Lehet ezért van sok titkosítás az atomerőmű építése körül?
Az oroszok tulajdonképpen két nagyon nagy teljesítményű reaktort építenek.
A reaktor az 1975-ben kifejlesztett VVER-1000-es megnövelt teljesítményű változata, a MIR-1200-as. A MIR-sorozat a VVER reaktorok szigorúbb európai szabvány szerint épülő változatai. Elvben, mert ilyet még egyet sem építettek. A már több országban is megépült, nem EU-kompatibilis változatot AES-1200-nak hívják.
Magyarország bent van a között a között a 30 ország között, mely képes atombomba előállítására.Lényegében csak pénz kérdése.
Lehetséges, hogy az oroszok a jövőben ilyen dolgokkal akarnak Pakson foglalkozni?
Ezért van ez a sok titkolózás?
"Kérdezd erről pl. Gyurcsány, Matolcsy vagy hasonlók gyerekeit. Orbábénak lehet nyalnak, de a többi hazaárulózva, szekálva van szerintem."
Ha nyilvánosságra hoznák az atomerőművel kapcsolatos (akár gazdasági, akár műszaki) részleteket, az igen erősen nemzetbiztonsági kockázat volna, nem gondolod?
"Lehet ezért van sok titkosítás az atomerőmű építése körül?"
Ejj, de jót linkeltem be :DD
Ezt a fentit akartam.
Teljesen kizárt, hogy titkos fegyverkísérletekbe bonyolódjon Magyarország Pakson.
Magyarország aláírta és ratifikálta a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezményt és annak kiegészítő jegyzőkönyvét is.
Következésképpen a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a nukleáris létesítményeinkbe szerelt kamerákkal és akár helyszíni ellenőrzésekkel bizonyosodhat meg arról, hogy az atomenergiát valóban csak békés célra használjuk.
Ez alól Paks 2 sem lesz kivétel.
Többek között itt lehet erről jó sokat olvasni:
Gyanús, hogy a kérdés kifejtésében a 444 cikkéből idéztél, hadd reagáljak rá:
Az 1200 MW nem számít "nagyon nagy" teljesítményű reaktornak. Egy másik lehetőség, ami épülhetett volna Pakson, az EPR pl. 1600 MW-os. Azt lehet mondani, hogy manapság nem nagyon építenek 1000 Mw-nál kisebb teljesítményű atomerőműveket sehol a világon. Vannak azért kivételek, de nem sok, és azok mind valamiben speciálisak.
A következő mondatban szerintem valamit nagyon összekevert a szerző. Hogy az oroszoknál mit hogy hívnak, azt tényleg nagyon nehéz kibogozni. Én magam nem tudom, van-e egyáltalán különbség a MIR-1200 az AES-1200 és a VVER-1200 megnevezések között, de gyanítom, hogy nincs. Nem hiszem, hogy lenne külön EU-kompatibilis és nem EU-kompatibilis változatuk. A helyzet már csak azért is bonyolultabb ennél, mert az EU-ban nincsenek harmonizálva a nukleáris biztonsági követelmények. Bizonyos részleteket egyedileg, a célország saját követelményeinek megfelelően kell kialakítani.
A VVER-1200-nak 2 fontos altípusa van, a V-392M és a V-491. A cikk állításával ellentétben egyikből sincs még sehol üzemelő példány, viszont mindkettőből épül a prototípus. Az egyik Novovoronyezs 2, a másik Leningrád 2 néven.
Nincs okom feltételezni, hogy odahaza rosszabb, kevésbé biztonságos erőművet építenének, mint máshol. Már csak azért sem, mert ezekkel a típusokkal ők projekteket akarnak nyerni szerte a világban, hogy egy nagy rakás pénzt keressenek vele. Ilyen típusra kötöttek már megállapodást Pakson kívül Törökországban és Finnországban is. És egy csomó más helyre is pályáznak vele.
Még egy gondolat: Magyarországon valóban van elegendő szakértelem, hogy ha nagyon akarnánk (és felrúgnánk miatta egy rakás nemzetközi megállapodást) nekiálljunk atombomba építésének.
A műszaki feltételei azonban egyáltalán nem adottak. Nem tudunk sem uránt dúsítani, sem plutóniumot kivonni a kiégett üzemanyagból.
Rakétát sem tudunk építeni, pedig az nem árt, ha a fegyverünket célba is akarjuk juttatni.
Önerőből és stikában semmi reális esély nincs arra, hogy ilyen berendezéseket építsünk. A nukleáris anyagok és a létesítményekhez szükséges eszközök nemzetközi kereskedelmét pedig nagyon szigorúan ellenőrzi a NAÜ. Ezen ellenőrzésnek pedig mi önként alávetettük magunkat a kettővel feljebb emlegetett kiegészítő jegyzőkönyv aláírásával.
Összefoglalva (és most már tényleg befejezem) Magyarországon sem szándék, sem pedig reális lehetőség nincs atomfegyver kifejlesztésére, illetve előállítására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!