Miért nem csinálnak egy 100% magyar, erkölcsös ügyfélközpontú, nonprofit bankot, és akkor a sok szemét uzsorás többiek mehetnének a #&@$ lecsóba?
Ügye nem férhetek hozzá a pénzemhez ingyen (röhej), és próbálkozik a fidesz hogy majd két ingyen pénzfelvétel/hó, de könyörgöm ezek a szemét uszorások azt is átfogják majd hárítani.
Nem hiszem el hogy ne lehetne ezeket valahogy leszabályozni, érdekes a saját országukban nem csinálnak\csinálhatnak ilyeneket mint nálunk.
De ki a francnak kellenek egyáltalán, meg szórakozni itt velük, amikor kéne egy állami nonprofit bank (hagyjuk a Csányi féle Otp-t inkább...), ami ténylegesen csak arra lenne használva amire való.
"Eddig értelmes választ csak EagleHun adott."
örülök hogy véleményezed a válaszadókat. pl. szerintem én értelmes választ adtam, de szerinted nem. csak nem vagy tanár?
"A többi értetlenkedő meg gondoljon már tovább kettőnél" a kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy érteni lehessen. nem ismerlek 10 éve, nem látok vele a fejedbe, hogy te mit gondolsz még oda, csak azt tudom használni amit leírsz.
azért is kérdeztem vissza. mert szép dolog elképzelni vmit, de részletekben mindig ott a kisördög! hogy csinálod meg gyakorlatilag?
"a lényeg az amit leírt hogy igenis legyen valamiféle gyeplő,kantár,fék vagy akármi ami megakadályozza őket abban hogy azt csináljanak amit akarnak."
most sem csinálnak azt, amit akarnak.
"Nekem az a bicska nyitogató amikor pofátlanul visszaterhelnek mindent az emberre, gyakorlatilag arra mennek hogy nekik mindenen csak nyereségük legyen (még a veszteségükön is), nincs olyan hogy najó ezt benyelem."
Miért nyelné be. Van egy vállalkozásod, az állam kitalál mindenféle plusz költséget, te meg azt mondod, na jó ezt még benyelem. Aztán jön a sárga csekk meg a gázszámla, béreket kell fizetni és nézel. A bank egy vállalkozás. Betétesei pénzével játszik, nem a sajátjával. vannak részvényesei, akik a management-en számon kérik a nyereséget, mert ők meg abból élnek. ha mondjuk te részvényese vagy egy banknak, és ebből élsz éves szinten, és azt mondják az állam elvitt mindent, veszteségesek vagyunk, nuku osztalék, és mondjuk évi 5 misi helyett nullából élsz jövőre. hogy fogsz ennek örülni, ugye
"Meg ügye a teremtem a devizát a számítógépen majd úgy kezelem mintha a svájci nemzeti banktól vettem volna." a pénz nem terem. Amit kihelyezel, az valakinek a betétje (elvileg).
"Olyan nincsen hogy az ügyfél jól járjon." miért ne lenne?
"És az sem volt egál hogy a buta népre ráeresztették ezt a devizát, pedig Drábik is megmondta hogy ezt nem lett volna szabad hagynia az mszp-nek." ugyan miért? amikor én vettem kocsit, 5%-os kamatra vettem fel hitelt, és annyit is fizettem vissza. ugyanez forint alapon 25-30% lett volna. Kérdezd meg Járait, mért annyi.
Ismerősöm lakáshitelt vettek fel, ketten, szinte ugyanakkora összegre. A deviza hiteles most fizet annyit, mint a forintos. Hű de rosszul járt a devizahiteles, tényleg! Ésszel kell hitelt felvenni, és mérlegelni kell. Elfogadom, hogy voltak üzletkötők akik rádumáltak mindenre, és erőn felül vettél fel hitelt, akkor most megszívtad. Fel kell nőni. Felnőtt emberként kell gondolkodni, döntést hozni. Utána a döntésedért a felelősséget vállalni. Ne én fizessem ki helyetted a rossz döntésed árát.
"Megy ez a színjáték a fidesz részéről hogy akkor a bankok találjanak ki maguknak valamit hogy mivel vállalnak részt a devizások kárából, erre odalöktek pofátlanul valami blamázst. Legszívesebben azt mondtam volna hogy akkor nesze valami szívatós törvény, vagy húzzanak a francba."
Kik húzzanak a francba, a bankok vagy a fidesz?
Ha a bankok, akkor aztán marha jó lesz, eljön a Kánaán.
