Van értelme magszületni, az elkövetkező 20 évben Magyarországon?
„Istenem, Magyarországon eddigi történelme folyamán soha sem volt még ilyen általános a jólét”
20 évvel ezelőtt is sokkal jobban éltünk.
Nem csak a relatív ár / kereset arányokat kell nézni, de a lakáshoz jutás, a gyerekvállalás és családalapítás,
Stb lehetőségeit is. Bár ha csak az ár/bér arányt nézzük akkor is a 80 as évek színvonalát, súroljuk alulról.
Milyen rendszer az ahol a jövedelmed 60-70 % át felemészti a lakhatás alapvető feltétele, részlet és rezsi?
Ahol a dolgozó embereknek kimutatottan nincsenek, megtakarításai és egy jelentős része csak komoly már élelmiszer színtű lemondásokkal képes csak kijönni a fizetéséből!
Lehet, hogy van akinek jó, akik a segélyek mellett feketén dolgoznak, akik az állami szféra megrendeléseiből a korrupt túlszámlázott munkákban érdekeltek, de nem az átlagos termelő erőnek.
Igen, befoghatjuk a szemünket, vagy elfordíthatjuk a fejünket a problémáink irányából, de lassan már nem lesz hová nézni. Még 5-10 év és elérünk egy olyan állapotot ahonnan nincs visszaút.
Csak nézd a tendenciákat, oktatásból fakadóan szinte 20-30 évesek nagy része ( az én környezetem )beszél nyelveket, az informatika révén, a munkaerő kereslet igénye nem ismert határokat, a sekélyes oktatás csak egy vékony réteget nevel ki megfelelő szaktudásúvá. Azt hiszitek hogy a termelni képes munkavállalók tekintetében nem lesz élesedő verseny, ha egy kis fellendülés megindul a világ gazdaságban?
Magyarok vagyunk, és a ránk annyira jellemző Pató Pál úr akcentussal legyintünk a dolgokra, és mindig akkor keservelünk amikor már késő. Talán sokan fel sem fogják hogy mit is eredményez ez az irány,
de mi lesz, ha nem lesz szakképzett ápoló, orvos, autószerelő, építő munkás, mezőgazdász, informatikus,
műszaki értelmiség, stb ? Sajnos ez valós veszély és nem az én agyrémem. Már ma is megfigyelhető egy folyamat: Keress egy szolgáltatást végző szakember, és meglátod hogy a fele kókler. Pedig ma még sokan
nem ebben a rendszerben lettek kitanítva, és sokan még abból a generációból származnak akik nem beszélnek nyelveket. 5-10 év és billenünk a demográfia ellentmondást nem tűrő hatásai miatt.
"Tudod, ha mindenki akinek oka van „rinyálni” elhúzna"
Van egy lista arról, hogy melyik ország lakói a legelégedettebbek. A lista elején fejlett országok vannak főleg (pl. Izland, Finnország), de Kolumbia, Salvador, Nigéria és más, Magyarországnál korruptabb, szegényebb, rosszabb közbiztonságú országok is előfordulnak. A nagyobb ny-európai országok a 30.-90. helyeken vannak, Magyarország valahol a 100-120. hely környékén. Vagyis a világ 2/3-a Magyarország előtt van elégedettségben, miközben a legtöbb előtte lévő országnál gazdagabb és fejlettebb. Egyszerűen az emberek gondolkodásától függ, hogy mennyire elégedettek vagy boldogok. Mi indokolja, hogy Németország, a vezető gazdasági hatalom a világ szomorúbbik feléhez tartozik? Az olaszok miért még elégedetlenebbek? Okuk van rá? Frászt. A magyaroknak sincs OKUK rá, hogy sokkal boldogtalanabbak legyenek a nigériaiaknál, a braziloknál vagy a salvadoriaknál. Az, hogy okod van rinyálni, egy ostoba KIFOGÁS. Az, hogy nem tudsz élni (és élni tudni kell, az oroszok pl. láthatóan nagyon nem tudnak, ezért vannak a boldogság-lista 170. helyén, ezért alkoholizálnak olyan sokat és annyi köztük az öngyilkos), elsősorban a te felelősséged, a politika vagy a gazdaság nem fogja helyetted megoldani. És ez minden sírógépre vonatkozik.
"20 évvel ezelőtt is sokkal jobban éltünk."
Egy hülye nosztalgiázó komcsi vagy, ez a rövid diagnózisom.
„pl. Izland, Finnország), de Kolumbia, Salvador, Nigéria és más, Magyarországnál korruptabb, szegényebb, rosszabb közbiztonságú országok is előfordulnak. A nagyobb ny-európai országok a 30.-90. helyeken vannak, Magyarország valahol a 100-120”
Pontosan a válaszodban benne is van a megoldás a miértre.
