Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nyugdíjasok kontra aktív...

Nyugdíjasok kontra aktív korúak. Csak a fiatalok kárán lehet eredményt elérni?

Figyelt kérdés

Rengeteg vitát lehet olvasni a nyugdíjasok és az aktív korúak között. Nemcsak itt, hanem szinte mindenhol ebbe botlok. A facebook-on, más hírportálokon, bulvárfórumokon, de az életben is, akár a saját családomban szenteste is...

Úgy gondolom, hogy már hallottam minden érvet, amit a nyugdíjasok elmondhatnak, hogy nekik miért jár, miért jár több, miért jár még több nyugdíj.

Nem gondolom egy percig sem, hogy bárki is kösse föl magát, ha már nem képes dolgozni. Visszafelé viszont mintha ezt hallanám az öregektől. Vagyis, hogy a fiatal az boldoguljon ahogy tud, az a dolga, ha meg nem tud, az az ő baja...

Igazságtalannak tartom, hogy míg a nyugdíjakat rendületlenül emelik minden évben, addig pl. a családipótlék már az ötödik éve be van fagyasztva.

Ahogy az sem igazságos, hogy a dolgozók nagy részének kisebb a fizetése, mint az átlag nyugdíjasoké. A közmunkások, közcélu foglalkoztatottak, minimálbéresek csak szeretnének annyi fizetést kapni, mint ma egy átlag 100 ezres nyugdíj.

Saját családom példáját le kell írnom, hogy érthető legyek nem általánosságról beszélek, hanem konkrétumokról:

apósom (bányamérnök volt) nyugdíja ma 370 ezer forint (2007-ben 349 ezer ft.volt)

anyósom (óvónő volt) nyugdíja ma 112 ezer forint (2007-ben 98 ezer ft. volt)

édesanyám (irodai dolgozó volt) nyugdíja ma 100 ezer ft. (2007-ben 86 ezer ft volt)

Ehhez képest:

Én tanárként (31 évesen, 8 éves munkaviszonnyal) keresek nettó 82 ezer ft-ot + 3500 erzsi utalványt (2007-ben kerestem 79 ezret és 7000 ft utalványt). Tehát most 500 ft-tal kevesebbet keresek, mint 5 éve.

Bátyám (36 éves) ügyfélszolgálatosként keres ma nettó 90 ezret (cafeteria nincs) (2007-ben ugyanott keresett 90 ezret + 40 ezer ft értékben kapott cafeteriát).

Volt férjem (34 éves) már egy éve munkanélküli, két hónapja közmunkásként keres állítólag nettó 50 ezret (2007-ben keresett 120 ezret).

Albérlőm (31 éves diplomás nő) közcélú foglalkoztatottként keres napi 6 órában nettó 49 ezret (régen jutalékos munkája volt, havi szinten 100 ezret megkeresett).

Barátnőm (32 éves diplomás) könyvesboltban üzletvezető helyettesként keres 83 ezer ft-t (2007-ben alacsonyabb beosztásban, kevesebb felelősséggel keresett netto 75 ezret).

Másoknál mik a konkrét tapasztalatok?

2013. jan. 2. 06:50
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
73%

A nyugdíjakra szerinted évi 3.000.- milliárdot költ az állam. Ők nem érdemelnek ennyit?

Az egykulcsos adó miatt az államhoz 4-500 milliárddal kevesebb folyik be. A gazdagok megérdemlik?

2013. jan. 2. 08:55
 12/42 anonim ***** válasza:
78%

Ez nem megérdemlik,vagy nem érdemlik meg kérdése.Itt az a kérdés ,hogy ez az ország ki tudja -e fizetni.

Erre sajnos az a válasz hogy nem és egyre jobban nem mert nincs akkora járulékbevétel,már így is 10%-ot fizetnek a munkavállalók és még 24% a munkaadók a fizetések után.

Ezt a terhet tovább emelni nem lehet,bizony más út nem marad mint a kezdő nyugdíjakat csökkenteni,bizony szakértők elmondják hogy 10-20 év múlva már az utolsó nettó kereset max. 30-50% lesz a nyugdíj a jenlegi 60-80% kal szemben.De az is könnyen elképzelhető ,hogy maximálni kell már a közeljövőben a nyugdíjakat,pl.200 ezernél több nyugdíjat nem kaphat senki,vagy eü járulékot vonnak belőle mert a nyugdíjasok veszik legnagyobb mértékben igénybe az egészségügyi ellátást,de járulékot nem fizetnek.Vagy terítékre kerülhet az ingyenes utazás kérdése,ami szintén rendkívül igazságtalan,a dolgozni járók utazását kellene inkább támogatni.

2013. jan. 2. 09:03
 13/42 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy mit vársz a magyaroktól...

Itt mindenki azt képzeli magáról, hogy ő az univerzum központja, mindig magára gondol és másra nem, sőt a másik meg is dögölhet. Ha nyitott szemmel jársz, akkor észreveszed, hogy így van.

