Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Csak én nem értem mi baja van...

Csak én nem értem mi baja van a diákoknak?

Figyelt kérdés

Szóval igazából kicsit értem, csak mások véleményére vagyok kíváncsi. A dolog ami bosszant, hogy szerintem a kormány (nem vagyok szimpatizánsuk) a tanulmányi rendszerben most hozott egy-két elég jó döntést. Mi is ennek a lényege? Az, csak akkor fektet bele pénzt a tanulókba, ha itthon kamatoztatják a tudásukat. Tiszta sor nem? Miért fizessék ki a magyar emberek valakinek a iskoláját, aki elmegy azonnal külföldre, és vissza se néz? Az is jó, hogy szigorítják, vagy ha jobban tetszik szűkítik a keretet. Hiszen, ha valaki épphogy beesik az egyetem államilag finanszírozott helyére, az nem valószínű, hogy elvégzi az egyetemet. És ha nem végzi el, akkor évekig a magyar emberek szintén fizetik a semmittevését. Én is diák vagyok, műszaki karon. Nem fogadtam el az állami finanszírozást, bár megvolt a pontom rá. Azért, mert ez nem kötelező. És itt a következő gondom. Sok helyen hallom, ez a szerződés röghöz kötés. Miért is? Kimehet az ember bármikor. Senki sem fogja visszarángatni. Miért lenne röghöz kötés? Plusz, ez opcionális. Senki nem fogja az emberre ráerőszakolni.

És akkor jön, hogy a gazdasági részen megszüntetik az állami helyeket. Hát persze! Az észrevételeim szerint, ha valaki továbbtanulna, de nem tudja hova, akkor egyből kereskedelem és marketing, meg kommunikáció, meg minden ilyen helyre megy. És akkor sír, hogy nem ér semmit a diplomája. Mit tanulnak akkor ezek közgazdaságtanból ha nem értik? Ha túlkínálat van egy adott szakképzet diplomás munkavállalóból, akkor a munkapiac, nem tud vele lépést tartani. Nem tud helyeket biztosítani. És mivel mindenkinek van a sarokban egy ilyen diplomája, ezért nem ér semmit szinte. Nem becsmérelni akarom azokat akik ilyen pályát választottak, választanának. Csak vegyék észre, hogy amúgy is szarban van az ország, és nem tud irgalmatlan pénzeket költeni olyan képzésre, ami JELENLEG tök fölösleges, mert roskadásig van az ország. Rengeteg olyan diploma van, amiért úgy kapnak a vállalatok mint a cukorért. Ki kell mondjam, hogy igen is aki jelenleg ilyeneket tanul, az azért van ott, mert a szülei azt mondták, hogy kell diploma, mert anélkül nulla vagy, de nem tudja hova menjen. Meglátja, hogy benne van a kar nevében, hogy marketing, vagy gazdaság, és egyből arra apellál, hogy az ilyen nevű végzettség a mai durván kapitalista világban tök jó. LENNE, ha nem gondolnák sokan mások ugyan ezt.

Visszakanyarodva az elejére, nem szeretem a FIDESZ-t. De egy két döntésükkel egyet kell, hogy értsek. Ilyen például a dohányosok visszaszorítása (annak ellenére, hogy én is szoktam hébe hóba) és a jelenlegi felsőoktatási törvények! Felteszem még egyszer a kérdést. Minek fizesse az állam azoknak a marha drága képzését, ami felesleges, mert úgyse lesz vele munkája, vagy úgyis kimegy az országból, és így csak más országnak dobáljuk ki az embereket, marha drágán? Kérlek írjátok meg, hogyha szerintetek nincs igazam valamiben, vagy ha éppen egyetértetek!

2012. dec. 18. 21:41
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:

23:03

Örülök, hogy valaki egy konkrét példát is felhozott!

Remélem sikeres leszel és felvesznek!

Egy kieg.: Az informatika sem álommeló azért és azon is múlhatnak életek. :) De az a "szerencse", hogy mindenhova kell és ezen nem tudnak spórolni a cégek, mert könnyen lehet találni más munkát.

Egy kórházban is van informatikus, vagy valaki aki az ottani rendszereket karbantartja, de ugyan úgy van az iskolákban, hivatalokban, gyárakban stb... És akkor még szépen összemostam az egyes területeket. :)

2012. dec. 18. 23:15
 22/39 anonim ***** válasza:
73%

Röghöz kötnek, közben a feltételek nem adottak az itthonmaradásra. Az orvostanhallgató nagyon szépen leírt mindent. Én se akarnék kimenni. Itt vannak a barátaim, család, gyökereim, gyönyörű tájak, tradíciók, az egyik legszebb nyelv, stb. De bennem is felmerült, hogy kimennék. Amit tanulok, az kint - keresett. Itthon? Nem keresett, biztos diplomás munkanélküliség.