Ez nem arról szól hogy magyarok vagyunk!
Csak a megfelelő országokat a megfelelő közegben kell megfigyelni.
Kolumbia miért is boldog? Mert abban a kontinentális szubkultúrában és azokkal az információkkal amikkel rendelkezik a környezetét illetően, elégedett a sorsával mert nincs relatív arány tolerancia hányadosa. Finnország? Annak meg pontosan van az Eus közegben és pontosan tudják realizálni a relatív viszonyukat. Mi az Eu -ban élünk és vannak információink a környezetünkkel kapcsolatban, van alapunk hogy relatívan vizsgáljuk a teljesítményünket és a jövedelmünket a többi országgal.
És sajnos pontosan a helyén kezeljük a dolgokat, mert ennyire sz@rul állunk a 100-120 dik helyen.
Mert már az afrikai körülményekkel nézünk szembe miközben 1000 éve s Eu ország vagyunk.
Még jó hogy elégedetlenek vagyunk a sorsunkkal!
És tudod lekakálom a kommunistákat, ahogy a liberálisokat vagy a konzervatívokat is én csak azt tudom
Hogy havi 220-240 ó dolgozom és alig bírom fenntartani magam belőle.
Hogy lakást és autót fizetek, ami talán ha azt a 220-240 órát számolom akkor nem nagy igény mert ha nekem sem lehet akkor kinek? De 40 vagyok és pontosan látom a különbséget abban hogy mekkora áldozatokat kell nekem hozni és mekkorákat kellet a szüleimnek. Te nem vagy több 25 nél és valaki megkábított a kommunizmussal kapcsolatban. Igen depressziós a fél ország mert nem nevethet a saját hanyatlásán senki, mert ha emberhez méltóan akarsz élni akkor már lassan élni nem lesz lehetőséged a munka mellett. Egy nagyadag sz@r ez az egész.
Jahh És szerinted hogy is kellene élni?
Vagy a számláim fizetem és sem időm sem pénzem nem marad.
Vagy elbohóckodom és élem a szabad világom, és kib@sznak a lakásból!
Szép alternatívák!
"Kolumbia miért is boldog? Mert abban a kontinentális szubkultúrában és azokkal az információkkal amikkel rendelkezik a környezetét illetően, elégedett a sorsával mert nincs relatív arány tolerancia hányadosa."
Kolumbia a világ egyik legbiztonságtalanabb, legegyenlőtlenebb és leginstabilabb országa. Ráadásul a dél-amerikai mezőnyben nem tartozik a legfejlettebbek közé, hanem a középmezőnyben van. Nem politika vagy gazdaság, hanem pszichológia a kulcsszó itt. A lakói tudnak élni, értenek hozzá. Ez is egy szakismeret. És fontos.
"Mi az Eu -ban élünk és vannak információink a környezetünkkel kapcsolatban, van alapunk hogy relatívan vizsgáljuk a teljesítményünket és a jövedelmünket a többi országgal."
Salvador a lista élén van. És egyben a legszegényebb országok közé tartozik Latin-Amerikában. Sokkal rosszabb helyzetben van, mint a szomszéd Honduras. Ha igazade lenne neked és rinyáló társaidnak, akkor Salvador nem lehetne boldogabb ország, mint Honduras vagy az USA!
"És sajnos pontosan a helyén kezeljük a dolgokat, mert ennyire sz@rul állunk a 100-120 dik helyen."
Semmilyen objektív mérce szerint nem állunk a 100-120. helyen. GDP-ben sem, életszínvonalban sem, egyenlőségben pláne nem (abban az első 10-ben vagyunk!).
"Mert már az afrikai körülményekkel nézünk szembe miközben 1000 éve s Eu ország vagyunk."
És mit kezdesz a franciák 62. és az osztrákok 3. helyével? Reális különbség? Beszúrom ide a térképet, hogy világos legyen:
Fejben dől el az egész. Szubjektív.
"havi 220-240 ó dolgozom és alig bírom fenntartani magam belőle."
Minden azon dől el, hogy mit nevezel "alig fenntartani magadat"-nak. Mert ami neked tisztességes megélhetés, az másvalakinek luxus, megint másvalakinek pedig nyomor.
"Igen depressziós a fél ország mert nem nevethet a saját hanyatlásán senki"
1. Nem hanyatlik az ország, csak az utóbbi 2-3 évben. Amúgy emlékezz vissza '91-'93-ra. Na, az volt a hanyatlás.
2. Mi lenne, ha nem állandóan a reálbéredet méricskélnéd? Ettől vagy depressziós, nem valóságos okokból. Magadnak csinálod a hisztit.
"Vedd már le a rózsaszín szemüveget és nézz szét a való világban!"
