Mit jelent a "faj"? Mi a "faji hovatartozás"?
Ezt a cikket olvastam:
Nem furcsa ez? Én nem tudok róla, hogy léteznének emberi fajok. Minden más "hasonló" dolog, mint etnikum, nemzetiség, bőrszín külön fel van sorolva. Milyen tulajdonságot takar a faj szó?
A plakát nem hamisítvány.
Mit ne mondjak, elég kirekesztően sikerült.
Úgy tudtam csúnya dolog származás alapján válogatni.
Vagy vannak az egyenlőbbnél is egyenlőbbek?
Biológiai értelemben a faj egy rendszertani csoport, mely ember esetében:
ország (állatok) ,
törzs (gerinchúrosok),
osztály (emlősök),
rend (főemlősök),
család (emberfélék),
nemzetség (hominini),
FAJ (HOMO SAPIENS = EMBER),
alfaj (ugye fekete, fehér, barna, sárga,...)
változat (egy alfajon belül, pl. a fehéreken belül egy "tisztavérű" olasz meg egy "tisztavérű" skandináv)
Nem a kuruc.info cikk a lényeg, hanem az Egyenlő Bánásmód Hatóság mellékelt válasza, az alábbi képen a harmadik bekezdés második sorában:
azt a szöveget nem értem
Szellemi értelemben minden egyes ember egy külön speciesnek tekintendő. Úgy jó.
A rendszertanba ne menjünk bele. Eleve rosszul tudod, mert ember esetén az alfaj nem a rasszot jelenti, hanem a homo sapiens sapiens-t, és még ezen belül lesznek a rasszok, ezek azonban sem fajnak, sem alfajnak nem nevezhetők, és nem is tudom, hogy egyáltalán minek számít ez taxonómiában, lehet, hogy ez egy külön taxonómia csoport, vagy talán a píszí miatt nincs is konkrét tudományos álláspont erről. A "tiszta vérű" olaszok pedig biztos, hogy nem alkotnak rendszertani kategóriát, mert a nemzet és az etnikum már inkább politikai, mint biológiai fogalmak.
A lényeg, hogy a mellékelt ábra külön tárgyalja a bőrszínt és a fajt, tehát nyilván valami másra kell gondolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!