Túl azon, hogy akik azt mondják, hogy a "Jobbik gazdasági programja csődbe vinné az országot", el tudják ők mondani tényekkel, érvekkel, hogy miért?
"rabszolgasorban dolgoztatják éhbéréért az emberek"
Mert a magyar vállalkozó mit csinál? Babusgat? Egy nagy sza*t! Ugyanúgy, sőt még jobban kizsigerel, sok esetben ki sem fizet! A multi lehet hogy nem ad sokat, de legalább bejelent, nem késik a fizetés, van cafeteria. A magyar vállalkozó pedig csak a saját zsebét tömi. Nyissunk csak kelet felé, majd bejön az iráni, kínai cég, aztán majd ő ad éhbért! Ugyanazt csinálná a Jobbik is mint minden más párt, csak éppen a másik irányból szopnánk a lófa*t!
"a tőkét, amit termelnek, kimenekítik az országból. "
A multi adózás utáni pénzéhez semmi közöd! Milyen jogon szabod meg, hogy a leadózott pénzét hova viszi? Én sem szólhatok a főnökömnek, hogy az adózott pénzéből miért nyaralni megy. Az onnantól az Ő pénze, Ő dönt róla! Neked sem mondja meg senki hogy a fizetésedből ne zsemlét vegyél, hanem kenyeret. A multi itt hagyná a pénzét, ha olyan lenne a közhangulat, gazdasági helyzet, hogy ez megérné neki.
Nézd meg a Fideszt, vagy az baloldalt! Tele vannak a területükön tapasztalt szakemberekkel, és ennek ellenére hozzák azt a teljesítményt, amit tapasztalhatsz. Most gondolj bele, hogy a Jobbik, ahol még ez a tényező sem adott, mit érhetne el. Jelenleg ellenzékként gazdasági kérdésekben úgy lapít, mint sz@r a fűben.
Azt igyekszenek kommunikálni, hogy ha a korrupciót felszámolnánk, a közbiztonságot visszaállítanánk, azzal egyből megoldódna minden bajunk. Holott ez nyilván édeskevés, még Új-Zélandnak is adódhatnak gazdasági problémái, és a magas szociális biztonságot nyújtó Ausztriában is bekattan néha egy-két ürge.
Nézd meg, hogy a Fidesz miket okozott pusztán azzal, hogy nem mérték fel a hosszú távú következményeket! Nekifeszültek a nagytőkének és az EU-nak (ld. magánnyugdíjpénztárak, bankadó, stb). Ennek eredményeképp megrendült a befektetői bizalom Magyarország iránt, romlott a Forint, és összességében még nagyobb lett a baj (ld. devizahitelek, államadósság).
Na most képzeld el, hogy a Jobbik, ami nem kevesebbel, mint az EU-ból való kilépéssel kampányol, milyen nagyságrendű hibákat lenne képes elkövetni meggondolatlanságból (naivan 100% jószándékot is feltételezve akár).
Tényeket igen nehéz felhozni egy párt ellen/mellett, aki se hatalomban nem volt még, de aktivitást sem mutat az adott kérdésben. Úgyhogy bizonyítsa be a Jobbik, hogy ért hozzá. Mert amit eddig láttunk tőle, az alapján akár én magam is ugyanolyan jól kormányoznám a magyar gazdaságot. Bizonyítsa be a Jobbik, hogy különbek bárkinél, különbek mint a Fidesz, vagy a baloldal, vagy bárki!
"Mert a magyar vállalkozó mit csinál? Babusgat? Egy nagy sza*t! Ugyanúgy, sőt még jobban kizsigerel, sok esetben ki sem fizet! A multi lehet hogy nem ad sokat, de legalább bejelent, nem késik a fizetés, van cafeteria."
De kívánom neked, hogy éhbérért kelljen dolgoznod egy multinál. Megtudnád, hogy ezzel mi a gond. És mit csodálkozol egyébként is? A kkv szektornak sokkal többet kell adóznia, mint egy multinak. Persze, hogy sumákol. Mindenki ezt csinálná. A multik meg vígan éldegélnek az extra alacsony adójukkal. Ezért tartunk itt, mert sokaknak ez nem gond.
"A multi adózás utáni pénzéhez semmi közöd! Milyen jogon szabod meg, hogy a leadózott pénzét hova viszi? Én sem szólhatok a főnökömnek, hogy az adózott pénzéből miért nyaralni megy. Az onnantól az Ő pénze, Ő dönt róla! Neked sem mondja meg senki hogy a fizetésedből ne zsemlét vegyél, hanem kenyeret. A multi itt hagyná a pénzét, ha olyan lenne a közhangulat, gazdasági helyzet, hogy ez megérné neki."
Hát mondjuk ha már szó szerint itt élősködik Magyarországon, legalább itt fektetné be a pénzét. És mint már említettem, az adózásuk is nevetséges. Ilyen alacsony adó mellett, ekkora mennyiségű multicég, mint ami itt van, nem befekteti itt a pénzét, hanem kiviszi külföldre, emellett éhbérért dolgoztat. Na ez az, ami nincs rendben, és ez az, amit ti ennyire sztároltok. Gyári munkásokat, raktári munkásokat, multi cégek alkalmazottakat kérdezzetek erről. Megmondják ők azt, amiről nektek fogalmatok sincs.