"De mivel ezt nem lehet a valóságban csak így megtenni, valami okosabb módon mégis csak kiebrudalni őket innen. "
akkor mégiscsak a bankok
"A szocializmusban a kevés jó között ez az egyik, hogy nem hagyták működni ezt a sok élhetetlen kapzsi embert, céget.
Mondom ezt jobb oldali gondolkodásúként. " aha szal a kapitalizmus a profit, csúnya dolog. értem. Gondolom haragszol a google-ra, microsoft-ra, apple-ra, samsung-ra, stb-re is. mennyi kapzsi cég.
nem te nem jobboldali gondolkodású vagy, hanem kommunista. és ez most nem szitokszó
"Én csinálnék egy magyar bankot ahol az állam a többségi részvényes, olyan szabályokkal amit Eagle leírt, és hidd el fent maradna. " volt ilyen próbálkozás. kérdezd meg kupa Mihályt tudna mesélni, mennyire is volt sikeres, fenntartható. A szocializmus mind gazdasági rendszer összedőlt, működésképtelen. ezt kellene megérteni. a kapitalizmus és a piacgazdaság meg éli világát, néha vannak problémák, de van konjunktúra is. nem lehet állandóan növekedni. 10 évente itt-ott kidurran egy lufi. Érdekes módon amikor az IT lufi durrant, senki nem hörgött itthon, hogy tiltsuk ki az IT cégeket. normálisabbak voltak az emberek? talán
"Most hagyjuk az ilyen orbán féle lenyúlásokat, nyilván nem követne el ilyesmit egy állami bank ellen, mert azzal öngyilkosságot követne el." áh nem, az állami alkalmazottak arról híresek hogy nem hordják szét a céget. talán svédeknél nem. de itthon igen.
nem látom be, egy magyar állami bank mitől lenne jobb mint bármelyik más
menj akkor az otp-be, csányi úgyis a liblingje a mostani vezetésnek
vagy ott van a kiskedvenc járai. ő is vezettett bakot. 12 mrd nyereséget hoztak össze a 90-es évek közepén. utána ennyiért el is adták.
A kérdező utolsó válaszában a magyar néplélek egy elemi erővel történő megnyilatkozását vehettük szemügyre, mind stilisztikai, mind tartalmi szempontból egyezik a közvéleményt által gondoltakkal és elvártakkal. Mivel ráérek egy kicsivel több időt szentelek erre a gyöngyszemre, amivel a kérdező, a magamfajtákat mindig megörvendezteti.
Az első mondat már ilyen:
"Eddig értelmes választ csak EagleHun adott. "
Ezzel az a probléma, hogy a válaszadó által nem a kérdésre válaszolt, hogy miért nincs olyan bank amit a kérdező elképzelt magának, hanem az úgynevezett arab modellhez hozzátoldotta a saját elképzeléseit.Amiről lehet vitát nyitni, később vissza is térek rá, de nem ez a lényeg, hanem a többi kérdésre válaszolót és nem válaszolót, kollektíve lehülyézte csak azért, mert az ő saját világképébe ez a dolog nem illik bele, hisz ő nem a kérdésre akart választ kapni, hanem megerősítésre várt. Bár nem ez az oldal funkciója és személy szerint sincs kedvem ehhez asszisztálni, a kérdező élő példa az alábbi kifejezésre(aki nem tud lengyelül, az megnézheti a témában a magyar szócikket, vagy használhat webes fordítót):
Az ebből fakadó feszültsége később is visszatérnek.
Nézzük tovább a kommentet:
"A többi értetlenkedő meg gondoljon már tovább kettőnél, a lényeg az amit leírt hogy igenis legyen valamiféle gyeplő,kantár,fék vagy akármi ami megakadályozza őket abban hogy azt csináljanak amit akarnak. "
Egy enyhe tartalmi funkció, amit némi agresszióval oldana. Az állam fékezze meg a bankokat, mert azok mindent megtehetnek. Most felhívnám rá a figyelmet, hogy nem tehetnek meg bármit, mert a különböző törvényi szabályozások és az ennek érvényt szerző állami hivatalok közbelépnek, ha úgy adódik. De nem léptek közbe. Ez két dolgot feltételez, vagy a bankok nyomására és/vagy tehetségtelenségükből fakadóan nem szúrták ki a dolgot, vagy nem történt semmi a törvénybe ütközne.
