Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Megéri manapság tanulni vagy...

Megéri manapság tanulni vagy menjek én is külföldre?

Figyelt kérdés

Sajnos szerény anyagi körülmények között élünk, mert anyánk gyerekkorunk óta egyedül nevel bennünket. Mindig hittem abban, hogy a tanulással elörèbb juthat az ember, de az utóbbi idöben kezdek kételkedni ebben.

Elvègeztem egy Okj-t, amivel sehova nem vesznek fel, bàr ahogy nézem, alapcetöen egy ismerösöm sem jut sehova a szakmájával, bármit tanulnak. Szinte minden szakmás oszt.társam munkanèlküli, kiment külföldre vagy nekikezdett az egyetemnek.

Èn is, idèn fogok kezdeni közgazdasági szakon, de a magas ponthatárok miatt lecsúsztam az államiról. Három nyelven beszèlek, de ez diploma nèlkül senkit nem èrdekel.... csakhogy a diákmunkás pénzem elmegy egyetemre meg az otthoni kõltsègekr, semmit nem tudok fèlretenni.

Egyre jobban elbizonytalanodom. Nem akarok nagy dolgokat, csak egy kis kertes házat, két gyereket ès annyi pénzt, hogy ne kelljen hó vègèn szárazkenyeren èlni. Olyan lehetetlen dolog ez manapság?

2013. aug. 4. 12:14
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
84%

A tabulás mindig jó, ha az ember használható tudást szerez vele.

Ki lehet menni külföldre végzettség nélkül is, de akkor ott is csak kulimunkát fogsz végezni. Persze más kérdést, hogy a szar melóért is jobban megfizetnek, mint itthon.

De ha szerzel egy használható papírt, azzal itthon és külföldön is jobban lehet érvényesülni.

2013. aug. 4. 14:01
 12/14 anonim ***** válasza:

Magyarországon a legnagyobb a különbség a diplomás és a szakképzetlen munkavállalók fizetése között ebben a régióban, talán még az egész EU-ban is. Persze nem a diplomások keresnek olyan jól, hanem a szakképzetlenek annyira rosszul. Mindenképpen megéri továbbtanulni, a diploma nem azonos az OKJ képzéssel, bár az sem rossz. Minél magasabb a végzettséged annál több álláslehetőség közül pályázhatsz.

A közgáz szak jó lenne, de mivel nem sikerült az állami hely, nem gondolkodtál el egy másik szakon? Olyanon, amire többet is felvesznek, alacsonyabb pontszámmal? Jövőre akkor is felvételizhetsz egy másik szakra, ha ezt most elkezded, és ha sikerülne folytathatnád ott. Vagy egy évig próbálj pénzt gyűjteni.

Miért nem veszel fel diákhitelt? Éppen erre van kitalálva, hogy azok is fizethessék a tandíjat, akik nem fértek be az állami ösztöndíjra, de mégis azt a szakot szeretnék elvégezni. De azért elgondolkodtató, miért is nem volt oda több hely, nem azért mert abból már így is telített a munkaerő piac és nem találnál állást ha végeztél? Akkor tényleg nem látnád a hasznát a diplomádnak.

Egyébként nagyon sok munkahelyen nem a szakirányú végzettség az elvárás, hanem egyszerűen, hogy diplomás legyen az illető, több nyelvet beszéljen (valóban beszélje, ne csak papírja legyen róla) és legyen némi tapasztalata - vagyis nem hátrány, ha az egyetemi évek alatt itt-ott eltöltött némi munkaidőt, amivel pénzt is lehet keresni.

A diplomások között a legalacsonyabb a munkanélküliség, de ott sincs garancia, hogy lesz állásod. Ahogy mások is írták már, diploma nélkül kint is nehezebb a dolgod, nem csak itthon.

2013. aug. 4. 14:15
 13/14 anonim ***** válasza:
Ha tudsz (tényleg tudsz, nemcsak van egy nyelvvizsgád, de nem mersz megszólalni) egy idegen nyelvet már felvesz bármejk multi minimum 250ezres bruttóval (Budapest, Debrecen, Pécs, Miskolc simán), de ha ritkább nyelvet beszélsz (értsd nem az angol, német, francia, spanyol) akkor ez lehet akár 100-al több. Ez kezdő fizu, de ha nem büdös a munka (telefonos ügyfélszolgálat sokszor), akkor nem ördöngősség feljebb jutni. Én diploma nélkül, de elég erős angol nyelvtudással bejártam ezt az utat, ma már vezető beosztásban dolgozok. Persze volt olyan h elküldtek egy interjúről, diploma hiányában, de hálistennek a legtöbb cégnél a lassan 10 éves szakmai tapasztalatom többet ér a diplománál, igy teljesen nyugodtan ki tudtam röhögni, akinek emiatt nem kellettem. A kérdezőnek (vagy bárkinek) szivesen segitek a témában a saját tapasztalataim erejéig ha gondolja, nekem sem volt egyszerű a kezdet, lehet nem itt tartanék ha annó nekem se segit valaki.
2014. febr. 10. 11:31
 14/14 anonim ***** válasza:
Tanulni mindig érdemes,már csak saját magadért is,az egy másik téma hogy itt ebben az országban pénzügyileg nem jutsz előbbre majdnem semmiféle tanulással itt csak a bűnözés a "megoldjuk okosba" a divat,gondolom ezt mindenki tudja aki itt él és nap mint nap szembesül ezekkel a dolgokkal. Mondod beszélsz nyelveket, akkor miért nem célozol meg egy civilizált országot és ott tanulj ki valami hasznosat ,ott nagyobb valószínűséggel adnak munkát a tanfolyam elvégzése után. Itt tudod jól ,hogy csak a pénzlehúzás a cél,mindenféle okj mizériával.
2014. febr. 10. 14:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!