Akartunk egyáltalán valódi rendszerváltást '90-ben?
Mindenki azt hitte, hogy a többpárt rendszer és a rendszerváltás után nálunk is olyan élet lesz, mint pl. Ausztriában és Németországban. Senki nem akarta a Horthy-rendszer társadalmát vissza.
Most pedig újra vannak "arisztokraták, nagy tőkések" a többség pedig éppen csak megél vagy nyomorog.
Ezt a rendszert nem akarta az emberek többsége.
Azt hitték, hogy egy tollvonás és kész. Cö, mentalitás.
Na, ha nem tesz érte senki, hogy változzon a rendszer...
Meg hát az álmodozás. Tudjátok, hogy az országnak mi volt az a projektje, amivel ki akart törni, végül megfolytotta magát? Az Expo '96: [link]
Én nagyjából azt mondanám, mint a 3-as. Én éltem akkor is, és akartam. Szerintem az akkori nagy többség is bizakodott, azt hittük, hogy itt most valami jobb kor jön. Én legalábbis a rémálmaimban sem gondoltam, hogy 20-25 év múlva felépül egy új hűbéri államrend, amelyben az emberek 80 %-ának egy egyre hitványabb cselédszerep jut, tele megaláztatásokkal, megnyomorítással és kiszolgáltatottsággal. Azt meg még kevésbé gondoltam, hogy az egykori 3 millió koldus országából a 4 millió koldus országa lesz. Nem az a nagy baj önmagában, hogy nem zárkóztunk fel a Nyugathoz, bár ennyi idő alatt már azt is lehetett volna, hanem hogy egyre gyorsabban távolodunk tőle életszínvonalban és mentalitásban is.
Sajnos most már kimondhatjuk, hogy a Kádár-rendszer sikeresebben hajtotta végre az ország felzárkóztatását, nagyobb tömegeknek tette lehetővé a (kis)polgári gyarapodást, mint a mai.
Az baj, hogy nem volt koncepciója a rendszerváltásnak, azt sem tudtuk merre induljunk el. Persze túl sok beleszólásunk nem is volt a dolgokba, nem volt különösebb társadalmi konzultáció. A gátlástalanabbak valamennyire megszedték magukat, maga az ország meg két szék közé a pad alá esett.
Szóval azt mondom akartunk, csak azt nem, hogy hogyan. Talán még most sem tudjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!