Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért hiszik azt sokan, hogy...

Miért hiszik azt sokan, hogy Mo. Annyira rossz helyzetben van?

Figyelt kérdés
Nem azt mondom,hogy nagyon jó a helyzetünk,mert nem az,csak sajnos úgy vettem észre,hogy 2 véglet van.Az egyik mindent elítél,mindenbe beleköt,amit a kormány csinál,a másiknak meg minden jó.Pedig én úgy vettem észre,hogy valahol a 2 véglet között vagyunk.GDP alapján EU-n belül már csak Lettország,Románia és Bulgária vannak mögöttünk,de nem lehet csak a számokra támaszkodni.Ott van pl. Csehország,Közép-Európa "vezető" állama.Amikor kimentem én azt hittem,hogy közel nyugati állapotok uralkodnak,ehhez képest közel sem.A cseh autópályák pl. borzalmas állapotban vannak,úgy döcögnek,mint valami falusi bekötő út.Elkerítve meg sehol nincsenek.Nálunk ehhez képest tükör sima autópályák vannak mindenfelé,el is vannak kerítve,és vagy 2-szer annyi van,mint a cseheknél.Arról nem is beszélve,hogy a prágai körgyűrűből (ami mondjuk kifejezetten jó minőségű),még annyi sincs meg,mint az M0-ból.Prága után megy Kladno felé egy autóút,ami még sz*rabb minőségű,és még jelzőlámpa és zebra is van rajta.Itthon ilyet autóúton még nem láttam.Aztán nem tudom,lehet én voltam rossz helyen,de az a pár falu,amin átvitt az országút,még sz*rabbul nézett ki,mint a magyar falvak.A határon ott van Chomutov,hatalmas panellházak,füstölgő gyárkémények,az utcákon rengeteg cigány.Szóval semmilyen különbséget nem láttam sőt.De amúgy Szlovákiáról is hasonló élményeim vannak,bár egy fokkal jobbak voltak az utak.És ezekről az államokról mind azt mondják,hogy mennyire előttünk vannak.Vagy ott van pl. Lengyelország,akiknek van egy komolyabb autópálya szakaszuk a német határtól Krakkóik,Varsót még csak el sem lehet érni autópályán,a Lublini régió pedig a legszegényebb Közép-Európában.GDP alapján már állítólag Litvánia is előttünk áll,de a Street View felvételei alapján a litván települések kb. úgy néznek ki,mintha még a Szovjetunióban lennénk.De ez igaz Észtországra is,akik már az euro-t is bevezették.Sokan hivatkoznak Romániára,hogy mennyivel jobb a helyzet lassan,ahhoz képest bizonyos román falvak úgy néznek ki,mintha valami harmadikvilágbeli faluban lennél,de Bukarest külvárosi részei se különbek.És állítólag Bukarest GDP alapján fejlettebb,mint Budapest,hát a Street View-n össze lehet hasonlítani a 2 város kertvárosi részeit.Arról nem is beszélve,hogy Romániából olyan szinten költözik el mindenki,hogy már attól félnek,hogy nem marad munkaerő.Ezzel az egésszel csak arra próbálok rávilágítani,hogy azért közel sem vagyunk olyan rossz helyzetben,mint azt sokan hiszik,elég elmenni a sokak szerint fejlettebbnek tartott közép-európai országokba.De sokan mégis azt hiszi,hogy Mo. a világ legszärabb helye.Miért?
2013. aug. 12. 11:30
1 2
 11/17 Komplikato ***** válasza:
100%

Kérdező menj ki a lakásodból! Utcára, beszélj emberekkel. Nézd meg az árakat, aztán a béreket. :D

"Nem azt mondom,hogy mi vagyunk a legjobb hely a régióban,de sztem a többi környékbeli ország se különb"

Ja, engem is megnyugtat, hogy Szerbia és Ukrajna MÉG tényleg nem különb.

Most tényleg az infrastruktúrán rugózva döntötted el, hogy itt nem sz*r? Csak ezen szempontok miatt nem tudták még elszipkázni innen összes befektetőt aszomszédaink.

2013. aug. 12. 12:58
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt Magyarországon hagyomány ez a pesszimista látásmód, a magyarok szeretnek panaszkodni. Ez így volt akkor is, amikor még kicsit jobban álltunk, mint a régiós országok és fejlődött az ország.

Másrészt viszont hazánk tényleg lemaradt, már csak Romániát és Bulgáriát hagyjuk le fejlettségben, életszínvonalban az EU tagállamai közül.

Abban igazad van, hogy itt a régión belül nincsenek olyan nagy különbségek. A csehek, lengyelek, észtek, horvátok körülbelül 20%-kal jobban élnek, mint a magyarok a vásárlóerőt nézve. A románok, bolgárok meg úgy 15%-kal rosszabbul.

De az emberek is inkább nyugatra tekintenek, az EU-tól is azt várták, hogy hozzájuk fogunk felzárkózni. Ők már jelentősen fejlettebbek, az ottani életszínvonal két-háromszorosa a magyarországinak. Nem véletlen a hatalmas elvándorlás (kb. 8 millió ember) ebből a keleti régióból nyugatra.

2013. aug. 12. 14:56
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert Magyarország a nyugati jóléti társadalmakhoz szeretne tartozni, úgy politikai, mint pedig gazdasági tekintetben.