2013. jan. 2. 09:54
 14/42 A kérdező kommentje:

8-as

Ez hazugság. Egy gyerekre a családi pótlék 12.700 ft. (nem 22 ezer ahogy te írod)

Másrészt meg családi adókedvezmény sincsen egyetlen forint sem, lévén nem vagyunk nagycsaládosok.

Úgyhogy nem, ehhez a jövedelemhez egyedül nekem jön hozzá 12.700 ft csp, semmi más.

Rendületlenül emelik. Ez korrekt megnevezése annak, hogy minden évben emelik. Nincs rajta mit félreérteni.

Én most először tettem fel ezt a kérdést. Az, hogy nem én vagyok az első, aki felteszi azt jelenti, hogy sokakat zavar és gond van vele. Amit észre lehet venni.

A huszonéves unokatestvéreimet már nem is írtam a listába. Ők vagy külföldön vannak, vagy munkanélküliek, vagy a második, harmadik szakjukat végzik, mert addig is van mit csinálniuk, amíg nem kapnak munkát valahol.

Egy barátnőm telemarketinges cégnél dolgozik. Egész nap telefonálgat és zaklatja szegény az embereket, hogy rájuk tukmáljon valamilyen rendezvényszervezés ürügyén egy termékbemutatót. Ő is azt mondja, hogy már csak a születési évszám alapján hívják az embereket, értelemszerűen az öregeket, mert a fiatalabbaknál nem tudtak eredményes termékbemutatókat tartani, nem tudnak értékesíteni. Pénze csak az idősebbeknek van.

De nem hergelni akarom a népet. Csak megérteni, hogy vajon miért alakult így és miért nem veszi észre a most idős generáció (meg persze a politika), hogy ez nem vezet sehová. Ha a dolgozókat nyomorba döntik, akkor csak lejjebb jutunk még innen is...

2013. jan. 2. 09:57
 15/42 anonim ***** válasza:

Utolsó és mire van pénze az állnak mert tudtommal semmire?

Nincs pénz sem orvos, tanár, rendőr tűzoltó fizetésre, sem családi pótlékra, sem gyes, gyed, sem adókedvezmény, sem munkanélkülire.

Akkor ezek folyósítását is be kellene szüntetni a nyugdíj mellett.

2013. jan. 2. 09:57
 16/42 rémuralom ***** válasza:

Először is, ahol az elvileg meghitt karácsonyi családi összejövetelen a keresetek, nyugdíjak kerülnek szóba, ott már elég nagy a probléma. Nem veletek, hanem velünk, magyarokkal általánosságban. Mindenhol, mindenkivel erről beszélünk, ki mennyit keres, örülünk, ha a másik kevesebbet, mint mi, mert megnyugszunk, hogy nem mi vagyunk a legalja, és szitkozódunk, ha valaki többet, mint mi, mert miazhogymár. Ez egy undorító szokás, mielőbb le kellene, hogy szokjunk róla.

Az első válaszoló azt írta, hogy a nyugdíjaknak és a béreknek semmi közük nincs egymáshoz, és ezt te nem akartad elhinni neki. Pedig valóban nincs. Akkor sem, ha a nyugdíjkassza működéséből ez látszik, erre majd a végén kitérek.

A bérek, mivel huszonegypár éve afféle piacgazdaságban élünk, a legtöbb szakmában (mondjuk esetedben tanárként pont nem, mert az oktatás továbbra is állami feladat) piaci alapon dőlnek el. Nem tudom, közgazdaságtant akár csak kicsit is tanultál-e valaha, de nem akarok ebbe belemenni, ha tanultál, akkor érted, ha nem tanultál, akkor meg magyarázhatnám napestig. A lényeg, hogy a keresetek úgy emelkednek vagy csökkennek, ahogy az ország (vagy a régió, mert regionális különbségek is vannak) gazdasági teljesítménye nő, stagnál vagy csökken (nem pont úgy, és nem mindenkié úgy!). Az utóbbi években az önmagában is túlszabályozott, rugalmatlan magyar gazdaságot megütötte a világválság szele, és kis híján összeomlott, azóta pedig az egyre hülyébb gazdasági döntések sora miatt úgy állunk, hogy pár éven belül esélyünk sincs normális pályára állni.

