Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nem lehetne azt mondani, hogy...

Nem lehetne azt mondani, hogy visszafizetjük azt a pénzmennyiséget államadósságként, amit felvettünk plusz még 10%, aztán hagyjanak minket békén?

Figyelt kérdés

2013. márc. 24. 20:18
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Gyerekek, értsétek már meg, hogy az államadósság nem olyan, mint egy személyi kölcsön, hogy felveszem - visszafizetem és cső. Egy állam (esetünkben Magyarország) lehet, hogy 1000 évig is fennáll. Kicsit nagyon leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, hogy létezése során folyamatosan veszi fel a hiteleket amit fejlesztésekre használ fel, mint mondjuk egy vállalkozás. A működésének nem az a mércéje, hogy éppen mennyi adóssága van, hanem az, hogy a befektetései mennyire hozzák vissza a pénzt. Nem az a baj, hogy államadósságunk van, hanem az, hogy ennek ellenére nem növekszik (sőt, csökken) a gazdaság mérete.
2013. márc. 24. 20:46
 12/19 anonim ***** válasza:
De hogy nem ha visza az állam adóságot kamoatostul + még tiz százalékot naná hogy bele menek. Még azis valószinű lene hogy akor bele egyeznének hogy 10 százalékal tőbet fizes ha idén csak ugy elő huzod a zsebedből ojan őszeget amit az ország évtizedekik fizetne ráadásul szerintem 10 százalék tőb mint a kamata . Amugy ha azt csinálná a kormány aba éhen dőglenénk.
2013. márc. 24. 21:29
 13/19 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló rátapintott a lényegre.

Természetesen minden hitelező boldog lenne a jelenlegi világgazdasági helyzetben, ha visszakapná a befektetett pénzét és arra még extra magas 10 százalékos kamatot is kapna (a bizonytalan helyzetű spanyoloknál, olaszoknál is csak 6% körül vannak a kamatok).

A magyar államnak is nagyon kedvező lenne, ha megszabadulnánk a hitelektől.

A kérdés már csak az, honnan vesszük az ehhez szükséges 23000 milliárd forintnyi eurót és forintot?

2013. márc. 24. 23:00
 14/19 A kérdező kommentje:
Mennyit vettünk fel? Mert 23 ezer milliárddal most tartozunk, ilyen sokat nem vettünk fel.
2013. márc. 25. 00:40
 15/19 A kérdező kommentje:

"A működésének nem az a mércéje, hogy éppen mennyi adóssága van, hanem az, hogy a befektetései mennyire hozzák vissza a pénzt."

De pont ez a lényeg! Ha én felveszek a banktól 3 millió forint kölcsönt 15%-os kamatra és csinálok belőle 8 milliót, akkor utána a banknak visszafizetem belőle a 3 millió 450 ezret, a maradék 4 millió 550 ezer Ft viszont az enyém. Ezt így kéne megoldani. Semmi kamatos kamat és ehhez hasonlók.

2013. márc. 25. 00:45
 16/19 anonim ***** válasza:
A kamatot kamatos kamatnak számolják . És az árfolyam ingadozás miat vanak ekora adóság nővekedések a lakoságnál. Ere az is rá játszot hogy csak a kamatokat tudták fizetni. Légyszi tanlj egykis kőzgazdaságtant legaláb csak anyit amit egy mérnőknek elhadarnak egy félévben kőszike. Most van egy 5% os éves kamat az jővőre 105 ezer lesz utána meg 110 250 a kővetkező évben ráadásul ugy van megcsinálva hogy előszőr a kamatot fizesd visza aztán a tőkét .Igy tiz év futamidővel 162890 FT lesz
2013. márc. 25. 07:07
 17/19 jonyka01 ***** válasza:
Romániának annyi adóssága van, hogy ki sem látszik belőle. És még fokozza. Valóban kifizette, de az a 80 évekre sikerült, a kommunizmus idején. Még működött a bányászata és annyi aranyuk volt, hogy meg tudták csinálni. És mivel kommunizmus volt, nem merészelt senki pofázni.
2013. márc. 25. 08:05
 18/19 anonim ***** válasza:

Az adósság állandóan megújításra, visszafizetésre kerül. Nem arról van szó, hogy 30 éve felvettünk egy x összeget, az kamatozott és most y összeget kell visszafizetni.

Az Államadósság Kezelő Központ hetente bocsát ki kincstárjegyet, állampapírokat és abból finanszírozza az állam a kiadásait. A hitel lejárata, futamideje is nagyon változó a néhány hetes diszkont kincstárjegytől, a 10 éves állampapírig. Tehát a hitel visszafizetése hosszú távra el van osztva, nincs olyan, hogy jövő év január 1-én kell visszafizetnünk a 23000 milliárd forintot.

2013. márc. 25. 10:13
 19/19 anonim ***** válasza:
0%

...és mi lenne a garancia, hogy 2 év múlva vagy 5-10 év múlva nem kezdődne el megint a lejtmenet?

Ezt kellett volna az Alaptörvénybe foglalni. Hogy tilos eladósítani az országot...

De persze én nem értek hozzá.

Amúgy lenne egy ötletem nekem is. Egy évre be kéne zárni a színházakat, az operaházat, a sportcsarnokokat, a múzeumokat, könyvtárakat, némely közigazgatási funkciót ellátó intézményt az egyéb pénzrabló (válságos időben luxusnak számító) intézményeket. A bíróságokat, az iskolákat le kellene egy évre butítani és csak a minimális ellátást megkívánni tőlük. (Egyedül a kórházakhoz nem nyúlnék, az ő fennmaradásuk létfontosságú).

Ezalatt az egy év alatt, minden itteni dolgozó közmunkásbért kapna és a munkájukra valamilyen kétkezi országépítő feladatban (építkezés, mezőgazdaság) számítanék.

Ugyanígy a nyugdíjakat is egy évre egységesíteném. Minden nyugdíjas egységesen kapna ugyanannyit kb., mint a közmunkások. Természetesen a romáknak is dolgozniuk kellene.

Ha ez megvalósulhatna, tuti, hogy egy év múlva egészségesebb, erősebb és igazságosabb társadalommal állnánk szemben, amivel lehetne mit kezdeni. Közben meg persze annyi pénz megmaradna, amennyiből elindulnánk felfelé.

Jó tudom, hogy ez megvalósíthatatlan. Nincs az a kemény diktatúra, ami ezt megcsinálhatná, pláne nincs hozzá karhatalmi erő és külföldi támogatás.

De ma akkora a szakadék, annyi a pazarlás és a lenyúlás, annyira romlottak az emberek, hogy nem tudok jobbat...

2013. márc. 25. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!