Van itt cigány származású ember? Mi a foglalkozásod?
Csak hogy mondjak egy ellenpéldát:
Anyukám krónikus beteg és a kórházi osztályon, ahova járunk a nővérek kb. fele cigány. Tisztességgel, becsülettel ellátják a betegeket, segítőkészek és kedvesek.
Sokan példát vehetnének róluk.
Igen van. Esztergályos vagyok.
És te magyar vagy? Mi a foglalkozásod?
Mennyi itt a bölcs cigány,cigány ismerős...
Jó hogy van szakmája, nekik egyszerűbben megy mint a magyarnak.Tesó adjad aztat a diplomát mert rádmegyünk a famílijával.
Na most kibújt a szög a zsákból! Pontosan ez a rasszizmus oka, amit az előző kommentelő ír. Nem boldogulsz az életben? Fogjuk másra igaz? Hisz te mindent megtettél, tanultál képezted magad, hajtottál ahogy csak tudtál, nem megy? a cigány az oka. (irónia ha nem esne le, mert kinézem belőled)
Képzeld egy cigány élete során annyi előítélettel találkozik ( a sok pozitív tapasztalat ellenére), hogy kétszer annyira kell hajtania mint neked, hogy ugyanazt elérje. De ha megadják neki a lehetőséget, és környezetet eléri.
Talán inkább azért szeretnéd lezárni, mert neked kényelmetlen szembesülni azzal, hogy az általad olyannyira lenézett romák között is vannak, akik többet értek el, mint amennyit te...
Csak hogy bővüljön a lista: az ismeretségi körömben, ill. a környezetemben van irodai alkalmazott, banki ügyintéző, pék, bolti eladó, szociális otthoni dolgozó (szakács, érettségi után OKJ-s élelmezésvezetői képesítéssel), betanított munkás, zenész, hivatásos katona, kozmetikus, utcaseprő, vendéglős, teológus, kórházi ápoló, boltvezető, tanár (plusz két diplomával).
És ez most hogy jön ide? Egyáltalán nem csak a romákra jellemző. Amelyik magyar gyereknek hasonlóan rossz a családi háttere (ha nem is konkrétan rablásról vagy hasonlóról van szó), ugyanúgy a fejük tetejére állhatnak a pedagógusok, akkor sem tudnak mit kezdeni vele.
Egyébként látom, valakik lepontozták a válaszomat. Azért el lehetne gondolkodni azon, hogy ha eddig az volt a baj, hogy "mert a romák nem dolgoznak", akkor most miért baj az is, hogyha kiderül, hogy de igen, dolgoznak... Meg kellene már tanulni disztingválni. És megérteni azt, hogy nem csak a sok "munkanélküli roma" létezik, hanem a sok "dolgozó roma" is. Nem mellesleg az országban jelenleg 27% a munkanélküliek aránya, ha jól tudom; ez pedig azt jelenti, hogy a munkaképes korú lakosságból majdnem minden harmadik ember nem dolgozik...
Az előző listát pedig kiegészítem még azokkal, akik idő közben jutottak eszembe: egy piacozó család, egy villanyszerelő, egy szobafestő-mázoló, egy vállalkozó (víz- és villanyszerelés, burkolómunkák), egy tanítónő.
Ezen felül említésre méltó még egy joghallgató is, aki csak negyedrészben roma.
Rákérdeztem valamelyik nap: három teljesen roma származású évfolyamtársa van; az egész egyetemre vonatkozóan nem tudott adatokat mondani.
32-esnek.Nekem rendesen van diplomám,rendes állásom és nem fenyegetéssel,lefizetésekkel...
Azért kaptad fel a vizet mert pont hogy neked nincsen.
Friss hírek:
Három héttel ezelőtt el kellett látogatnom egy szakorvosi vizsgálatra; a szomszéd szakrendelőben roma orvosasszisztens hölgy hívogatta be a betegeket.
Plusz eszembe jutott még egy: néhány évig jártam egy távolsági buszjárattal, az állandó sofőrök egyike is roma volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!