Te meg vedd le a fekete szemüvegedet. Kik tévednek: a salvadoriak és kolumbiaiak, akik nálunk sokkal rosszabbul élnek, de boldogabbak, vagy a magyarok és a szlovákok, akik egész fejlett országokban rinyálnak azon, hogy milyen rossz nekik?
Tudod te egy igazi barom vagy.
Mi a f@szt érdekel engem hogy a barlanglakók már annak is örülnek hogy ha kapnak az egyéves munkájukért cserébe egy üveg golyót!
Nekem van egy életfelfogásom ami szerintem nem tükröz extrém magas igényeket, ahoz viszonyítva hogy Európai vagyok. Talán ne legyen már baj a „fejemben” azzal, hogy ha dolgozom mint az állat akkor lehessen egy 40m2 lakásom és egy Suzukim.
És hagy legyek mát borúlátó amikor amellett hogy mindent megteszek még is veszni látom!
Az meg hogy csak 3-4 éve romlik a helyzet. Tudod, ha nem fizeted a részleted ½ év és mehetsz a híd alá! Mitől is legyen jókedvem? Vagy énekeljek az esőben?
Hol a tegbaszakadtf@szba élsz te?
"Mi a f@szt érdekel engem hogy a barlanglakók már annak is örülnek hogy ha kapnak az egyéves munkájukért cserébe egy üveg golyót!"
Mire ez a lenézés? Irigység?
"Nekem van egy életfelfogásom ami szerintem nem tükröz extrém magas igényeket, ahoz viszonyítva hogy Európai vagyok."
Úgy látszik, extrém magasak, mert nem teljesíthetőek. Ott tévedsz, hogy ezt nem veszed észre. Van egy életfelfogásod, és az téves. Középpontjában ugyanis a pénz van, mégpedig olyan sok pénz, ami nem beszerezhető itt. Neked az kell, amit nem érhetsz el. Ezért elégedetlen vagy. Ez igenis a te fejedben dőlt el így, nem a körülmények a hibásak.
"Talán ne legyen már baj a „fejemben” azzal, hogy ha dolgozom mint az állat akkor lehessen egy 40m2 lakásom és egy Suzukim."
A baj nem a négyzetméterek konkrét számával és az autód konkrét márkájával van, hanem azzal már eleve, hogy négyzetméterekre és autómárkákra alapozod a közérzetedet, véletlenül pont olyan dolgokra, amiket nem áll módodban megszerezni. Ez értelmetlen önkínzás. Mi lenne, ha az "életfelfogásod" kevésbé a pénzről szólna? Csak szólok, hogy felmérések szerint a magyarok a világ egyik leganyagiasabb népe. Kötelező anyagiasnak lenni? Nem.
"És hagy legyek mát borúlátó"
Ha ez a hobbyd, legyél. De ha követeled, hogy hadd legyél már borúlátó, mert szeretsz az lenni, mert a szenvedés a hobbyd, akkor ezt talán ne kend a körülményekre. Ha végre kimondod azt, hogy a szenvedés a hobbyd, akkor rögtön megértő leszel azokkal is, akiknek más hobbyjuk van.
"Hol a tegbaszakadtf@szba élsz te?"
Magyarországon.
Nem barátom nem vagyok anyagias, mert nem érdekel a pénz.
Akkor érdekelne ha gyűjteném a párnám alatt!
A márkákat meg azért írtam hogy ezek a kategóriák alját jelentik és nem valami Extrát pld 200M és BMW amit én is belátnék hogy nem lehet.
Persze ha nem dolgoznék és úgy várnám hogy legalább ezek a minimum Eu konfortok meglehessenek akkor jogos lenne a kritikád. De ne várd már hogy a nyugatiból járjak dolgozni!Persze boldogan mert már nincs gondom a lakásra!
A kishitüség és a beletörődés szinonímája vagy, és ha mindenki így gondolkodna akkor lenne egy boldog barlanglakó társadalom a földön. Nem áll módomba megszerezni? Ma magyarországon tömeges jelemség az ami velem történik, és ez egy mesterségesen le annulált társadalom kórképe. Azzal a gondolkodással ami neked van, oda juthatunk hogy nem kellenek ezek az alap konfortok mert úgy is elérhetetlenek, de akkor minek dolgozzunk. És ha már nincs szükségünk lakásra , autóra, akkor felesleges egy percet is dolgozni mert elmehetünk vadászni, vagy lopni! vagy még végzetesebb dolgokat csinálni mert nincs veszteni valónk és boldogok vagyunk.
Nem is tudom hogy vadkapitalista vagy kommunista elképzeléseid vannak mert mind a két irányból közelíthető. Az egyik a ninmcs semmid a másik csak ennyi juthat de az boldogan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!