Kár hog, ro.. billnt,űm, n.m .r néhán. k.r.kt,rt!
má.olok
Az elmúlt 22 év tapasztalatait a sutba dobva, nem hogy eltérne a pálya ívétől, de sokkal mélyebben akar benne elmélyülni. Teljesen nevetséges megközelítése a versenynek hogy a bérekkel és a munkaerőnk alacsony hozzáadott értékével akarunk megfelelni a kor globális szisztémájának. Képtelenség hogy magas körökben nem veszik észre hogy ez az út nem járható! Persze a gazdaságunk elég bonyolult, de még is kilehet bogozni ha nem a direkt kapcsolatokat keressük benne és az okozatokat lebontjuk az okok kialakulásáig. Megpróbálom néhány mondatban. Miért is? Talán onnan kezdeném hogy 1990 óta 2009 ig a reálbéreink 20% ot emelkedtek ami mára 15% körülire esett vissza. E-közben a termelékenységünk 80% al emelkedett. Ez a kettősség már magában figyelemreméltó.
Ha azt is bele kalkulálom hogy míg 1990 ben a jövedelmi olló 3.2% os eltérést mutatott a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmek között, ma ez 7,2% on tart.
Az az! A magyar átlag polgár reáljövedelmei nem hogy emelkedtek volna hanem csökkentek.
Min ezt úgy, hogy csak a 2. jelentős állami minimál és közalkalmazotti béremelések jelentettek számottevő emelkedést. Az az ha a piacokon múlt volna akkor ma az ország nagy része már éhhalott lenne. Vajon mi az oka ennek? Annak hogy a húzd meg és ereszd meg gazdaságpolitikának semmi haszna nincs, hogy nem vagyunk képesek a fogyasztás emelkedést kihasználva szélesíteni a vállalkozásokat és új munkahelyekkel fenntartani a szintet? Nem barátom, nem a redisztribúció és nem is a nyugdíjasok, mert ugye a fogyasztást ugyan úgy indukálják ők is, sőt ha azt nézzük sokkal kevésbé import tárgyú mint a magasabb jövedelműeké. Akkor? A választ a duális gazdaságunk export orientálódása és a sajátos termék srtuktúránk adja meg. Az az, az export orientáció egy nagy kacsa, illetve csak a valuta kiszolgáltatottságunkra van kedvező hatással.
Ugyanis jelentős eltérés (17-18%) mutatkozik a GDP nk és a GNI között, aminek az oka csak az lehet hogy a nyugati multik tőkejövedelmeik és adóbefizetéseik messze nem olyan jelentősek hogy az egyensúly az export-import arányunkban fent állna.
Mi is a baj akkor? Hogy magas hozzáadott értékű exportot a magyar cégek a multik árnyékában képtelenek elő állítani. Az az, az árucserearányunk ami nem megfelelő az importtal szemben. Ez kb annyit jelent, hogy alacsony hozzáadott értéket állítunk elő, amit igaz bírnánk sokkal többet gyártani, termelni, csak hogy nincs rá piac. Mert mindenki képes rá. Ezért ha ugyan annyi egységet importálunk autó, elektronika, berendezések, stb, mint amit kiviszünk pld gabona, burgonya, stb akkor a mi termékeink értéke egyre alacsonyabb, míg a behozottaké egyre magasabb. Ezért folyamatosan több terméket kellene kompenzálva az értéksülyedést kivinni. Ami nem lehetséges mert nem nyílnak új piacok.
A lényeg hogy Orbán mintha erről nem akarna tudomást venni, vagy nem értené, a munkaerő leértékelését vette célba, ami még jobban elmélyíti a helyzetet.
Meg kellene érteni hogy ma a fejlett világ tudásalapú gazdaságát kellene preferálni, és a magasabb hozzáadott értékű, cserearányú orientációja felé kellene haladnunk.
Ugyan is egy elmélyülő akár 15-20 éves stagnálásra kell felkészülni a világ fejlettebb részének amiben nem nőnek a piacok és a fogyasztás, hanem legfeljebb az elosztása változik. A az olcsó munkaerőre épített mennyiségi termelés ideje eljárt és eredményeket a magasabb értékekkel lehet elérni.
"Nézd meg a Fideszt, vagy az baloldalt! Tele vannak a területükön tapasztalt szakemberekkel, és ennek ellenére hozzák azt a teljesítményt, amit tapasztalhatsz. Most gondolj bele, hogy a Jobbik, ahol még ez a tényező sem adott, mit érhetne el. Jelenleg ellenzékként gazdasági kérdésekben úgy lapít, mint sz@r a fűben. "
Ha hiszed, ha nem, a Fidesz gazdasági kérdésekben a Jobbik programjából csen el dolgokat. 2010 Januárjában adták ki a programjukat, mármint a Jobbik, és érdekes, választások (április) nem szedte szét senki, sőőőt, a 2/3-os Fidesz ebből a programból nyúl le ötleteket, gazdasági kérdésekben is. Ángyán József beszédeit hallgasd meg.
