Liberálisok! Szerintetek pontosan ki a szélsőséges és mitől?
Nem vagyok liberális, de azért válaszolok. A 'szélsőséges' szónak sokféle értelme van. Sokan azt hiszik, hogy a 'szélsőséges' egy minősítő, érzelmi töltésű szó, olyasmi, mint a 'gazember' vagy a 'hülye'. Valójában ennek a szónak teljesen értékelésmentes, leíró értelme van. A szónak ebben az értelmében szélsőséges az, aki nagyon tisztán, kompromisszumtól mentesen, erőteljesen képvisel valamit. Pl. egy szélsőséges antialkoholista mondjuk soha egy csepp alkoholt sem iszik, és legszívesebben betiltaná a szesz forgalmazását. A "szélsőséges" melléknév ellentéte a "mérsékelt". Pl. egy mérsékelt antialkoholista az lenne, aki sosem rúg be, de mondjuk egy pohár pezsgőt hajlandó meginni egy születésnapi pohárköszöntő alkalmával, vagy ő maga nem iszik, de másnak azt nem tiltaná meg. Stb. stb. stb.
A politikában a "szélsőséges" szó a szélsőjobboldal és a szeélsőbaloldal gyűjtőneve. A szélsőbaloldal szintén gyűjtőnév. Ide soroljuk a marxizmust, marxizmus-leninizmust, maoizmust, hoxhaizmus, kimilszungizmust stb. stb. A szélsőjobboldal is gyűtőnév, oda soroljuk a nácizmust, fasizmust, falangizmust, hungarizmust, a különféle "nemzeti radikális" mozgalmakat stb. Ezek gyűjtőnevek, fogalmak, arra szolgálnak, hogy csoportosítsuk a különféle ideológiákat.
Az viszont az én liberalizmusom, hogy nem a bőrszínt, az etnikumot, vagy ki tudja még, mit nézek a bűnözőknél, a devianciáknál, hanem az embert.
És ha az, az etnikum túl sok kárt okoz, a számomra és a lokalitásom számára, akkor nem lehetnek verbális fenntartásaim velük szemben kiemelve a példákat? Ha van két buzogány aki gyereket szeretne nevelni csak mert szabad a szellem, akkor kinek a szabadsága a fontosabb a két buzogánynak vagy a gyereknek aki lehet valószínűleg nem egy deviáns szexuális beállítottságú felnőtt lenne ha nem ez lenne a példa?
Vagy miért is kellene jó szemmel néznem a zsidók befektetési törekvéseit, amikor azt látom hogy egy jelentős része korrupt, vagy nem az én érdekeim képviseli? Vagy legyek annyira liberális hogy a saját érdekeim „ tudod individum” is állítsam a háttérbe? Akkor én hülye vagyok és nem liberális.
Mikor értik meg a liberálisok hogy a szabadság is relatív, és a szabadelvűségnek is léteznek objektív és szubjektív határai. És az hogy bizonyos helyzetben az ember gyanakszik az nem a mások szabadság jogait csorbítja, hanem a saját érdekeit tartja elsődlegesnek, ami mellesleg szintén liberális gondolat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!