Miért ilyen megszállott a jobboldal a népességfogyással kapcsolatban?
Egy másik kérdés kapcsán jutott ez eszembe, de már korábban se kaptam rá választ: miért kellene promotálni a népességfogyás megállítását?
Pár adat:
A Föld jelenlegi népessége 7 milliárd feletti, és az emberiség mostani ökológiai lábnyoma 1,5 földnyi, azaz 1,5 bolygónk kellene, hogy legyen, hogy a viselkedésünk és életünk hosszú távon fenntartható legyen. 2050-re ez a szám 3 lesz, országonként lebontva viszont még durvább a helyzet, ha minden ember a világon magyar lenne, akkor már most 2 bolygót igényelnénk.
2050-re leszünk 10 milliárdan, és ami ennél sokkal fontosabb: a globális jómód erősen terjedni fog. Ma nem él 1 milliárd ember olyan életszínvonalon (vagy jobbon), mint mi, és ennek tudható be a relatíve "alacsony" erőforráspazarlás.
De ez durván változik, és előbb utóbb el fogunk jutni arra a pontra, hogy megkérdezzük magunktól, hogy miért termelünk pl. 1kg marhahúst, amikor ugyanannyi energia- és vízbefektetéssel 130(!)kg gabonát lehetne megtermelni.
Már régóta mondogatom az ismerőseimnek, de leírom itt is: az hétszentség, hogy pár évtizeden belül hozzánk is elér a kényszerű vegetarianizmus gyakorlata, mert annyira fel fognak menni a nagy energiaigényű állati termékek árai.
Szóval mi az indok a népességszaporodásra? Tudtok ti az országhatárokon túl is gondolkodni és nem csak jajjféljünkacigányoktólozni? Mert a Bangladesben gyártott ruháitok, a Kínában összerakott, de úgy kb. 30 országban bányászott alapanyagból készült tévétek, laptopotok, telefonotok, az elefántcsontparti banánotok, a jordán paprikátok a hűtőben már rég ezt teszi.
Meséltek néha arról, hogy összeomlik a nyugdíjrendszer, ami kétségtelenül meg fog történni, de ennek semi köze a magyar helyzethez, inkább globális gond.
"Európában, és azon belül Magyarországon sincs túlszaporulat."
És szerinted ez egy olyan globális társadalomban, mint amiben élünk mégis mi a kutya f_szát ér? Merthogy a ma megevett sertéspörkölted sertése a világ 4 sarkából összekapart magvakat evett az is hétszentség.
Egyébként fenntarthatóság-ügyileg pont a fejlett európai és egyéb hasonló országok pazarolják az erőforrásokat, míg az indiaiak és társaik szegénységük révén egyelőre még fenntartható életet élnek országszinten.
A legdurvábbak az arab olajsejkek, ha mindenki EA emírségekbeli lenne 10 bolygóra lenne szükségünk.
Mit kellene tennünk? Nem is értem. Üdvözöljük a népességfogyást, lassan haljunk ki, költözzenek ide Európába (ez nem csak magyar probléma) ázsiaiak, afrikaiak, ne együnk csak gabonát és akkor az milyen jó lesz.
Tudom maradi vagyok, mondjuk 2050 - ben én már igen vén leszek, de azért bízom benne, hogy a gyerekem még a magyar anyanyelvén boldogulhat ebben az országban, s nem kisebbségként tengeti majd az életét. Mert a liberálisok azt elfelejtik, hogy a szaporodó keleti népek közel sem lesznek olyan toleránsak velünk, mint mi most velük.
amik itt elhangzottak mint túlszaporodás negatívumai az nem érinti Magyarországot és beláltható időn belül nem is fogja....szerintem speciel a magyar sertés magyar gabonát eszik tehát nem importálunk húst ...azaz igen,mégis, de amit importálunk az a választék gyarapításaként fogható fel.voltaképpen a hús olyan cikk amit exportálunk is meg importálunk is... a lényeg hogy magyar ember nem kényszerűl belátható ideig vegaságra....
munkaerőhiány? na az se néz ki egyhamar de szerintem sok munkanélküli (ideértve a közmunkásokat is kik papíron nem azok)mit nem adna ha a munkaerőhiány lenne magyarország fő problémája egyszercsak
Ez egy ócska provokáció, vagy retardált vagy szimplán.
Most komolyan a 7 milliáros emberiséget az alig 10 milliós Magyarország "kompenzálja" népességcsökkenéssel?
És akkor mi van az olyan szapora országokkal mint pl. India?
Miért nem ott okoskodsz akkor?
"És szerinted ez egy olyan globális társadalomban, mint amiben élünk mégis mi a kutya f_szát ér?"
Nem tudom, hogy mit ér meg mit nem ér, én csak azt mondom, hogy a mai globális társadalomban oda menj ajvékolni hogy jobb lenne ha az ott élők kihalnának végre, ahol túlszaporulat van, é ne minket baxlass ezzel! Továbbá, a leghatékonyabban úgy tudnád csökkenteni a népesség problémát, ha felkötnéd magad, azonnal egyel kevesebben lennénk, és biztos nagyon degenerált agyhalott követné a példádat, ami már globálisan egész jelentős lenne.
"Merthogy a ma megevett sertéspörkölted sertése a világ 4 sarkából összekapart magvakat evett az is hétszentség. " Jobb ha tőlem tudod, az a sertés, amiből én sertéspörköltet csinálok, az azt a kukoricát és tritikálét (gabonát) eszi amit mi termelünk meg a földjeinken. Meg aztán ha van sertés, ami mondjuk behoztott takarmányt eszik azzal is mi a problémád? Ahonnan van az a gabona, a következő évben megint vetnek, megint aratnak, és megint trágyáznak, ez az élet körforgása. Az élelem megújuló erőforrás, nem fogy el.
"Egyébként fenntarthatóság-ügyileg pont a fejlett európai és egyéb hasonló országok pazarolják az erőforrásokat, míg az indiaiak és társaik szegénységük révén egyelőre még fenntartható életet élnek országszinten. "
Így van. Ahhoz, hogy emberek milliárdjai netezhessenek tudod mekkora erőforrásra van szükség? A google meg más cégek több ezer hektáros területeket építenek, hogy legyen tárolókapacitás. Te is ugyanezt a technológiát használod, ugyanezeket az erőforrásokat kötöd le te is amikor a hülyességeidet ideböfögöd. A megoldás annyi, hogy akkor kösd ki a netet, kösd ki az elektromos áramot, a vizet a gázt, aztán tartsd el magad abból, amit fogsz az erdőben. Járj jó példával elöl, aztán majd tuti rengeteg követőd lesz, és ezzel is csökken a pazarlás.
Sok sikert. :)
Szerintem dobjunk össze ennek a retardált provokáló, agymosott kérdezőnek egy repcsijegyet Afrikába.
De csak az odaútra. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!