Aki nem ért egyet a kémiai kasztrálással (nemi erőszak esetén) elmondaná, hogy miért?
Alapjáraton liberálisnak tartom magam, de azért nálam is megvannak a határok. Pl. nekem nő létemre teljesen megfelel a jelenlegi abortusztörvény (mert szerintem a gyermeknek is van joga), és úgy gondolom, aki képes volt állati módon kielégiteni az ösztöneit egy másik emberen annak akarata ellenére, az a KÉMIAI kasztrálást igenis megérdemli!
Megkérnélek titeket, hogy mocskolódás nélkül írjatok, és ne kezeljétek le azt, aki nem ért veletek egyet! Felnőtt értelmes emberek véleményét várom, esetleg egy kultúrált vitát!
Köszönöm!

Csak két oka van, amiért én ellenzem
Először is, nem oldja meg a problémát, ugyanis az elkövetők oroszlánrésze nem a nem vágyainak kielégítése miatt teszi amit tesz, hanem különböző mentális zavarok miatt. Ha ez lenne a nemi erőszakok kiváltó oka akkor a számuk marginális lenne, hisz a jobb kezükön át, a számtalan szexuális segédeszközön keresztül, s hivatásosok és néhány lelkes és ingyenes amatőr igénybe vehető bárki számára, minimális anyagi ráfordítással. Egyéb mentális problémák állnak a háttérben, amin a nemi aktus lehetőségének elvétele nem segít csak ront. Nem érzi magát teljes embernek, a szex vagy bármilyen pótléka remek feszültséglevezető is, ennek hiánya agresszívabbá tesz értelemszerűen, ennek az agressziónak máshogy fog utat engedni, nem egy nemi erőszakkal, hanem mondjuk kínzásokkal és brutális gyilkosságokkal.
A második ok, a cselekmény jellegéből kifolyólag rohadt nehéz megmondani a tényleges elkövetőt pusztán a tények alapján, a bíró személye sokkal többet nyom a latban. Az áldozat többnyire életben marad a bűncselekmény alatt, így a vallomása többnyire jóval kevesebbet segít, mintha szétcincálnák bizonyítékok után kutatva.
Szemtanúk nincsenek, mivel általában házon kívül történik tárgyi bizonyítékok sem maradnak. A bíróság csak az áldozat, a szűkebb közösség véleményére és a vádlott(ak) vallomására tud alapozni, amiben relatíve nagy a hibafaktor. Egy elgondolkodtató és hasznos film a témában:
A kártérítési perek meg eléggé drágák lennének, hisz nem csak az x évi börtönt és az ezzel járó közösségi kirekesztettséget kell megtéríteniük, hanem a kémiai kasztrálással járó egészségügyi hatásokat (végtére is elég durván belepiszkálnak a hormonháztartásodba) és az örökítőképességed végleges elvesztésével járó érzelmi (és a jelenlegi kormányzat hosszútávú stratégiája alapján pluszban anyagi) terhet is honorálniuk kell valamivel.
Ezt nem ellensúlyozza azt, hogy a nép komálná a dolgot, mert a néplélek képlékeny, másrészt a büntetés végrehajtáshoz nincs sok közük. Már pedig az a köznép nagy bánatára a társadalmi reintegrációra és nem a büntetésre helyezi a hangsúlyt.

Három dolog miatt:
- az egyik az amit már írtak, hogy sok esetben a bizonyítás nem egyszerű. Nagyon könnyen rá lehet húzni valakire a nemi erőszak vádját (mondjuk egy csúnya szakítás vagy válás lehet motiváció) és akkor már nem csak arról van szó, hogy ült pár évet a szerencsétlen ártatlanul
- ha ez a tét, akkor a beindult elkövető valószínűleg nagyobb eséllyel fojtja meg utána az egyetlen tanút
- a törvény alapesetben az elkövetett bűnt bünteti, nem azt amit még potenciálisan elkövethetsz a jövőben. Ezzel a logikával le kell vágni a tolvajok kezét (a boltban brahiból csokit lopó tinikét is), ki kell vágni a szélhámosok nyelvét, meg le kell csapni az illegális letöltők jobb mutatóujját.
A hasonlatokkal azért nem értek egyet, mert teljesen más súlyú dolgokról beszélsz. Egy lopás nem ugyan az, mint amikor egy embert egész életre megnyomorítasz. és szerintem jobb a megelőzés, mint az utólagos megtorlás. És aki ilyenre vetemedett, az valószínű egyáltalán nem tiszteli a másik személyt, amire a börtön önmagában nem megoldás. Ott kétlem, hogy bárki is tanulhat emberséget, empátiát vagy önzetlenséget. Ezért aki egyszer ilyet tett, az megérdemli szerintem, hogy gondoskodjanak arról, hogy többet ne tehesse meg!
Nem akarok személyeskedni, de az ellenzőknek van olyan közeli ismerősük akit így bántalmaztak. Nekem az édesanyám, a legjobb barátom és a párom is "átesett" ezen. Nem tudnám megsajnálni az elkövetőket egy esetleges kasztrálás után, mert több ízben is láttam, mi a következménye egy ilyen tettnek. És itt nem számít a sértett neme sem, mert aki egyszer egy ilyet átélt, sosem heveri ki!

Csak szólni szeretnék mert láttam hogy páran ezt nem tudták: A kémiai kasztráció nem végleges. Csak hónapokig hat és időről időre meg kell ismételni. Így hát feleslegessé válik a halálbüntetéssel való esetleges asszociációja.
Csak ennyit akartam. Ki-ki maga döntse el ennek fényében hogy mit gondol...

Ez igaz, de azért mégsem egy életbiztosítás a dolog:

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!