Áprilisban államcsőd?
Unalmas már az államcsőddel való riogatás.
Lassan mondom, hogy mindenki megértse:
N-E-M L-E-S-Z Á-L-L-A-M-C-S-Ő-D Á-P-R-I-L-I-S-B-A-N.
Köszönöm.
Államcsődre többnyire akkor lehet számítani, ha az adósság újrafinanszírozása nem sikerül, az esedékes kamatokat nem bírjuk kiváltani. Ahogy rémuralom is kifejtette ez akkor következik be, ha a kötvényaukciók sorozatosan sikertelenül záródnak. Utána még mindig lehet (esetünkben) az Unióntól gyorssegélyt vagy hitelt várni, ahogy az IMF-től, vagy pedig valamelyik keleti wannabe szuperhatalomnak tövig bekapni a nyeles aszpirint, hogy dobjanak meg némi lével.
Amikor ez se jön össze és fizetésképtelenek vagyunk akkor van az államcsőd. Ez két esetben jöhet össze. Ha a kormány módszeren túlvállalja magát, vagyis olyan dolgokba fektet egy rakás pénzt amik nem hozzák vissza az áruk töredékét sem. Ha ezt kellő ideig görgeti maga ellőtt egy globális és egy lokális válság kombinációja alatt rogyik össze gazdaság, mert elfordulnak a befektetők és nem tudja refinanszírozni az adósságot. Valami ilyesmi volt a görögöknél, de ott az eurózóna elvitte a balhét.
A másik eset amikor a kormány olyasvalamiért vállal biztosítékot amiért nem tud felelni. Erre volt szemléletes példa a két szigetország esete az utóbbi időben, Ciprus és Izland, ahol a csődbe menő bankok ügyfeleinek a többéves költségvetésüket kellett volna egyszerre kifizetniük. Az izlandiak a GDP-jük nagyjából 400%-át kitevő összegre azt mondták, hogy sajnáljuk de ezt az életben nem tudjuk kifizetni, a ügyfelek kormányközi érdekképviselete morgott egy darabig némelyik még most is morog, de alapvetően elfogadták. Cipruson meg egyes betéteket megvámoltak és abból fizették ki a többit jelentős IMF+EU segítség mellett, valamint erőteljesen restriktív irányba változtatták a gazdaságpolitikájukat.
A harmadik eset csak annyi, ha egy ország túlságosan is egy vagy csak néhány (főleg) gigavállalatra építi a gazdaságát. Erre szemléletes példa Finnország, ahol a gazdaság lendületét a Nokia határozza meg. Ha a példában szereplő óriásvállalat Nokia valamilyen okból borul, akkor a finn gazdaságot is viszi magával.
Ilyesmire hazánkban nem lehet, nem lesz a jelenlegi tendenciák alapján huzamosabb ideig államcsőd.
Csak arra adjon valaki választ, hogy hoyan is van ez a rezsicsökkentés, ha ilyenek a gázárak:
2009 január 105,2 július 105,2
2010 január 102,4 július 120,4
2011 január 121,0 július 125,8
2012 január 136,0 július 136,0
2013 január 136,0 július 136,0
Akkor most hova csökkentjük.
Vagy Ha az aki megkapja az adókedvezményt az egészségbiztosítási meg a nyugdíjjáruléka terhére, de elmegy az orvashoz, ki fizeti ki helyette a gyógyszert meg az orvost ?
Vagy miért kap mindenki megsegítést aki adósságba verte magát, de Én aki soha nem vettem fel hitelt, és DOLGOZOK mindent KIFIZETEK de ÉN SEmmit se kaphatok, mert van MINIMÁLBÉR körüli keresetem ?!
"balról már négy éve azt hallom, hogy holnap államcsőd"
>Négy éve a Fidesztől hallotam először, hogy: államcsőd van, másnapra a forint árfolyama 260 ról 300/Eur lett. - azóta se javult. - A Fidesz 1 óra alatt megcsinálta azt amihez Gyurcsánynak 4 év kellett. (a Fidesz jobban teljesít ;D)
"Ha kivonulnak a multik, akkor pont hogy több pénz marad az országban,..."
Ekkora barmot ...
Ha a multik kivonulnának, az ország saját taknyába fulladna bele ?o(
"Négy éve a Fidesztől hallotam először, hogy: államcsőd van, másnapra a forint árfolyama 260 ról 300/Eur lett. - azóta se javult. - A Fidesz 1 óra alatt megcsinálta azt amihez Gyurcsánynak 4 év kellett. (a Fidesz jobban teljesít ;D) "
Ja, ehhez inkább az kellett, hogy egyes baloldali "értelmiségiek" meg "független újságírók" meg gazdasági"szakértők" végig zarándokolják az összes nyugat európai országot, az itteni hatalmas diktatúráról és gazdasági csődről papolva. Amúgy 2013-ban ismét 0% volt éves szinten az infláció, csakúgy mint az azt megelőző évben. Ez már csak ilyen fun fact.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!