Miért esélytelen a jobbik gazdaságpolitikája? Sok választót veszít ez miatt?
Főleg ezen az oldalon látható, hogy fiatalabb válaszírók szimpatizálnak vele, de náluk is a vélemény nyilvánítás egyfajta sajátossága a troll megnyilvánulás, vagy provokálás.
Nos kedves jobbik szimpatizánsok.
Miért lenne jó a ti pártotok gazdaságpolitikája?
Légy szíves fejtsétek már ki?
Nem, a "szakértőket" számtalan ehhez hasonló elszólásért lehet kinevetni, na meg mondjuk azért is, hogy a fő gazdasági embernek beállított Volnerről múlt vasárnap derült ki, hogy tavaly sikerült "diplomáznia" és azt is csak egy oroszországi diplomagyárban sikerült abszolválni.
Akárki, aki csak középiskolában is tanult közgázt okkal tartja teljes egészében fantazmagóriának a Jobbik-programot, ti meg csak mindenkit le akartok rángatni a sárba, hogy indokoljuk meg az 5000 mondat hibásságát egyesével.
Na nem.
Azt se kell egyesével megindokolni, hogy a Hamlet miért jobb mű Berki Krisztián önéletrajzánál, de szerintem ti még ott is indoklást követelnétek.
1a) "De ha nem, akkor is a magyar állam fizessen a külföldinek azért, hogy a saját határain belül a saját kincsit kitermelhesse? Csak mert a magánterület akkor is az, ha külföldi birtokolja."
- igen, ez így lesz, de most is van erre törvény, kisajátításnak hívják. Vagyis ha valahol az állam utat építeni, bányászni stb. akar, kárpótlásért cserébe kisajátítja az adott földet. Akár magyar, akár külföldi tulajdonosról lenne szó, ez nem lenne másképpen.
b) "Mennyit is exportálunk jelenleg EU országokba? Kb. semmit. Sajnos máshová se nagyon."
- Nagyon is sokat, főleg/legalábbis addig, amíg vannak a gonosz multik és EU tagok vagyunk.
c "Viszont a nyitott piac miatt kiáramló pénz a tagdíjhoz hozzáadva már jóval több."
- Miért is kellene a szezont a fazonnal keverni?!
A "kiáramlott pénzért" cserébe (ami magánpénz) mi köze az államnak? Cégnél bevételénél ugyanez a helyzet. Ha a gonosz multi nem viheti ki a nyereségét, mi a rákfenéért akarna befektetni/maradni itt? A két szép szemünkért?
De ha bele is megyünk a játékba gondolatszinten, akkor az egyenleg mindkét oldalát bővíteni kell.
Ez jönne ki (de talán sok mindent kihagyok főleg a
kiadási oldalról):
"nettó" cégnyereség+magánemberek vásárlása+EU tagsági díj
bevételi oldalról:
cégek befektetései + adók + foglalkoztatás + SZJA+TB+stb. + magánemberek vásárolt termékei + EU-s, norvég, svájci, stb alapokból kapott pályázati pénzek, célirányos támogatások, stb. és még rengeteg minden van.
És átvitt értelemben ide lehet írni, hogy most nincs vám. Van fogalmad arról, hogy mennyivel megugrana egyik napról a másikra az energia és minden másnak az ára (olaj, földgáz, tisztított urániumot stb. minden külföldről - 80 % ban Oroszországtól kapunk - jön)?! De mindenféle más alapanyagok ára is megnőne, amik itthon nem tudunk előállítani (meg hát ahhoz is energia kell, talán több is, mintha csak megvennénk).
Iszonyatosan nagy drágaság lenne, és hatalmas szegénység. Pár százalék persze rohadtul meggazdagodna ezen is - törvényesen.
"Egyébként józan paraszti ész, hogy az EU nem szívességből tart minket."
Persze jelenleg piac vagyunk a számára, ezért jó nekik, de ez kölcsönös. Ellenben ha sokat kérünk, keveset adunk, akkor nincs üzlet, éppúgy, ahogy a bolhapiacon. :)
Az EU meg tud lenni nélkülünk is, ha sokat pattogunk. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy nem szabad az érdekeinket védeni, de ne higgyük azt, hogy a lekvár főzi be a nagymamát!
2a) "egy gyárüzemet felépíteni akkor is milliárdos költség. A dolgozók bérének felemelése meg nem az"
A bevételük sokmilliárdos, így van miből fedezni a költözést, és rengeteg példa van arra, hogy egész gyárak költöznek egyik országból a másikra. Csodálkozom, hogy ez újdonság neked. Mit gondolsz, ide hogy kerültek és miért?
A dolgozók bérének felemelése a multik különadója, a nyereség kivitelének megsarcolása és mindenféle politikai kiszámíthatatlanság ami a Jobbikat és a Fideszt jellemzi, bizony hatalmas kockázati tényezőt jelentenek, ami miatt elgondolkoznak.
b) Kiutazik, esetleg magyar utazási irodával és légitársasággal (ha létezne...)
- Meg ha az anyámnak kereke lenne, én lennék a villamos.
" A BMW-be itthon tankol, és a hűtő után is itthon fizeti a villanyszámlát"
- Magyarul azt, amit Oroszországtól veszünk. Gratula az érveléshez! Ebből csak az ÁFA jön be, meg egy kis profit, de új munkahelyek nem lesznek.
"...vagy vesz belőle kötvényt, állampapírt. Utóbbi lehetőségek megint csak a gazdaság fejlődését segítik, hiszen az ő megtakarítása valahol majd beruházássá válik."