A nyugdíjak (és az állami szféra bérei) pedig központi döntés alapján változnak. Ha a kormány úgy gondolja, hogy öt százalékos emelést tart helyénvalónak, mert kb. annyi volt az infláció, akkor beterjeszti a javaslatot, elfogadják, és a nyugdíjak öt százalékkal emelkednek. Ha nem emeli, akkor nem emeli. Csökkenthetné is, de nem fogja. És, hogy miért nem? Mert a nyugdíjasok SOKAN vannak. Persze, fellázadni nem fognak, hiszen nagy részük a boltba és a gyógyszertárba is csak akkor megy le, amikor muszáj, szóval egy nyugdíjastüntetés elég valószínűtlen kép. De szavazni el fognak menni. És a nyugdíjasokat nem érdeklik az olyan lózungok, hogy igazságosabb lett az adórendszer, őket két dolog érdekli: hogy a nyugdíj mennyit változott, és hogy az élelmiszerek, gyógyszerek, víz-gáz-villany árai mennyit változtak. Ha úgy érzik, rosszabbul élnek, mint az előző választáskor, akkor az ellenzékre fognak szavazni, ha úgy érzik, jobban, akkor a kormánypártra. És itt nagyjából hárommillió emberről beszélünk, egy olyan országban, ahol nyolcmillió választópolgár van. Érted már, miért nem meri egyik kormány sem csökkenteni a nyugdíjakat? A tanárokét, közalkalmazottakét stb. és a családi pótlékot pedig azért nem emelik, mert a nyugdíjemelések önmagukban is épp elég tehertételt jelentenek a költségvetésnek.

És végül, ahogy ígértem, a nyugdíjak és a bérek viszonyáról. Úgy gondolod, hogy a nyugdíjkasszába áramló befizetésekből vannak a nyugdíjak. Na, hát ez így nem igaz. Csak részben. Ugyanis a nyugdíjjárulékokból befolyó összeg kevesebb, mint a nyugdíjakra kifizetendő összeg. Erre két megoldás van: a nyugdíjak csökkentése és a nyugdíjalap növelése. Az elsőt az előző bekezdésben kilőttem, marad a második. Ezt meg lehet oldani úgy, hogy növeljük a nyugdíjjárulékot (ahogy meg is teszik, de túl gyakran nem ajánlott), vagy az egyéb bevételekből/hitelből finanszírozzuk a hiányt. Ma ez már ott tart, hogy a hárombillió forintos nyugdíjösszegből kb. 250 milliárd forint a hiány. Azaz az 1/12 része, tehát lényegében 11 havi nyugdíj fér ki a nyugdíjkasszából, a decemberi nyugdíj már teljes egészében hitelből van. És akkor még reklamáltunk, amikor elvették a 13. havi nyugdíjat...

2013. jan. 2. 10:01
 17/42 anonim ***** válasza:

"Ez hazugság. Egy gyerekre a családi pótlék 12.700 ft. (nem 22 ezer ahogy te írod)

Másrészt meg családi adókedvezmény sincsen egyetlen forint sem, lévén nem vagyunk nagycsaládosok.

Úgyhogy nem, ehhez a jövedelemhez egyedül nekem jön hozzá 12.700 ft csp, semmi más."

Az adókedvezmény nem csak akkor kapsz ha három gyereked van, egyre is jár ha van bejelentett munka. Egy gyerekre 10.000Ft-ot adnak így a 12700Ft családi mellé 10000Ft adókedvezményt is kapsz. Így gondoltam a 22 ezret.

Ha eddig nem vetted igénybe akkor ideje lenne elintézne, visszamenőleg már csak pár hónapra kérhető.

Itt néz utána.

[link]

2013. jan. 2. 10:05
 18/42 anonim ***** válasza:
100%
Ha kifehéredik a feketegazdaság nagy része, ha nem az lesz a megszokott, hogy bejelentve minimálbér felére, a többi zsebből, lényegesen több jutna a kasszába, amiből már többet lehetne osztani, kevesebbet kellene a látható jövedelmekből levonni.
2013. jan. 2. 10:15
 19/42 A kérdező kommentje:

17-es

Köszönöm, így értem már. Csak én még ezt nem családi adókedvezmény néven ismertem, hanem adójóváírásként, ami már benne van a fizumban, tehát a 82 ezerben.

16-os

Okosan írtál, örömmel olvastalak. Nem tanultam közgázt, de nem volt újdonság, amit írtál. Újságolvasó lévén mindezt tudtam. Ahogy azt is, hogy a politika miért így jár el.

Csak azt szeretném, ha érzékelné mindenki, hogy ez így nem helyes. Nem lehet a fiatalok, a dolgozók, a kisgyerekesek kárára emelni a nyugdíjakat. Mert ezzel ugyan a most nyugdíjas generáció jól jár, de az utánuk jövő a határán vannak, hogy belepusztuljanak...

2013. jan. 2. 10:23
 20/42 rémuralom ***** válasza:
Na hát igen, az egy másik kérdés, hogy mit kellene csinálni. Ami elvezet egy érdekes paradoxonhoz: miért van az, hogy tudjuk, hogy az összes párt olyat ígér, ami fenntarthatatlan, és mégis szavazunk rájuk (bármelyikre)? Miért nem csinálunk egy újabb pártot, amely olyat ígér, ami fenntartható, és ha rövid távon nem is, hosszú távon mindenkinek (de szó szerint mindenkinek) jobb lesz tőle?
2013. jan. 2. 10:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!