Siemens és társaik. Ahol nem épp kitalálják, hogy mit kellene csinálni, hanem nagyüzemben nyomatják a dolgokat. Ha színvonalban ás árban nem tudunk versenyképesek lenni, akkor felesleges belefogni, a hazai piac kicsi egy ilyen cég életben tartásához. Persze hazai munkahellyel előállítjuk ugyanazt másfélszer annyiért, mekkora buli..
(nem vagyok én a haza ipar ellensége, legyen, csináljuk, de akkor legyen értelme és haszna..)
Természetesen tájékozódok, mielőtt irkálok. Az origos cikket ismertem, sőt - származásom miatt - a helyszínt is ismerem, ezt az Aranyosi-völgybe tervezték. Csak, ahogyan a nagymarosi gát is jelentős civil ellenállásba ütközött, így ez is. Aztán 7 év alatt nem is lett belőle semmi, de terveztek ilyet a Dunakanyarba meg ezer más helyre is már.
De ez most amúgy is csak mellékes, mert a szivattyús erőművek nem nettó energiatermelők,hanem csak a nappali/éjjeli rendszerterhelés eltérésének kiküszöbölésére alkalmazzák őket. Ehhez még mindig szükség lesz valamilyen másik erőműre, aminek az áramából éjjelente felszivattyúzzák a vizet.
Attól hogy PWR reaktor még mindig nem értem miért ne tudna felrobban. Oké, biztonságosabb a jobb szabályozhatóság miatt, de egy katasztrofális hiba és a bórsavval történő elárasztás se állítja le....
Igen ismerjük a csehszlovákok C verzióját, de nem reagáltak semmiféle megkeresésre, meghívásokra pedig jeleztük. nem ők tudták mit akarunk és csinálták tovább. Félre értesz, nagyon jól tették, velünk meg lehet csinálni. Elolvastad a cikket amit mondtam? ha igen hanem, itt - mint ahogy mondtam is - a bűnösüket, felelősségre kell vonni, mind a politikusokat, mind a környezetvédőket. mindenkit!!! de ez nem fog megtörténni, ez az ország egy rohadó s z a r d a r a b. orbánik jól csinálják. mindent visznek ami csak mozdítható, kibővítik paksot annak a felét zsebrevágják, aztán amikor ez tetves ország csődbe megy ők már rég nem lesznek itt, valami tengerparton koktélozgatnak és jót röhögnek rajtunk....
Pár milliárdból meg lehet oldani egy turbinagyártást, ehhez még mindig ragaszkodom, igen lehet hogy x%-al drágább lesz, de ha mindent beleszámolunk már nem hiszem. Áfa, járulékok, haza cégek adója, a reggeli amit sanyi munkába menet vesz mindent akkor az legrosszabb esetben is kiegyenlítené azt ha közbeszerzésen vennénk meg. de itt a szándék nincs meg. Szivattyús energiatározó, azt mirt nem tudják Paks módjára lerendezni??? nem lehet népszavazni, kusslegyen, "holnap" kezdjük.... én nem is főként a nyersanyagokra gondoltam amikor szállítókról beszéltem. amikor acél az azért menne, sőt talán a réz is. persze hogy nem bányából. hanem hulladékból. Dunaújvárosban ha jól tudom nem vasércet dolgoznak, hanem ócskavasat, főként a haza fémtelepekről, de biztos hordják több országból is uszályokon az ócskavasat, rézzel ugyanígy.... én amikor beszállítóra gondolok, akkor dunaújváron kívül, nem a rézre hanem a kész generátorra, alkatrészekre, transzformátorokra gondolok. Azokat gyártanak az országban, úgy hogy a kisebb alkatrészeket egy nagyobb "kütyühöz" további hazai beszállítók készítik. azok itthon adóznak, magyarokat dolgoztatnak, azok adót fizetnek és a fogyasztásukkal újabb munkahelyeket teremtenek. amikor haza munkahelyről van szó ez figyelembe kell venni, lehet hogy párszázalékkal x vagy y termék drágább ha itthon csináljuk meg és csak a nyersanyagot kell behozni hozzá, de a másodlagos hatást figyelembe véve már nem biztos.
