Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Örülnétek, ha visszaállítanák...

Örülnétek, ha visszaállítanák a cenzust?

Figyelt kérdés
Szerintem jó lenne, ha műveltséghez és vagyonhoz lenne kötve a választójog. Csak annak lehetne szavazni aki legalább elvégezte a 8 osztályt. A vagyonnál nem azokra gondolok akik havonta egy milliót keresnek, hanem akik mondjuk 500 ezer Ft alatt.
2009. aug. 23. 12:54
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
76%
De igen, a 8 általánost én is támogatnám, de amúgy 12 osztály még jobb lenne.
2009. aug. 23. 13:53
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

"Valahogy ki kellene szűrni a haszontalan rétegeket, akik nem néznek eszméket, programot, csak azt hogy nekik mi a jó"

1. A liberális demokráciában a választójog lényege, hogy mindenki a saját érdekei szerint szavaz. Ezért van mindenkinek 1 db szavazata, mert mindenkinek az érdeke ugyanolyan fontos (ui. mindenki állampolgár).

Olyan rendszer is van, ahol valahogyan definiálják valakik a rátermettséget, és ettől függ a közügyekben való véleménynyilvánítás joga. Az viszont nem demokrácia, hanem arisztokrácia, és kb. 100 éve kiment a divatból.

2. Cenzusokkal nem lehet kiszűrni a buta embereket sem. Diplomások között nincs sokkal kevesebb buta, mint érettségizettek között. Aki ismer diplomásokat vagy akár doktorokat, az tudja, miről beszélek.

2009. aug. 23. 14:21
 13/23 anonim ***** válasza:
63%

" Ha pedig már iskolához kötnéd, akkor miért 8 osztály? miért nem mondjuk egyetemi diploma?

8 osztályt bárki el tud végezni..."

Egyetemet is. Mit gondolsz, a diplomások okos emberek? Viccnek is rossz. Mit értenek a diplomások a mindennapi dolgokhoz? Sok még kávét sem tud főzni. Nagy részük csak bulizni,piálni jár az egyetemre, addig sem kell dolgozni. (Tisztelet a kivételnek, aki dolgozik mellette.)

Akkor már inkább vezessük be, hogy 65 év felett ne szavazhassanak.

2009. aug. 23. 14:25
 14/23 anonim ***** válasza:
81%

Egyre inkább láthatjuk, hogy egy erős műveltségi cenzus fontos lenne. Hiszen ez a túlerőltetett egalitarizmus a demokrácia nagy tévedése: választás idején a segélyből nyerőgépező tolvajcigány szavazata ugyanannyit ér, mint egy fővárosi egyetem professor emeritusáé. Ez nem csupán erkölcsi, hanem politikai értelemben is megkérdőjelezhető.

A vagyoni cenzus azonban komoly problémákat vet fel. Milyen vagyont mutassanak fel az ösztöndíjból élő egyetemisták, a korhatárt betöltött gimnazisták, az épp munkanélküliek, a nyugdíjasok stb. Lehetséges egyfajta vagyoni cenzus felállítása, de ez nem lehet olyan mértékben diszkriminatív, hogy pl. a fenti csoportok kimaradjanak. Másrészt Magyarország a legjobb példa arra, hogy a kereset közel sincs arányban a szellemi tőkével. :)

Summa summarum, a műveltségi cenzust feltétlen, a vagyonit csupán fenntartásokkal, de támogatnám.

2009. aug. 23. 14:26
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

" A vagyonnál nem azokra gondolok akik havonta egy milliót keresnek, hanem akik mondjuk 500 ezer Ft alatt.

"

Kb szavazhatna 10 e ember. A fele bűnöző.

2009. aug. 23. 14:33
 16/23 A kérdező kommentje:
A vagyoni kérdést tényleg hülyén tettem fel, elnézést.
2009. aug. 23. 15:12
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

az a probléma, hogy az intelligencia nem feltétlenül függ a vagyontól, a szakmától és még az elvégzett iskoláktól sem...ismerek több diplomás embereket, akik olyan szinten buták és birkamódon viselkednek, hogy az sajnálatos...de ismerek olyan szakmunkásképzőbe járót is, aki sokkal intelligensebb bármelyik egyetemistánál, csak épp nem futja neki egyetemre....lassan én is abbahagyni készülök, ha a párom nem talál megfelelő munkát...

mellesleg az egyetemen is ismerek oltárian buta embereket...a lexikális tudás nem egyenlő a valós tudással

2009. aug. 23. 15:58
 18/23 anonim ***** válasza:
56%

Akkor intelligenciaszint szerint lehetne szavazni.

Az IQ mérhető. A magyarországon hivatalos teszt alapján bárkiről megállapítható mekkora az intelligencia hányadosa.

Ez a teszt az átlagnak 100 pontot vesz. Sztem ez lehetne a belépő szint is a szavazáshoz.

2009. aug. 23. 16:35
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
És az IQ-nak mi köze a tudáshoz?
2009. aug. 23. 16:57
 20/23 anonim ***** válasza:
63%
előző...épp ezt magyaráztam, az, hogy valakinek mekkora a lexikális tudása, nem számít....egy autista be tudja magolni a telefonkönyvet és fejben tud összeszorozni akárhányjegyű számokat, ez mégsem jelenti azt, hogy önállóan képes gondolkodni és dönteni!
2009. aug. 23. 17:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!