Az előbbi ellen szól a dolog, hogy csak akkor avatkoztak be az ügyletbe amikor rosszul sült el a dolog és akkor is a vége felé. Persze ha baj van, akkor illik közbelépni, de a módszerek és a múlt kissé hiteltelenné teszi a dolgot. A kompromisszum nélküli egyik fél (hitelesek, bankok) érdemi meghallgatásába kezdett erőből lenyomott mentőcsomagok nem segítenek sokat a dolgon, plusz általában egy tényleges törvénysértésnél nem is szokott ilyesmire szükség lenni, a váratlan lecsapás és eliminálás az autoriter kormányzatok sajátja.
Egy állítólagos jogszabályi hiányosságot általában nem fiskális eszközökkel szokás elintézni, egy gazdasági problémát pedig nem feltétlenül a jogszabályok átértelmezésével kell letudni, de a mostani kormányzat és némely ellenzéki erő is ilyesmit ígér. Nem vetődik fel a társadalmi konszenzus, fenntarthatóság kérdése, a kormányzat és az őt támogatók, csak a rövidtávú érdekeiket nézik és ennek érdekében néhány etikai és jogszabályba ágyazott akadályon is könnyedén áttörnek, amit nem jósol sok jót a jövőre nézve.
Egy néhány szót a "társadalmi" elvárásokról:
"Nekem az a bicska nyitogató amikor pofátlanul visszaterhelnek mindent az emberre, gyakorlatilag arra mennek hogy nekik mindenen csak nyereségük legyen (még a veszteségükön is), nincs olyan hogy najó ezt benyelem."
Most egy bújtatott hamis dilemmán és némi mocskolódáson kívül mást most sem láthattunk. Kérdező, te személyesen lemondanál bármely garasról is a pénztárcádból, mert más úgy véli, hogy neked arra nincs szükséged? Mint minden vállalkozás és magánszemély a bank sem igazán díjazza, hogy mindenféle indokkal jelentős pénzeket gombolnak le róla. Különösen akkor, ha nem babra megy a játék és a gigantikus felfestett nyereséget igyekeznek megnyirbálni:
Néhány pénzügyi nyalánkság:
"Meg ügye a teremtem a devizát a számítógépen majd úgy kezelem mintha a svájci nemzeti banktól vettem volna. "
Ezen egy darabig nagyon jól szórakoztam, de most inkább a fejemet fogom az ilyesmitől. Még saját devizában sem megy a dolog, egy külföldi valuta teremtése meg nemes egyszerűséggel pénzhamisítás. De mielőtt a forintra szorulnál vissza, ezt azért próbáld meg elolvasni:
Most jöjjön az álszakértők látomásaira való hivatkozás és a visszamutogatás, szinte nemzeti hagyomány már az ilyesmi:
"És az sem volt egál hogy a buta népre ráeresztették ezt a devizát, pedig Drábik is megmondta hogy ezt nem lett volna szabad hagynia az mszp-nek. "
Egyrészt annyiban igaza(d) van, hogy a magyar pénzügyi kultúrára nem kellett volna semmilyen hitelt ráereszteni, bár a pártnév sem stimmel és az okok sem találtak be, de a többhez képest ez már csak banális mellényúlás. Viszont ez a politikusi gerinctelenségből fakadt a Fidesz, de a szocik sem vállalták be az államilag megtolt hitelek kivezetésével járó népszerűségvesztést ezért hozták be a svájci frankot. Tuti biznisznek tűnt és az is volt egészen a világválságig, ami úgy három év alatt fel is tornászta az árakat a mai, szintre köszönhetően annak, hogy a svájci frankkötvényeket a bepánikolt befektetők még negatív hozamért is szívesen megvették.
Nem összeesküvés volt az örödig bankok részéről, hanem egy államférfijaink által kidolgozott hitelcsomag, amit kidurrantott a gazdasági válság. A bankok se jártak sokkal jobban, mint az ügyfelek. Igazából senki nem nyert ezzel, csak azon van a marakodás kin lehetne kompenzálni, és a marakodást levezénylő állam képviselői éppen a bankokra szavaztak.
"Megy ez a színjáték a fidesz részéről hogy akkor a bankok találjanak ki maguknak valamit hogy mivel vállalnak részt a devizások kárából, erre odalöktek pofátlanul valami blamázst.Legszívesebben azt mondtam volna hogy akkor nesze valami szívatós törvény, vagy húzzanak a francba.De mivel ezt nem lehet a valóságban csak így megtenni, valami okosabb módon mégis csak kiebrudalni őket innen. "
Újabb agressziólevezetés nagyszerű, de már kissé unalmas.
