Nem aggályos a nemzetiségi összeírás (aka "listázás")?
Kaptunk egy levelet, hogy ha szavazni akarunk a nemzetiségi választásokon, akkor vetessük fel magunkat nemzetiségi választójegyzékbe.
Most akkor benne lennék egy listában, hogy mondjuk:
'Granulátum - szlovén'? Benne lesz a személyimben is, hogy mondjuk 'Granulátum, ruszin nemzetiségű'?
És mi van, ha négy év múlva már örménynek fogom magam érezni-vallani vagy indulni szeretnék német kisebbségi képviselőjelöltként? Akkor át lehet majd írni egy másik nemzetiségi listába?
Komolyra fordítva a szót, erről nekem a zsidótörvények jutnak eszembe, és emberi jogokba ütközik (szerintem).
Tudom, hogy néhányotok szerint a nemzetiségi állapotot a homlokra kéne tetováltatni, de én úgy tudom a magyar törvények szerint annak vallom magam, aminek akarom.
Nem csinálják elég jól.
Hisz ez sem valós etnikai nyilvántartás , hanem bevallásos alapon működik.
Ha 50 cigány vallaná magát cigánynak, az elég nevetséges lenne, hisz tudjuk, hogy cirka 1 millió van belőlük.
Listázni kellene ,de rendesen, hogy megtudjuk valójában mennyi él és nem cirka meg körülbelül.
Csak az vetetheti fel magát a nemzetiségi választójegyzékbe, aki igazoltan olyan nemzetiségű, aminek vallja magát. Csak ennek alapján választhat nemzetiségi képviselőt.
De ez nem kötelező.
Ez eddig is így volt.
Nem kötelező, csak lehetőség van rá.
A kisebbségi önkormányzatok, a nemzetiségek autonómiája is hozzátartozik szerintem a demokráciához.
"És mi van, ha négy év múlva már örménynek fogom magam érezni-vallani vagy indulni szeretnék német kisebbségi képviselőjelöltként? "
Akkor én meg végrehajtónak fogom érezni magam és széjjelverem a fejed, ne az én adóforintjaimmal szórakozz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!