Jó lenne, ha csak 4 évig lehetne képviselőnek lenni?
Sokan szidják a politikusokat, hogy el kellene már végre zavarni őket, új emberekre lenne szükség.
Ha 4 év után nem lehetne újraválasztani, akkor így mindig cserélődnének, megakadályozható, hogy bebetonozzák magukat a hatalomba és visszaéljenek vele.
Vannak hasonlók más országban is, például amerikai elnök maximum csak két ciklust lehet valaki.
Az ötlet hülyeség, a probléma viszont létezik, de máshogy kell megoldani. Például itt az én megoldásom:
A képviselőket nem a pártok állítanák, hanem tematikusan választanák meg az érintett és kompetens csoportok őket előre meghatározott dolgok képviseletére. Ha a képviselő menet közben meggondolná magát, akkor azonnal vissza lehetne hívni, mert nem 4 évre, hanem csak egy adott ügy képviseletére választották meg. Visszahívhatnák azok, akik rá szavaztak, mert nem lenne titkos a szavazás. Meg lehetne büntetni, elveszthetné a javadalmazását. Az országgyűlésben így mindig, és mindig csak az adott témában kompetens képviselők vennének részt. Nem lenne 2/3-ad, meg gombnyomogató mameluk hadsereg sem, nem lenne "pártfegyelem", és megélhetési képviselőség.
Ha jól tudom, a reformkorban valami hasonló rendszer volt, de nem néztem utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!