Szerinted mi lesz a 2014-es választások eredménye?
Szerintem:
FIDESZ 50%
MSZP-EGYÜTT: 25%
JOBBIK: 20%
Remélem igazad lesz Kérdező!!!
Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!
Fidesz-kdnp:45-50%
Mszp-Együtt stb:25-30%
Jobbik:15-20%
Először azt jó lett volna tisztázni, hogy itt most milyen százalékokról beszélünk. Mert nézhetjük egyrészt azt, hogy a listákon egy pártra hány szavazatot adnak le, és nézhetjük a parlamenti mandátumarányokat. Ez a kettő most nagyon nem fogja fedni egymást, mert a FIDESZ az eddig is aránytalan rendszert az egyéni kerületi mandátumok túlsúlyba állításával még inkább eltorzította, természetesen a leendő győztes, azaz saját maga javára.
Ha el is fogadom azt a szerintem túlzó számot, hogy a Jobbikra leadnak a listán 20 % szavazatot, ez mandátumban jó esetben csak 10 %-ot eredményez, mert egyéni kerületi mandátumot csak az első két legnagyobb tud szerezni. Az egyéni kerületben az lesz a képviselő, aki a leadott szavazatok közül a legtöbbet szerez (akár csak eggyel többet a mögötte állónál). Na most ha a Jobbiknak a 106 körzetből sehol nem sikerül az élre ugrani, amire nagy az esély, akkor a 20 %-ával jó esetben 19 mandátumost szerez, ami 10 % a 200 fős leendő parlamentben. (A 200 mandátumból ugyanis 106 az egyéni, tehát a 20 % már eleve csak a 94-nek a 20 %-a lehet. Ennél valamivel bonyolultabb a rendszer, de nagyságrendekben így néz ki.)
Ami a kérdést illeti, sok függ attól, hogy mi lesz a baloldalon. Én úgy látom, összeomlóban vannak, de még adok egy hónapot arra, hogy meglássuk, esetleg kijön-e valami a vergődésükből. Ha nem, akkor tényleg a FIDESZ fog tarolni, csak most nem kétharmaddal, hanem háromnegyeddel (ezen a mandátumarányt értem). A többi meg már ehhez képest érdektelen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!