Van rossz élményetek-tapasztalatotok erdélyi magyarokkal kapcsolatban?
"Köztudott, hogy a román oktatási rendszer és főleg a színvonal egyenlő a nullával.No comment!"
Ez nem igaz. A roman oktatasi rendszernek tenyleg rengeteg hibaja van, viszont egyaltalan nem gyenge. Osztalytarsam magyarorszagra ment egyetemre mernokinformatikus szakra, megkerdeztem tole hogy megis milyen nehez, milyenek a tantargyak. Az elso reakcioja az volt, hogy a matek nagyon konnyu, kb most tanuljak azokat, amiket mi 11. osztalyban vettunk.
Peldaul a mernoki kepzes Romaniaban nagyon eros, Bukarest mellett Temesvaron, Kolozsvaron es Jaszvasaron is nagyon eros egyetemek vannak. Rengeteg embert ismerek, akik kulfoldon is tokeletesen ervenyesultek az itt megtanultakkal.
"Több oldalon és hozzászólásban lehetett olvasni, hogy a románok igenis piszkálják az erdélyieket, mert sehol sem tudnak megszólalni románul, Romániában. Akkor te egy kivélteles darab vagy..."
Ez egy kicsit tul van lihegve. Talan 50 ismerosombol 1 van aki nem tud kozep szinten romanul.
Amennyire en eszrevettem, inkabb Szekelyfoldon van ilyen problema. Ott van egy gyerek, aki 18 even keresztul csak magyarokkal van korulveve, az a par roman is tud magyarul, az iskolaban a roman tanarno is magyarul beszel, persze hogy nem tudo romanul. Amikor pedig felkerul egy nagyobb varosra egyetemre, persze hogy nem megy roman szakra, mivel nem ismeri a nyelvet. Elvegzi az egyetemet, el akar helyezkedni. Roman cegekhez valoszinuleg nem megy, mert mar a szakkifejezeseket is csak magyarul ismeri. Vagy talal maganak egy magyar ceget vagy elmegy kulfoldre. Persze olyan is van, aki ido kozben megtanul romanul.
En is falusi vagyok, 14 eves koromig a roman tanarnon kivul alig talalkoztam romanokkal. A nyelvvel semmi bajom nem volt, az iskolaban is jo jegyeim voltak, viszont soha nem gyakoroltam. 15 eves koromban felkerultem egy nagyvarosba es eleinte tenyleg nehez volt beszelni, de idovel megszoktam. Azota is roman egyetemen tanulok, erteni szinte mindent ertek, amikor meg el kell valamit magyarazni, valamilyen uton-modon korulirom.
"Senki nem adott még arra választ miért jöttek és jönnek csőstől pereputtyostól az erdélyiek ha tényleg annyira jó nekik otthon. Ahol nagyon jól érzem magam, azt ott hagyom? Ejnye erdélyiek, ez az állandó hazudozás!!!!"
Magyarorszagrol miert mennek ki sokan kulfoldre? Mert nem elegedettek a helyzetukkel. Viszont ugyan ugy sokan elegedettek, van stabil munkahelyuk es maradnak. Itt is ugyan ez a helyzet. Sokan meg vagyunk elegedve a helyzetunkkel, ezert nem is szandekozunk elhagyni szulofoldunket, viszont van aki ugy gondolja hogy inkabb elindul nyugatra.
Gondolom te se iteled el azokat akik elmennek Angliaba, Ausztriaba vagy Nemetorszagba dolgozni, mert Magyarorszagon nem talalnak jo munkat. Ugyan ugy azokat se iteld el, akik Erdelybol mennek Magyarorszagra. Ha pedig az a gond, hogy elveszik eloled a munkahelyet, akkor az azt jelenti, hogy jobbak mint te. Vagyis kivel van a baj?
"És a legfontosabb: az erdélyiek úgy kapkodnak a kettős állampolgárság után, mintha utcán osztogatnának ingyen sorsjegyet. NO COMMENT!!!!!!"
En is annyira kapkodtam, hogy kb 2 hete adtam be a papirt, pedig siman megtehettem volna honapokkal ezelott is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!