Csakhogy ha ezekhez az országokhoz hasonlítjuk magunkat, akkor a bányászbéka effektus lép fel. Én is tudnék mondani millió olyan országot amihez képest Magyarország szinte az összes társadalmi, gazdasági, politikai mutató terén jobban áll. Csakhogy nem ez a cél.

2013. aug. 12. 15:23
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

A kérdező megnézte odakint az utakat, meg a házakat KÍVÜLRŐL.

Aztán bent plazma tv, meg a hűtőben kaja.

Itthon:

Szép autópálya, szakadékokkal teli közutak, kívül roncs házak, belülről régi tv, a hűtő üres.

Voltál már délkeleten? Nem mindig Nyíregyházával meg Pesttel kell pedálozni. Magyarország nem csak ennyiből áll. Itt bizony délkeleten nincs munkahely. Semmi sincs. Ide még autópályát se építettek keresztbe. Csak az m5 van ami 1 irányba vezet.

2013. aug. 12. 15:27
 15/17 A kérdező kommentje:
Voltam északon,nem is egyszer.Kelet-Szlovákia szinte ugyanolyan.És nem az ukránokra,meg a szerbekre hivatkoztam,nem tudom,most ők hogy jöttek szóba.Azt se mondtam,hogy a jó infrastruktúra = jó életszínvonal,csak arra próbáltam rávilágítani,hogy itt az emberek nagy része szeret mindent fikázni,úgy ahogy van,hogy mindenhol mennyivel jobb,mint nálunk,pedig nem így van.Az infrastruktúra meg kb. nálunk a legjobb,Közép- és Kelet-Európában.Az életszínvonal meg oké,hogy lehetne jobb is,meg abban is van valami,hogy közel se hozzuk ki magunkból a maximumot.És itt most nem arról van szó,hogy valakit érdekel-e,mi van a csehekkel pl.,vagy nem,hanem hogy sokan hivatkoznak rá,hogy náluk mennyivel jobb minden,és ez azért nem így van.Tény,hogy nem a legjobb hely Mo.,és most nincs is a legjobb helyzetben,viszont az nagyon tud zavarni,amikor mindenki a környékbeli országokra hivatkozik,hogy mennyivel jobbak,ahelyett hogy kiemenne,és megnézné a saját szemével,hogy mi a helyzet ott.
2013. aug. 12. 15:29
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

1. Az utak minőségéről annyit, hogy lehet, hogy az autópályák minősége jó, de mondjuk Veszprém és Vas megyében az utak olyan rossz állapotúak, hogy az már ihaj meg csuhaj xĐ, amúgy például vissza térve a témához hasonlítsd össze Fejér megye meg Veszprém megye útvonalát a Dunántúlon például úgy vannak az utak, hogy egymás mellett alig van két jó út minőségű megye mondjuk van normális minőség Fejér, GYMS és Somogy megyében normális út, Tolnáról nem tudok nyilatkozni de a többi egy nagy szar..Győrben amit agyon ajnároznak, akkor kátyúk vannak, hogy ha abba motorral belemész biztos nem állsz fel.

2. A Google Viewsen én is csodálkoztam amikor Bukaresti tájra mentem, a folyó ocsmányabb mint Bécsben (egyébként a Bécsben kb 50 X koszosabb a víz, mint Pesten vagy Győrben ráadásul a rakpart egyáltalán nincs felújítva, mindenhol graffiti díszíti a falakat.) Bukarest egy ocsmány, lepukkant hely a View alapján, de amúgy nem egy olyan állammal kell versenyezni amelynél szarabbat nem sokat b@s*zott még Európa...hanem Belgiummal például ott View láttán olyan szép utcakép van egy külvárosban..

3. Észtországról csak annyit, hogy 1 hónap elteltével máris szidni fogják az Eurót és addig örüljön mindenki ameddig itt nincs olyan vacak mert rohamosan leesne a reál béretek..

2013. aug. 12. 16:47
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

# 16:

Ha jól emlékszem, Tolna megyében az utak egész jó állapotban vannak. Viszont ott minden más sokkal rosszabb, mint amihez én szoktam.

Zalai vagyok és az utak so-so elmennek (bár itt is vannak ám olyan nyomvályús utak, hogy ha belemész búcsút inthetsz a kocsid aljának). Zalaegerszeget megyeszékhelynek nevezni vicc; nincs munka, normális kikapcsolódási lehetőség sincs, semmi. Halott egy város.

Győr és GYMS megye Zalához képest maga a Kánaán, de szerintem országos szinten is a legélhetőbb régió. Inkább Győrben laknék, mint Budapesten.

De hogy a kérdésre is válaszoljak:

Én onnan veszem, hogy itthon rossz a helyzet, hogy ha Hegyeshalomnál bejövök Magyarországra, kedvem lenne magam elsírni.

Ráadásul ez a növekvő szegénység az emberekből is kihozza a legrosszabbat és itt már nem csak arról kell beszélni, hogy van-e nyaralásra, vagy új autóra pénz; hanem arról is hogy lehetetlen a magyarokkal együtt élni, annyira összeférhetetlenek lettek... és ez romlani fog tovább, sajnos.

2013. aug. 12. 18:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!