"Nézd meg, hogy a Fidesz miket okozott pusztán azzal, hogy nem mérték fel a hosszú távú következményeket! Nekifeszültek a nagytőkének és az EU-nak (ld. magánnyugdíjpénztárak, bankadó, stb). Ennek eredményeképp megrendült a befektetői bizalom Magyarország iránt, romlott a Forint, és összességében még nagyobb lett a baj (ld. devizahitelek, államadósság)."
Mert Orbán egy hatalommániás idióta. Mindenkinek nekimegy, aki őt vagy a pártját kritizálni meri. A bankadóval speciel egyetértek, vonjuk csak be a bankokat is a közteherviselésbe! A Jobbikot ne úgy képzeld el, hogy hatalomra kerül, és máris kilépünk az unióból. Azt a keleti fordulatot kellene meglépni (amely szimplán csak egy gazdasági egyezmény), amit érdemben egyedül csak a Jobbik akar, és a Jobbik tud.
"Bizonyítsa be a Jobbik, hogy különbek bárkinél, különbek mint a Fidesz, vagy a baloldal, vagy bárki!"
Már eleve azzal bebizonyította, hogy minden párt és média negatív gonosz antikrisztusként mutatja be őket, gondolom nyilván félnek. Nem volt még kormányon, adjunk nekik lehetőséget, és be fogja bizonyítani!
Márpedig azzal, ha nagyobb adót vetnek ki a multikra, csak kiüldöznék őket. Magyarország meg túl kicsi ahhoz, hogy önellátó legyen. Egyik nagykutyához sem érdemes odacsatlakozni, meg rájuk hagyatkozni, mert mind egyforma és a saját érdekei szerint fog kihasználni minket. Szerintem csak az Eu-ból kéne kilépni, mert úgyis össze fog omlani. Amúgy a multik elűzéséről ez a szám jutott eszembe:
A multi nem élősködik, hanem munkát ad! Ha nincs a multi, akkor ma legalább 1 millióval több lenne a munkanélküli! A sok kis cég, ami a multik előtt volt, messze nem adott ennyi embernek munkát! Multinál dolgozom, köszönöm, meg vagyok elégedve, mindig időben érkezik a fizetés, van juttatási csomag, céges telefon használat 8000 Ft-os limittel és nagyon jó fizetés. Ezek egyikét sem kaptam meg egy magyar vállalkozónál sem. Nem a multik miatt van az ország rossz helyzetben, hanem a sok csaló MAGYAR vállalkozó miatt, akik mindig kiskapukat keresnek a normális adózás helyett! Igenis ki lehetne termelni a béreket a magyar kkv szektornak is, csak akkor a főnöknek nem jutna új Audira.(Az utolsó helyemen ezért maradt el a karácsonyi pénz, mert a főnöknek új autó kellett!)
Az meg hogy kizsigerelik a munkásokat, nem igaz, csupán egy szintet kell teljesíteni a munkában! Ha nem megy, nem vagy oda való! Vagy te mit akarsz? Egész nap kávézgatni, facebookon lógni, aztán hó végén nyugati fizetést?
" Multinál dolgozom, köszönöm, meg vagyok elégedve, mindig időben érkezik a fizetés, van juttatási csomag, céges telefon használat 8000 Ft-os limittel és nagyon jó fizetés."
Ja, szóval te nem raktári munkás vagy, hanem valami "benyaltam magam a főnöknek" téma, és kapok ilyen-olyan juttatásokat. De menj el egy raktárba, és kérdezd meg őket, hogy mennyit keresnek, mennyi munka után.
"Az meg hogy kizsigerelik a munkásokat, nem igaz, csupán egy szintet kell teljesíteni a munkában! Ha nem megy, nem vagy oda való!"
De igaz, ha csókos vagy, nyilván nem kell sokat dolgoznod pénzért. Menthetetlen vagy és önző. Te beszélsz itt magyar csaló vállalkozókról meg új audi meg egyebek, holott a te segged alatt van egy normális munka, ilyen-olyan juttatásokban, és már nyalod a multik a seggét. Nem zavar, mindig lesznek sajnos ilyenek, de hidd el, hogy ebben az országban többen vannak olyanok, akik nem élnek ilyen jól mint te, és a f*szuk ki van a multikkal és az eddigi és jelenlegi politikai elittel.
"hanem valami "benyaltam magam a főnöknek" téma, és kapok ilyen-olyan juttatásokat."
Nem nyaltam be magam sehova sem. Amit elértem, azt annak köszönhetem, hogy elvégeztem egy egyetemet kitűnő eredménnyel, elsajátítottam 2 nyelvet magas fokon. Egyetem után gyakornokként kezdtem dolgozni, fokozatosan építettem a karrieremet, senki seggét nem nyaltam érte. Bár a hozzád hasonlók ezt el sem tudják képzelni, hiszen szerintetek mindenki csaló, aki nem ragadt le egy gyári munkás szintjén!(És itt nem a gyári munkásokat szidom!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!