Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért voltak Horthynak zsidó...

Miért voltak Horthynak zsidó barátai (Chorin Ferenc), ha antiszemita volt?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 17. 16:24
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, hasznosak voltak! Tényleg leszállhatnának már a Horthy-témáról mint a náci Magyarország jelképéről
2014. ápr. 18. 07:34
 12/13 anonim ***** válasza:
90%

Kedves Kérdezõ!

Ha még idenézel véletlenül,´figyelmedbe ajánlom a következõ levélrészletet:

„Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam […]. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen […]. Azonban […] lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkremegyünk. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, MIKOR MÉG SZÜKSÉGÜNK VAN RÁJUK.”

( Egy Telekinek írt levelébõl - [link] ( kiemelés tõlem - nneddudgi ) )

Azt hiszem, a kiemelt rész a válasz a kérdésedre. Megjegyzem, Chorin Ferenc miért barátaI?

Hogy Chorin Ferenc támogatta Horthyt az emigrációban, ahhoz nem kellett, hogy barátja legyen: "Ha ellenséged éhes, adj neki kenyeret, hogyha meg szomjas, adjál neki vizet!" ( Példabeszédek könyve, 25. fejezet, 21. vers ) .

A Nürnbergi perben azért nem itélték el, mert sztálin azt mondta "hagyjátok futni a vén ..." valami ilyesmit. Ezzel méltányolta, hogy, ha késõn is, ha pancser módon is, de legalább megpróbált átállni.

"ő akadályozta meg a zsidók deportálását a német megszállásig. "

Szó sincs róla, senki nem erõltette, eichmannak ( legyen a neve átkozott és örökre kitörölve ) más dolga volt. Ez akadályozta. Viszont amikor elkezdõdtek a deportálások, kisúját se mozdította, pedig július kilencedikén csak egy szavába került leállítani. Akkor is csak azért tette, mert a Roosevelttõl kapott táviratban többek között az állt: "Magyarország sorsa nem olyan lesz, mint bármely más civilizált nemzeté...., hacsak nem állítják le a deportálásokat."

"Horthyt - a kommunista történetírás kivételével - senki nem tartja fasisztának."

Horthyt minden valamire való történész fasisztának tartja. Nem volt náci, de fasiszta volt. Ugyanis minden náci fasiszta, de nem minden fasiszta náci. Hogy mit jelent az, hogy fasiszta, megtudod, ha gugliba fasscist Mussolini. Így megtalálod Mussolini írását arrról, hogy mi a fasizmus, márpedig õ tudja, mivel õ találtafel. Ezt a nevet adta neki. Azt is elmagyarázza, hogy miért.

"Hitlert a zsidóság jutatta hatalomra"

Ez így van, sõt, a zsidók kérték levében, hogy vitesse õket koncentrációs táborba, sõt, a zsidók a bevgonírozásuk elõtt megvették a zyklon-b-t, hogy legyen mivel megölni õket. Továbbá õk kényszrítették Sztójayt, hogy vétesse zár alá a vagyonukat, szálasit meg, hogy kobozza el minden vagyonukat. Háppeersze. egy szovjet tudós meg nagymamája elsorvadt szemének helyébe egy hal szemét ültette, amivel a nagyi azóta is remekül lát. Iiiiigen.

2014. ápr. 28. 22:33
 13/13 legion ***** válasza:
Hat,mert tetteiben tan megsem volt az.Ugy tudom,Gobbels naploja tele van azzal,hogy Horthy mennyire kivivta Hitler gyuloletet.Tudod,mivel?Azzal,hogy folyamatosan megtagadta a zsidok deportalasat.A naplo tele van viszont azzal,higy a draga kisantantos szomszedainkat dicseri,azok mennyire aktivak,segitokeszek.Horthy 44 tavaszaug Europa utolso zsido mentsvarat tartotta meg,es a megszallas alatt is meg egy kis reszuket,a pesti zsidokst (Koszorus Ferenc,tiszteld ot,mert a magyarsagnak megmentette a magyar zsidok legalabb egy reszet) megmentette.Itt 44 tavaszaig elhettek,igaz,vegetaltak,munkaszolgalat,ahol sajnos tizezrevel haltak meg,de halalukat Horthy elodazta,eleteket mentett.Fennmaradtak jegyzokonyvek,hogy Hitler a megszallasunk utan rajott,Horthy micsoda zsidobarat,zsidobujtogato,es elmondta ot mindennek.Mit gondolsz,szamuzeteseben kik,muert tamogattak?Magyar zsidok,mert ugy ereztek,tartoznak neki ennyivel.Remelem,tudtam segiteni,ennyit az o gyuloleterol,meg a bunis nemzetrol,akik elsokent fogadtak be,es utolsonak engedtek el a zsidokat.
2015. júl. 24. 03:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!