Beírják az Alaptörvénybe a hallgatói röghöz kötést. Ennyit ért az HÖOK-os egyeztetés?
Ma már be is terjesztették a módosító javaslatot. Balog Zoltán a HÖOK-nak nem ezt ígérte, hanem azt, hogy erről a kérdésről is tárgyalhatnak.
,,Erre csak azt tudom mondani, h menj ki külföldre és tanulj ott, ha nem tetszik."
Először én is így gondoltam, logikusnak is tűnik. Elég népszerűek ezek a Tanulj Dániában! és Bécsi Egyetemi programok is, ugyanis nekünk ingyenes a felsőoktatás, mivel felrázkózó EU-s tagállamok vagyunk. Ugyanakkor ha összehasonlítjuk a megélhetést a budapestivel (ami így is drágának számít vidékhez képest), hamar rádöbbenünk, hogy míg Pesten 40 ezertől kezdődik az albérlet, ez az összeg Dániában 120 ezer vagy több. Nem beszélve a drágább kajáról, utazásról, tankönyvekről, ráadásul mindezek Euróban számolva, amivel megint bukunk pénzt, mivel többet ér, mint a mi Forintunk...tulajdonképpen csak a megélhetésre már többet fizetnénk, mint amennyibe itthon kerülne a diploma. Vagyis, végigvezetve ezt a gondolatmenetet, még egy orvosnak is jobban megéri itthon tanulni majd visszafizetni a tandíjat ha ki akar menni dolgozni, minthogy külföldön tanulna.
"És valószínűleg ütközik az EU jogrendjével is, aminek az egyik sarokköve a munkaerő szabad áramlása."
Az EU jogrendje olyan, mint a kalózeskü: inkább csak afféle útmutató, mintsem igazi szabály.
Ha a szlovákok megúszták a nyelvtörvényüket egy ejnyebejnyével, akkor a röghöz kötés sem jogellenes.
"ásik probléma az, hogy a mai diákok nem érzik fer dolognak a szerződést mondván, hogyha a korábbi állami tanulóknak járt a szabadság, akkor nekik miért nem..."
Mert régen nem fizette ki minden hülyének az állam illetve ahogy az se fer, h régen csak komoly emberek kerülhettek be, ma meg minden hülye.
Ez se igazságos a régi diákokkal szemben.
Szal kár hisztizni...
,,Erre csak azt tudom mondani, h menj ki külföldre és tanulj ott, ha nem tetszik."
Ezt teljesen igaz, de van a szerződésben egy olyan pont, hogy ha a megkezdet képzés nem oklevéllel zárul akor a tandíj felét vissza kell fizetni. Szerintem ez a szemétség benne pl én programozónak tanultam sulinak nem volt pénze megvenni a programot, 30 napos ingyenes verziót használtunk és ha az lejárt vagy felírták egy másik terembe vagy elmaradt az óra. Záróvizsgán persze mindenki megbukott ebből. Először a feltételeket is meg kellene teremteni. Vagy pl; van egy jó tanuló gimnazista bekerül az orvosira de egy év után rájön, hogy ez nem az ö világa nem bírja a vért és a szenvedőket akkor 1.00000Ft vissza kell fizetnie.
Semmi sem ellentétes az EU jogrendjével abban, hogy az amúgy fizetős felsőoktatás egyes helyeire az állam ösztöndíjat fizet bizonyos feltételek mellett. Akkor lenne az, ha teljesen(értsd:tiltással) kizárnának a felsőoktatásból, amiért nem fogadtad el a szerződést. Az állam itt egy feltételes támogatást nyújt.
Itt az a vérlázító, hogy ismét hazudnak, ismét semmibe veszik a megállapodásokat. Végezetül azt nem értem, hogy a "röghöz kötést"(ami nem köt röghöz, mert valójában senki sincs röghöz kötve) miért kell belevenni az Alaptörvénybe, mikor egyébként egyáltalán nem alkotmányellenes? Amúgy én is egyetemista vagyok, csakhogy lássátok, hogy közülünk is vannak, akik egyetértenek a szerződéssel.
"Vagy pl; van egy jó tanuló gimnazista bekerül az orvosira de egy év után rájön, hogy ez nem az ö világa nem bírja a vért és a szenvedőket akkor 1.00000Ft vissza kell fizetnie."
1. Tényleg, ez hogy is van? Ha máshol később végez, akkor is?
2. Ezt elkerülendő lenne az egyetemek feladata, hogy rendesen tájékoztassanak a bennük folyó képzésekről. Ehelyett inkább csak kampányolnak, hogy minél több hallgatót gyűjtsenek be. Gazdasági kapcsolatokból kellene finanszírozódni, nem állami támogatásból.
Jaj mennyi naiv ember. Nem hiszem el, hogy ilyen egyszerű titeket megvezetni. Szerintetek érdekli ez őket? Minden ilyen ügy csak arra kell nekik, hogy a következő milliárdos sikkasztásuk rendben menjen. :)
A következő választásokat megint a zsidesz nyeri. Aztán jön egy új politikai párt, majd a vérmérséklettől és a globális helyzettől függően háborút indít valamely szomszédunk ellen vagy zsidók ellen uszít, aztán észre sem vesszük és mi lettünk Izrael népének új vendéglátói.
Nem vagyok sem antiszemita, sem rasszista, csak látom amit látok...drón sem kell hozzá. :)
Legalább elmondhatjuk majd, hogy nekünk van a világon a leghosszabbb Alkotmányunk.
Az is kitűnik, hogy mennyit ér Balog Zoltán illetve a kormány szava, és mennyire ügyelnek a társadalmi igényekre.
A hallgatói szerződés meg egy a prolik számára összedobott demamgóg szerződésféle, amikkel elméletileg itttarthathatják a diákot, vagy legalábbis a képzések árának leglaább a a fele visszajön.
Csak szembesülhetnek majd honatyánik azzal a problémával, hogy ha képzéseket megtartó egyetemekből az összes pénzt kiszivattyúzzák, az önköltség árát jócskán megemelték, meg az állami helyek megmaradása sem bizakodnék túlságosan, sokka kevesebben fogják elkezdeni MAGYARORSZÁGON a felsőoktatást, inkább mennek máshova tanulni.
Aki marad és elvégzi a szakot, az is inkább eltölt pár évet külföldön és aztán fog fizteni (a szerződés engedi, mégha a kormányzati kommunikáció mást is mond).
Oszt a képzési költség megmarad a kormány zsebében csak szakember nem lesz Magyarországon.
A gazdag szülők, meg külföldön oktatják inkább a csemetéket, mivel lassan olcsóbb lesz ott a képzés, a színvonal meg ezerszer magasabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!