Hova tűnt a szovjet rendszerben a magyar Vöröskeresztes vér?
NEM volt országos vérhiány! Sőt, több volt, mint amennyi kellett.
Ma viszont nincs elég.
Dehogy volt vérhiány.
Tele volt az ország szervezett véradással.
Voltak nagy vállalatok, állami gazdaságok, tsz-ek, katonaság stb stb. Ezek tele voltak véradókkal. A honvédség létszáma is 110ezer volt, itt 1-2 nap szabadságot lehetett kapni véradásért, gondolhatod mennyi véradó volt egy laktanyai kitelepülésnél.
A nagy véradást a rendszerváltáskor szervezték.
A rendszerváltás előtt nem volt vérhiány, szervezett véradások voltak, nagyobb vállalatoknál kimentek a vállalathoz ahol előre leszervezték a véradást. Sőt, főiskolákon, egyetemeken is.
A rendszerváltáskor azért szervezték a nagy véradást, mert várták a környező országokból a sebesülteket, menekülteket.
A kórházakban is ürítettek ki kórtermeket a menekültek befogadására. Pont abban az időben szültem, előtte már bent feküdtem a kórházban, pont a szülésemkor kezdték átrendezni a nőgyógyászatot.
Tévesen vagy rosszul tudják a barátaid. Rengeteg és folyamatos véradási akciókat rendeztek évente többször is, és ez a begyüjtött vér a kórházakban mindig kellő mennyiségben állt az orvosok és a betegek rendelkezésére.
A Koltói Anna és a János kórházban végeztem polytechnikai tanfolyamot, soha nem volt vár- vagy plazmahiány, mint ma.
Az esetleg hiányzó, ritka vércsoportokat is órák alatt pótolni lehetett a Központi Elosztóból, ha hirtelen szükség volt rá. Egyetemeken, gyárakban, falvakban és egyéb helyeken is gyakran hirdették meg a véradó mozgalom autóbuszainak megjelenését, és mindig elegendő jelentkező volt.
Az egyetlen adat amit arról találtam, amit te állítasz,a mai időkre vonatkozik:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!