Tényleg ennyire nem vágják a skinek?
Pont azért, mert mivel az ő érdeklődésű körüket érinti ez a film, jobban utánajárnak, és pont te vagy az, aki nem érti a mondanivalóját.
Eredetileg nem az a vége, amit te látsz, ha letöltöd vagy kiveszed a filmet. Na most ugye annak úgy van vége, hogy miután a feka lelövi a gyereket, akkor elkezd dumálni, hogy a gyűlölködés nem old meg semmit, blablabla.
És itt a lényeg, hogy eredetileg, azaz a rendezői változatnak nem így van vége, hanem pont az ellenkezője, vagyis a másik végleg, hogy skinheadnek kell lenni, mert más megoldás nincs a kisebbségekkel szemben.
Ugyanis miután a srácot lelövik akkor úgy lett vége, hogy a főszereplő, azaz Edward Norton hazamegy, és mutatják, hogy újra tolja le a haját 0-ás géppel. Ezért más a mondanivalója, és ezért kultuszfilm náluk, mert az sugallja hogy skinheadnek lenni a megoldás.
"Ugyanis miután a srácot lelövik akkor úgy lett vége, hogy a főszereplő, azaz Edward Norton hazamegy, és mutatják, hogy újra tolja le a haját 0-ás géppel."
Azért ezt a részt megnézném szívesen. Tudtommal ugyanis -bár egy korai forgatókönyvben benne volt- soha nem forgatták le.
Én a befejezést nyitottnak érzem, mint ahogyan nagyon sok filmnél teszik. A cselekmény elméletileg több úton folytatódhat, és a nézőnek magának kell kitalálnia, vajon ő hogyan szőné tovább a szálakat, illetve mit tenne a főhős(ök) helyében.
Az én értelmezésemben Derek válaszút előtt áll, és biztos több gondolat is megfordul a fejében. Viaskodnak benne az érzelmei és az értelem, hiszen sokat változott a film alatt (nyilván szimbolikus a cselekmény, én nehezen tudok ilyen gyors és radikális változást elképzelni, különösen a kissrác esetében), és emberileg, erkölcsileg képes volt magasabb szintre kerülni, felül emelkedni a korábbi énjén és azon, hogy mindenkit egy kalap alá vegyen, csupán a bőrszíne miatt.
Ha van is benne bosszúvágy, talán nem irányul újra az egész színes társadalom ellen, hanem pusztán az ellen, aki az öccsét lelőtte. Én legalábbis hiszek a józan ész erejében és győzelmében az elvakult indulatok felett.
Ez a film nagyon állat, egyik kedvencem.
IMDB-n ottvan a Top filmek között is.
"Tényleg ennyire nem vágják a skinek?"
Nyilvánvalóan "vágják". A Romper Stomper sem skinhead-párti, hanem skinhead-ellenes filmnek készült, mégis kultfilm bőrfehű körökben. Vagy pl. a Der Untergangot is szeretik a nácik, pedig az Hitler végnapjait mutatja be. De jó film, lehet azonosulni a hőssel (akinek kedve van hozzá) stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!