Mi az a keynes-i gazdaságpolitika?
Keynes nem támogatta a megszorításokat hanem pont h a rossz helyzet ellenére is beruházni kell ami majd felpörgeti a gazdaságot és ezt állami beruházásokkal akarta elérni. A fő sajátossága h olyan beruházást kell csinálni ami nem termel semmit így a piacra új termék nem kerül pl. infrastruktúra fejlesztés ( mivel akkor túltermelési válság volt nem lehetett semmit se eladni). Így az emberek kaptak munkát és tudtak költeni tehát vettek terméket amivel a termelők is betudtak indulni.
Keynes volt az aki azt mondta h az is megérné ha ásnának egy nagy gödröt bele raknának egy csomó pénzt majd betemetnék és ennek a pénznek a kiásására megint felvennének embereket akik kapnak végül is a semmit tevésért fizetést.
A lényeg h nem nagyon valósultak meg a tervei, de USA-ban Roosevelt New-Deal politikája tartalmazott keynes terveiből.
Kicsit rég olvastam már erről tehát nem vagyok benne 100%-ban biztos h jól írtam le, de majd az okosak kijavítanak akkor úgy is.
Legismertebb nézete a Say-dogma megfordítása lenne, vagyis ha igényt teremtünk bármire, azonnal lesz aki kielégíti, lőn egyensúly és mindenki heppi. Szóval ha beüt a krach akkor kell az államnak aktívan beruháznia, hogy ezzel egyensúlyt teremtsen, de ha szalad a szekér, vissza kell venni a lendületből és a holtpontra beállni.
Más nagy jelentőségű elmélete és gondolata volt, arról a wiki is tájékoztat téged: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!