Vízenergia:
szerintem a Tiszán elférne még egy, a Dunán meg legalább kettő. és akkor minim meg a kis folyókon. Persze hogy nem termel energiát a Zempléni-hegységben tervezett szivattyús energiatározó, a nevébe is benne van, energiatározó. egyébként szén-földgáz tüzelésű erőműveket+bányákat töredék áron lehetne építeni egyet-kettőt, addig amíg nem lesz tóriumos atomerőmű, vagy addig amíg ilyen drága a megújuló. Egyébként itt egy baj van, az ország mocskosul korrupt. SOHA EGYETLEN EGY DÖNTÉS NEM SZÜLETIK AMIBŐL A DÖNTÉSHOZÓNAK NEM SZÁRMAZIK HASZNA.
"Attól hogy PWR reaktor még mindig nem értem miért ne tudna felrobban. Oké, biztonságosabb a jobb szabályozhatóság miatt, de egy katasztrofális hiba és a bórsavval történő elárasztás se állítja le...."
Nah, látod te sem érted, az átlag ember sem érti. De azért szavaznátok róla:D
Dióhéjban:
a PWR reaktrokban a neutronlassító moderátor szerepét a víz tölti be. Ez a víz néhány száz fokos és jó nagy nyomású. Ha esetleg megszaladna a reaktor és beindulna a gőzképződés, akkor a reaktor lelassulna, mivel a gőz nem jó moderátor > nincsenek lassú neutronok>leáll a láncreakció.
Ha elfolyik a hűtővíz, akkor sincs moderátor, leáll a láncreakció.
Csernobil felrobbanását az okozta, hogy a megszaladó reaktorban a grafittal reakcióba lépett a vízgőz, amiből szán-monoxid és hidrogén gáz fejlődött. Miután ott a gőznyomás szétnyomta a reaktor tetejét, érintkezésbe lépett a levegő oxigénje a hidrogénnel és szén monoxiddal és ez már fel tudott robbanni.
Ehhez a folyamathoz grafit szükséges, az meg nincs a PWR reaktorokban.
Még mielőtt ezt is kikeresed valahonnan, a reaktorok üzemanyaga alacsony dúsítású urán, atombombát sem lehet belőle készíteni.
Ezeket a reaktorokat nem kell elárasztani bórsavval sem ( bár a moderátorba van keverve mindig valamennyi), elég ha a reaktorból egy biztonsági szelepen keresztül egy tárolótartályba engeded át a víz egy részét, a reaktor magától leáll ( igaz utána használhatatlan lesz, de leáll).
A magyar ipar ésszerű fejlesztését én sem ellenezném. De én azzal nem értek, hogy úgy matekozzuk ki a dolgot nullára, hogy beleszámoljuk Józsi reggelijét, meg a többi sallangot. Ha már csinálják, akkor csinálják rendesen, piaci alapon és nyereségesen - persze nem csak hazai piacra.
Oké, hogy mi az energiatározó szerepe, de jelenleg még importra szorulunk. Tározónak akkor lenne jelentősége, ha annyi áramot termelnénk, hogy már az export sem tudja elvinni a felesleget.
Az erőmű elférne a Tiszán, de mivel ez alacsony esésű folyó, ezért duzzasztani kellene. Képzeld el, hogy Szolnok alá építünk egy erőművet és duzzasztunk mondjuk +3 métert. Ez már alapból olyan szint lenne, amire ma már bemondják az árvízkészültséget és még árvíz sincs. :D
Ehhez is mocskos sok földmunka kellene, külön csatornákat építeni de első sorban rendbe tenni az Alföld csatornázási és vízügyi kérdéseit. Egy duzzasztás több tíz akár száz kilométerre is kihat a vízrajzra, talajvízre stb..
Ez sem olyan olyan egyszerű, hogy összecsapunk egy erőművet azt jó világ. Lehet 35km-rel arrébb komplett településeknek kell megoldani a vízelvezetését, mert nem kizárt, hogy évente kétszer fél méteres talajvíz állna az utcán.
Biztos van valami értelmes, mindenki számára elfogadható megoldás is, csak a ténylegesen hozzáértőknek össze kellene dugni a buksijukat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!