- szóval az államadósság mégsem olyan rossz dolog? :)
c) " A Jobbik elsősorban nem a könnyűiparra, hanem a mezőgazdaságra helyezné a hangsúlyt, ami az első programpont, az elszámoltatás után talán lehetséges is, ha a földmutyik aránytalanságát rendbe teszik, és a föld a földművesek kezébe kerül."
- igen, ez ésszerűbb dolog, és fenntarthatóbb. Én is támogatom a közeli termelés-fogyasztást, de ezt az LMP és a PM/baloldal is támogatja (már). A földmutyik kivizsgálását pedig mindegyik akarja, nem csak a Jobbik.
"A mezőgazdasági termelést lehet exportálni (pl. Törökországba, ami nem EU-s ország), a bevételből lehet feljleszteni a kétségkívül lassan feltámadó ipart. Az is elsősorban élelmiszeripar lesz. Emlékszik még valaki a gyulai kolbászra például?"
- Ebben is van ráció, de ehhez sem kell a Jobbik.
d) "Tesco-Sklála ügyben is ugyanaz van, mint amit fentebb írtam. Hol lesz a profitból megtakarítás, majd abból hitel, beruházás? Tesco esetén Angliában, amivel mi nagyon ki vagyunk segítve."
- nem egészen értem a hozzászólásodat, én is azt mondom, hogy cseberből vederbe lenne, de ilyen vásárlási kultúra szokás alakult ki. Ezután a következő az e-kereskedelem lesz ami még inkább kockázatossá teszi a helyi kereskedelmet. Eddig lehetett piacfelmérést csinálni: van-e a környéken hasonló bolt, mennyi embernek kell a szolgáltatásom, de az e-kereskedelem láthatatlan, és sokkal olcsóbb. (na jó, a hatalmas fuvarozócégek kaszálnak, és kell hozzá néhány ember)
"viszont szakemberek állították össze, akik valószínűleg nálam és nálad is jobban tudják, mi a dörgés."
- Mindenféle káröröm nélkül tényleg igaz az, amit a másik hozzászóló írt: a nagy ász szakembereteknek annyit ér a diplomája, amennyit a MÉH-ben fizetnének érte.
"Érdekes összevetni az alternatívákkal. Mi lesz, ha nem lépünk erre az útra, hanem marad a Fidesz? Újabb adók, újabb mutyik, destruktív parlamenti "munka", a problémák megoldása helyett a statisztikával való bűvészkedés..."
Én is azt mondom, hogy kormányt kell váltani, de erre a Jobbik nem képes, ráadásul a gazdasági programja egy merő csőd. Jelenleg sajnos vagy nem sajnos a Baloldali összefogás az egyetlen potenciális kormányváltó erő, a Jobbik max 20-23 mandátumot tud a parlamentbe vinni, mivel szinte biztos, hogy sehol nem nyernek EVK-t.
"valóban szélsőséges a gondolkodásom, mert én veletek szemben azt vallom, hogy ha kell, igenis dőljön be a gazdaság, ha tényleg hiba van a rendszerben, ha cserébe sikerül tenni a bűnözés ellen, a korrupció ellen stb. Egyrészt lesz ezer ország, aki örömmel kiment minket újabb államadósságot a nyakunkba varrva (amit Fideszék felvesznek válság nélkül is, és elosztják maguk között),"
- Hát ez nem szélsőséges gondolkodás, hanem (bocsánat ostoba). Ha "bedől" a gazdaság, államcsőd van. Akkor miből fizetik a rendőröket, a tűzoltókat, mentőket, tanárokat, stb. elszabadul a pokol, nem rend lesz, hanem anarchia. A kutya sem fog hitelt adni, mert miből fizetnénk vissza, másik hitelből? Max úgy lehetne, ha fedezetként a maradék állami kincseinket adnánk: föld víz, arany...
"Egy választási program nem kőbe vésett dolog. Ha valamit elkezdenek, és látják, hogy nem működőképes, akkor félbe lehet hagyni, lehet korrigálni. Még mindig elkezdhetik bármikor a passzív, kivárásos politikát, amit a többi párt folytat. Persze senki nem örülne neki, de vész esetén lehetséges. Meg az is lehetséges vész esetén, hogy azt mondják, hogy nem megy, és lemondanak. Mert ha egy előnye van a fanatikusságuknak, az éppen az, hogy meg is tennék."
A történelem nem ezt bizonyítja. Főleg a fanatikusokra nem vonatkozik a higgadt mérlegelés és önkritika, ill. bukta esetén a hatalomról való lemondás.
Azt hiszem ennyi elég volt. Helló.
Egy szó mint száz, a Jobbik gazdaságpolitikája államcsődhöz vezet, amiből nem ment ki az adósságvállalás, mert azt kényszerből felélésre használnánk, és nem gazdaságélénkítésre. Tehát ahogy az előbb írtam, esélyünk sem lenne visszafizetni. Ráadásul ott van az iszonyatos energiafüggőség, Oroszország úgy emelné a földgáz árát nekünk, ahogy akarja, nyilván meglenne a gazdasági érdeke, hogy adósrabszolgát csináljon belőlünk.
Egyébként még egy fontos tényezőt kihagytam: a fent vázolt folyamat irtózatos forintgyengülést eredményezne, ami miatt az államadósság még inkább növekedne. Igaz ennek következtében TALÁN megnövekedne az exportból származó bevétel, de ez is igen csekély haszon és kétséges az ebből származó hatalmas károkhoz képest.
Kíváncsi vagyok, mi az amivel még mindig azt hiszed, hogy a Jobbik gazdaságpolitikája jó.
Sok más dologban sem értek egyet, de mint fentebb írtam vannak közös pontok is. Igaz, ezeket megtaláltam más racionálisabb pártoknál is. Pl. LMP, Baloldali összefogás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!