Elképzelhető lenne egy demokratikus munkás párt?
a munkáspártok jellemzően demokratikusak.
vagy szerinted mi a demokratikus?
Gondoltam, a Munkás szó miatt, egyesek egyből elkezdenek
prolizni,meg kommunistázni,
"a munkáspártok jellemzően demokratikusak.
vagy szerinted mi a demokratikus?"
Keresgéltem, de nem találtam, munkás pártod, ami a demokrácián alapulna.
Ugyan akkor meg néztem a Demokráciát is,és valahogy nem sok hasonlatosságot véltem fel fedezni,a leirtak,és a valóság közt, nem tagadom van valamennyi de nem sok.
a demokráciára, mint fogalomra nagyon sok minden ráragadt az idők során. vannak speciális esetei, mint direkt, képviseleti, meg jelzői, mint alkotmányos és ezek természetesen mind-mind jelentésük van. azonban a demokrácia önmagában annyit és csak annyit jelent, hogy a hatalom legitimációja a nép.
egyszerűen fogalmazva, míg pl. egy király azért uralkodik, mert:
-az apja is király volt
-az apja ugyan nem, de más felmenője király volt és ő következett az öröklési sorrendben
-a rendi országgyűlés őt választotta meg
-a bárók őt választották meg
-mert ez volt Isten akarata
-stb.
addig a demokráciában valaki, vagy valakik azért gyakorolják a hatalmat, mert a NÉP ezt akarja.
a munkáspártok ideológiája kifejezetten azt mondja, hogy a nép akaratát képviselik, úgyhogy elméletben vegytisztán demokratikusak.
persze ezt más formációk is szokták mondani, csak éppen viszonylag könnyen mindegyiknél az az elv, ami alapján a népességből kiszelektálnak csoportokat, hogy azok ne legyenek a nép részei. (a szélsőjobb pl. etnikumokat szelektál ki, a konzervatívok a "helytelenül viselkedőket" a jobboldaliak nincsteleneket pl. a szavazati jog lakhelyhez kötésével stb.)
a munkáspártoknál ilyet nem találsz.
az persze egy teljesen más kérdés, hogy miként valósul meg a dolog...
Tök mindegy, hogy egy pártot minek neveznek, demokratikusnak, munkáspártnak, vagy kutyagumipártnak.A lényeg az, hogy hogyan működik.Hasznára van-e a nagy többségnek, vagy kárára?
Itt van pl a most kormányon lévő párt.A nevében is benne van, hogy demokratikus, pedig ez sántít valahol.
Elképzelhető lenne a demokratikus munkáspárt és ideje is lenne valami újat kipróbálni, mivel eddig az összes politikai párt, ilyen-olyan izmus csődöt mondott.Persze a demokratikus munkáspárt sem működne örökké.Az ember nem uralkodásra termett.
Anglia: Tony Blair
Munkáspártja volt, kommunista volt (retorikában), proletariátus mellett állt ki (retorikában) és mindezt demokráciában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!