Vannak olyan orbáni intézkedések, amik negativan hatnak a mindennapjaitokra?
"Nem kell takarékoskodni az energiával, van rezsicsökkentés"
Szerintem akinek nehézséget okoz a rezsi kifizetése, ettől a rezsicsökkentéstől, még ha 30% is lesz a végén akkor sem kell mondani, hogy kapcsolja le a villanyt. Ez egyáltalán nem életszerű. Ettől senki sem fog többet fogyasztani... Nem Ukrajnában vagyunk ahol egénap égetik a villanyt mert olyan olcsó az áram.. Az még a szocializmun volt nálunk, már legalább 10 éve mindenki le tudja kapcsolni otthon a villanyt és mindennel fűt csak gázzal nem..
"Nem kell pénz félretenni, lekötni a bankba, egyből kiveszem, és elköltöm, hiszen ingyenes a kivét"
Természetesen, ha a "gazdagokat" segítik az a baj, ha a szegényeket akik nem tudnak úgy se megtakarítani az a baj, de mint már említettem, bankot kell váltani.
"Nem kell magamnak gyűjtögetni manyupot, majd az állam eltart, ha megöregszem. NEM FOG!"
Nem tudom tudtad-e hogy valójában a magánnyugdíjpénztár a nyugdíjad 25 %-át adta volna a többit az állam fizette volna akkor is.. Már ha marad belőle valami. A válság után én próbáltam megtakarítani életbiztosítással és persze a befizetett pénzem 10 %-át akarták kifizetni most, mert "ROSSZUL FEKTETTÉK BE" és mivel aláírtam valami nyiltkozatot ezért simán lenyúlhatták a megtakarításomat..
Hidd el sokat nem veszítettél, de az állam elvesztette a befizetéseket, de kifizetése viszont nőt..
Hidd el a nyugdíjad nem attól nem lesz, hogy most kifizették belőle az IMF hitelt, hanem azért, mert nem születnek gyerekek akik eltartsanak..
Pedig pont az energiahordozók ára, ami rákényszeríti a legtöbb embert a takarékosságra. (igaz nem mindet, de annak a rezsicsökkentés se fog segíteni.)
Jártam Amerikába, ahol a fizetésekhez képest nagyon olcsó az energia. Éjjel-nappal megy a klíma náluk. Nem kapcsolják ki ha elmennek dolgozni, mert nem számít. Autóval mennek a sarokra is, mert a benzin sem számít.
"nyugdíjad 25 %-át adta volna a többit az állam fizette volna akkor is"
De az a 25% az enyém lett volna, ha nem lesz állami. 75% enyém lett volna, ha bebukik a manyup. Így most az egész az államtól függ. Sajnos a nyugdíjnál elég elkeserítő a helyzet, nem sokáig húzza már, mert módszeresen verik szét az egészet. Minden nap látom.
"kifizették belőle az IMF hitelt"
Nem. Az IMF hitelt állapapírokra cserélték. 4%-os hitelt 8%-osra. A Manyupot csak elverték.
"Jártam Amerikába, ahol a fizetésekhez képest nagyon olcsó az energia. Éjjel-nappal megy a klíma náluk. Nem kapcsolják ki ha elmennek dolgozni, mert nem számít. Autóval mennek a sarokra is, mert a benzin sem számít."
Igen mert ők ebben nevelkedtek és sokkal olcsóbb a rezsi a keresethez képest. De nálunk akkor is ha 30 % lesz olcsóbb a havi bér negyedét legalább elviszi a többségnél két kereset esetén.
Ma már megtanultunk takarékoskodni az egész neveltetés kérdése.. Minnél szegényebb valaki annál jobban tud takarékoskodni, aki gazdag az meg jól bánik a pénzzel és nem feltétlenül szórja azt.. De egyetértek a szigetelésekkel és energia takarékos épületekkel is. Az is megy párhuzamosan, de sajnos az sokkaltöbb ideig tart és sokan azt nem tudják kivárni, hogy sorrakerüljenek.
"De az a 25% az enyém lett volna, ha nem lesz állami."
Ha nincs állami akkor államcsőd van valószínűleg és ha így van akkor a 25 %-od sincs. Az állami nyugdíj sokkal biztosabb mert míg állam van addig garancia van rá.. Ami inkább veszélyezteti, hogy megkapod-e a nyugdíjadat az az, hogy megéred-e..
"kifizették belőle az IMF hitelt"
Nem. Az IMF hitelt állapapírokra cserélték. 4%-os hitelt 8%-osra. A Manyupot csak elverték."
Forrás Wikipédia:
Egyúttal biztosították, hogy Magyarország 25,1 milliárd dollár készenléti hitelkeretet kapjon (az IMF-től 15,7 milliárd dollárt, az Európai Uniótól 8,1 milliárd dollárt a Világbanktól pedig 1,3 milliárd dollárt)[23][24] A hitelkeretet 2010 márciusáig használhatja fel Magyarország kormánya, a készenlétért 0,25%-os kamatot számolnak fel évente, a felvett összeg után a kamat 5-6%.[25]
Csak, hogy ilyen összegnél törekedjünk a precizitásra.. 1-2 % különbség van csupán.. De cserébe a forint stabilitásában a kötvényeket vásárlók is érdekeltek, így kevésbé támadják a forintot.. Plusz nem ugat bele senki, hogy hogyan fizessük vissza..
Ha jól számolom a 25,1 milliárd dollár 5000 millird Ft.
Forrás origo:
A magánnyugdíjakból durván 3000 milliárd forint folyt be. A kormány ennek nagy részét államadósság-csökkentésre fordította, egy másik részét folyó kiadásokra költötték el.