Elég érthető volt pedig, hogy mit ajánlottak úgy cca. 20%-os visszafizetendő tőkecsökkentést és kedvezményes kamatokat, de kormánynak ez kevés volt. A második részéről csak ennyit:
"Pénzt kitalálni virtuálisan egy magyar bank is tudna, erre nem kellenek ők. "
Egyrészt nem ez a bankok feladata, másrészt a semmiből nem folyik pénzteremtés sehol, még a jegybankokban sem. A pénzteremtésről meg lásd fentebb.
"A szocializmusban a kevés jó között ez az egyik, hogy nem hagyták működni ezt a sok élhetetlen kapzsi embert, céget.
Mondom ezt jobb oldali gondolkodásúként. "
Már megint az oldalak ismeretének teljes hiánya némi nosztalgiával az államkapitalizmus felé. Mindegy, azért egy kis demonstráció arra nézve, hogy mit ért el a szocializmusod amikor nem a konjunktúra volt a jellemző a világgazdaságra:
Végül a zárszó:
"Én csinálnék egy magyar bankot ahol az állam a többségi részvényes, olyan szabályokkal amit Eagle leírt, és hidd el fent maradna.
Egy jó marketinggel és állami garanciával + feltételekkel simán életre lehetne hívni.
Most hagyjuk az ilyen orbán féle lenyúlásokat, nyilván nem követne el ilyesmit egy állami bank ellen, mert azzal öngyilkosságot követne el."
Mivel hosszú lenne nem másolnám be, de itt kifejtettem már korábban miért hülyeség egy jó alaposan feltőkésített állami bankot beküldeni a harcmezőre:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__partok-kormanyzas__4..
EagleHUN válaszára csak annyit, hogy a gyakorlatilag nemlétező magyar megtakarításokért( [link] kéne ölre mennie a magyar leánybankoknak. Lehetni éppen lehetne, de a beállt idején enyhe idiotizmusra vall szerintem a fogyasztás visszafogása azon érdekében, hogy a hitelezés beinduljon. Ami azt eredményezné, hogy az alacsony infláció mellett lerobbant a kamatemelés öngyilkosság, a monetáris lazítás meg úgy kicsinálná a hazai megtakarításon alapuló hitelrendszert mint annak a rendje. Ez a zseniális ötlet gyakorlatilag kiherélné a magyar monetáris politikát, ami meghatározza a magyar pénzügyeket. Bár mondjuk legalább nem számítana, melyik sátáni bankár irányítja, mert mindenképp csak szarabb lehet a dolog.
egy dolog jutott még az utolsó írása olvasásakor eszembe:
"Tuti biznisznek tűnt és az is volt egészen a világválságig," eredetileg úgy nézett kik a dolog, hogy 2008-10-re simán áttérünk az euro-ra és akkor a devizahitellel nincs probléma
Az iszlám például tiltja a kamatot. Természetesen ők a saját befektetett pénzük után sem kapnak.
Amúgy nincs a nonprofit bank gondolattal semmi probléma, szerintem is életképes megoldás lehet megfelelően környezetben. Nem látom be, hogy mi értelme a profitorientált bankrendszernek, egy nonprofit szolgáltató cégből meg bőven elég lenne egy darab is országunkban. Mondjuk én alapból olyan állásponton vagyok, hogy az állandó gazdasági növekedés tévút, évezredekig elélhetne a civilizáció egy állandó jóléti gazdasági stagnálásban. Ma már elértük azt a szintet, hogy a világon senkinek sem kéne éheznie, sőt, a napi 8 óra munkának sincs semmi értelme, hála a robotikának. De ne térjünk el ennyire a jelentől.
Úgy tűnik, a bankok iránti bizalom tényleg megrendült, márpedig ha a bizalomnak vége, az akár még oda is vezethet, hogy a bank által kiadott papírfecnikben sem fognak bízni a lakosok. Onnantól kezdve meg...
Azt viszont látni kell, hogy a jelenlegi piaci környezet nem a nonprofit szolgáltató gondolkodásra van berendezkedve, habár úgy látszik, kialakulóban van a tendencia. Egy tökéletes piaci környezet pedig sokkal inkább hatékony lenne, ha maradunk a profitmaximalizált gondolkodásnál. A jelenlegi oligopóliumban hatalmasra nőtt a holtteherveszteség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!