Közvélemény kutatás ide, vagy oda nyerhet a jobbik idén?
Én még sohase írtam alá semmit, nem voltam gyűlésen, vagy tüntetésen, 2010-ben Fidesz szavazó voltam, nincs a facebook profilomban semmi politikai oldal "like"-olva.
Engem, és feltételezem (remélem) sokakat még nem skatulyáztak be sehova a közvélemény kutatók, hogy lehet ilyenkor pontos statisztikákról beszélni?
Esetleg én jelenleg abba a táborba tartozok statisztikailag, aki még nem tudja kire fog szavazni?
Látom neked fogalmad sincs arról, hogy hogy zajlik egy közvéleménykutatás.
Nem, nem Facebook-stalkolásból áll a dolog, hanem egy reprezentatív mintát kiadó, általában 1000fő körüli embertömeg megkérdezésével.
Ahogy 2010-ben is, nagyságrendileg most is jól fogják megbecsülni az eredményeket, aztán hogy pont 13 vagy 17%-t kap-e a Jobbik az már nem vagy nagyon nehezen előrejelezhető. Mivel egyénit nem fognak nyerni, így ez a mandátumok kb. 7%-t fogja jelenteni.
Annyival meg nehezen nyernének.
Kérdező tehát a logikád szerint te nem tudod, hogy fidesz vagy jobbik. Lehet hogy fideszre szavazol, lehet hogy a jobbikra.
Rajtad kívül van még nemtudomhányszázezer ember, akik szintén így vannak ezzel.
Tehát ha te úgy döntesz, hogy a jobbikra szavazol, akkor ez a nemtudomhányzsázezer ember is így fog dönteni? Nem látod a hibát ebben a logikában? :)
Nem logikusabb az, hogy ha 60% hogy jobbikra fogsz szavazni, akkor ezeknek a bizonytalan embereknek a 60%a is arra fog, és 40% a fideszre?
Sőt, mégegy lépés: nem lehet, hogy a többi embernél esetleg nem pont 60-40% a fidesz jobbik? Lehet hogy többen vannak, akik bizonytalanok de inkább a fideszre hajlanak.
Na, a közvéleménykutatóknak a dolga, hogy ezt a legutolsó dolgot saccolják meg. Valszeg több emberrel beszéltek, több helyről, és valszeg tudományosabban állnak a kérdéshez, mint te. :P Tehát a metódusukat nem hiszem hogy érdemes megkérdőjelezni, max a megbízhatóságukat. De szerintem nem érdekük hamis eredményeket közölni.
csak ezen az oldalon hiszik azt hogy nyernek, de nem tudom mire alapozzák.
bő egy hét múlva kiderül, nem tudom, akkor majd mi lesz a véleményük, mikor más már megmondta mindezt előre.
valószínűleg a közvéleménykutatási eredmények lesznek mérvadók majd az eredménynél, persze + - pár százalékos eltérés előfordulhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!