Ami azt jelenti, hogy nagyrészét mondjuk 2000 milliárdot persze lehet többet IMF megkapott és a többivel biztosították az első évben 3%-os hiányt. Ozt még mindig vissza kell fizetni az IMF-nek 3000 milliárd Ft-ot na erre kellett a kötvényeket kibocsátani. Lehet eltapsolták szerinted, de azért ez nem ilyen egyszerű..
Véleményem szerint jó ötlet volt.
Macungo kissé egysíkúan nézed az életet.
Az állami nyugdíj akkor biztos, ha az állam (kormány) minden vonatkozásban jól teljesíti feladatát. De ha rossz az oktatás és egészségpolitikája, akkor kevesebb gyerek születik, ha rossz a gazdaságpolitikája, akkor több a munkanélküli, gyengébb a termelés, mindezek összhatásaként kisebb a nyugdíjpénztár jövedelme, ugyanakkor többfelé kell osztani. Vagyis egyre csökken a nyugdíj.
Ezt csak az öngondoskodással lehet ellensúlyozni, azaz olyan magánnyugdíjjal, amelyet megadnak gyűjtöttél a saját igényeid szerint. Kétségkívül, aki erre nem képes bármilyen oknál fogva, annak itt semmije sem lesz.
A nyugdíjkérdés egy nagyon összetett probléma és a teljes gazdasági állapot hatással van rá valamilyen módon, nem intézhető el olyan egyszerűen.
Ebben a témában az Orbán kormány kifejezetten és különösen nagy károkat okozott, csak ügyesen tudják adminisztrálni a felületes szemlélő számára.
Macungo az általános hitelező-adós összefüggés nem tűnik fel neked. Adósság akkor keletkezik, ha valaki túlköltekezik. Néha előfordul, hogy ennek pozitív hatása van, de itt nem erről van szó. Vagyis az adós általában nem képes/nem akar tervszerűen gazdálkodni a jövedelmével. Ezért van az, hogy "rossz adósnak" nagyobb kamatért adnak csak hitelt, és jobban a körmére néznek. Ami itt történt, az nem más, mint a kormányt (a visszafizetés biztonságának érdekében) ellenőrző hitelező kizárása, mert ez kellemetlen a kormánynak. Helyette olyan hitelezőtől kér, aki nem ellenőrizheti, akit ő ellenőriz. Csak ezt a bávatatag embereknek úgy adják el, hogy a hitelező nem jó az országnak (egy fenét, a kormánynak nem jó) és a mostani hitelező (mi magunk) jobban érdekelt. Nem érdekelt jobban, mert semmire nincs hatásköre, sőt, a kormány - ahogy a magánnyugdíjpénztáraknak is kitalált szép mesét a lenyúláshoz - az állampapírokra (kizárólag persze a hazai hitelezőkére) is kitalálhatja, hogy államérdekből össze kell húznunk magunkat, nem fizetik vissza. Volt már ilyen a magyar történelemben. Persze a nem visszafizetés úgy történik, hogy névértéket adunk vissza, de előtte csinálunk egy 100%-os inflációt (szintén államérdekből). Csak ez nem állam- hanem kormányérdek. Nem mi herdáltuk el, mi semmibe sem szólhatunk bele (hála a fanatikus vakhívőknek, lásd Békemenet), hanem a kormány. De ő felelősséget nem vállal.
Erre mondom azt, tégy ahogy jónak látsz, a kormány - ha már buta tömeggel megakadályoztatja az érdemi beleszólásomat - szintén tegyen, amit jónak lát, én pedig teszek róla, hogy a kemény munkával szerzett vagyonomra senki sem tehesse rá a kezét. Se erőszakkal, se hízelegve.
Macungo kissé egysíkúan nézed az életet.
Az állami nyugdíj akkor biztos, ha az állam (kormány) minden vonatkozásban jól teljesíti feladatát.
Azért a válság óta volt itt 10 %-os munkanélküliség, 8 %-os hiány, csődhelyzet, 0 % gazdasági növekedés, az oktatás már rég a békafeneke alatt van, és több tíz éve csökken a lakosság, de nyugdíj azért még mindig van..
Amennyiben ennél sokkal rosszabb lesz a helyzet akkor államcsőd lesz és akkor a megtakarításodnak is annyi..
Ez nem egysíkú, de ha igen akkor legyen az.
Én 3 évvel ezelőtt akartam öngondoskodni egy életbiztosítással. Már a válság után... 10.000 Ft körüli volt a befizetés havonta.. Szüneteltetni akartam a Gyed miatt pár évre és kiderűlt, hogy bár akkor az ügyintéző azt mondta lehet én meg nem vagyok biztosítási szakember nem tudtam teljesen értelmezni azt az egyszerű kis szerődést a lényeg, hogy a befizetett összeg 10%-át kapnám most meg egyébként tőkegarantált biztosításomból, mert saját bevallásuk szerint rosszul fektették be. Tehát ma 25.000 forintot kaphatok a majd 300.000 Ft-os befizetésem után ami nem, hogy nem lett több hanem egyeszerűen eltünt..
Sok sikert az öngondoskodáshoz. Még jó, hogy pár év után kiderűlt mert a több millió befizetés 10 év alatt jobban fájt volna. Inkább államkötvényt veszek.
Nekem már senki nem magyarázza meg, hogy abból kaptunk volna valamit. A párommal ugyan annál a magánnyugdíjpénztárnál voltunk, ugyan akkor léptünk be 98-ban és ugyan abban a portfólióban voltunk elhelyezve. Én a több bejeletett munkahely és bér után több pénzt gyűlytöttem a számlámon mint ő. A végén én fele annyit kaptam vissza mint a párom.. Ezt is nehezen tudják megmagyarázni, hogy hogyan lehetsége...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!