Persze, amikor a szakot választottam, még reménykedtem, de már kinyílt a csipám, meg végig is gondoltam a dolgokat REÁLISAN, logikusan.

Diákhitel2. Megint csak a munkahely az, ami nem biztosított. Nem ismerem a konstrukciókat, '12-ben kezdtem az egyetemet államin, ebből kimaradtam.

De... ha valaki elvégez egy hangzatos nevű ámde kamuszakot, hogyan fizeti vissza??

A kamuszakokat én is megszüntetnem. Nemsokkal lejjebb ott a kérdésem, ami bizonyítja, hogy én is reformálnék...

Ellenben nem megoldás, hogy ész nélkül szüntetgetik meg az államilag finanszírozott helyeket intézményre és szakra való tekintet nélkül (mert ugye nem szakonként, képzési területenként működött, legalábbis még '12-ben). Nem hiszem el, hogy egy darab jogász és egy darab gazdasági szakember kell. De azt se, hogy bármilyen műszaki szakkal el tudsz helyezkedni - mert nem, nem így van.

Remélem, holnap megjön az eszük és használják is majd a döntéshozataluknál.

2012. dec. 18. 23:17
 23/39 anonim ***** válasza:
88%
23:03-as vagyok. kapnák=kapnék:D Jesszus, hogy bírtam így leríni:D
2012. dec. 18. 23:21
 24/39 anonim ***** válasza:
100%

Látom te már túlképezted magad közgazdaságtanból.

És azt elárúlnád, hogy ha egy gazdaság éves szinten 1,5%al zsugorodik akkor miért venne fel újabb munkavállalókat? Kisebb gazdaság - több munkavállaló. Ez melyik közgazdasági tétel.

2012. dec. 19. 07:11
 25/39 lindmayer ***** válasza:
83%

igazából csak egyetlen indokkal értek egyet a diákságban: miért kell az utolsó pillanatban változtatni a dolgokon? ez az ami a legtöbb problémát megoldhatta volna: mármint ha már szeptemberben, vagy akár még tavasszal elkezdték volna az átalakítást(vagy a konzultációt, bár amit ők annak hívnak az nem mindig az)

az egyik oldal mondja azt, hogy ez egy befektetés a jövőbe, és ezért nem kéne csökkenteni a keretlétszámokat

a másik meg azt hogy sokan ott"lébecolnak" az egyetemeken elég sokáig, de az a helyzet, hogy nem mindenki csak a lábát lógatja, ha csúszik 1-2 évet, mert vannak olyan tanárok, akik a vizsgázók 60-70%-át megbuktatja( de nem fontos tantárgyból, hanem egy huszadrangúból)

én is voltam egyetemista( sajnos nem tudtam befejezni, de ott volt előtte egy felkészítő, amit felsőbb évesek tartottak, és az egyik azt mondta, hogy 4 emberből csak egy fogja befejezni az egyetemet, és a maradék 3 ott vesztegetett el 1-2-3 évet is akár, ez nem jó sem az államnak, sem a diákoknak, mert ez alatt az idő alatt elvégezhettek volna egy szakiskolát is

ez a rendszer viszont lehetővé teszi, hogy aki csak a napot akarja lopni, azt megtehesse

talán mindenki elfogadhatja, hogy ez nem állapot, mert ugye válság van, és változtatni kéne a dolgokon, amiért tesznek is: kötelezővé foják tenni a felvételin az emelt szintű érettségit legalább az egyik tárgyból, de vannak olyan helyek, ahol mind a kettőből muszáj lesz emelt szinten menni, folyamatosan emelgeti a minimum küszöböt, illetve bevezetik valamelyik évben, hogy csak nyelvvizsgával a kézben lehet egyetemre jelentkezni

én egy olyan rendszert javasolnék, ahol a felvételi eljárásnál beleveszik a szociális helyzetet is: amelyik családban mondjuk a egy főre eső jövedelem meghaladja a minimálbér tízszeresét az a gyerek nem kaphat állami támogatást, ahol az ötszöröset ott csak részbeni támogatást kaphat, és azalatt meg kaphat teljeset is(nem kell ezekkel a számokkal, sőt biztos nem), és ahol meg a létminimum fölött van ott kapnak mondjuk egy 0,5-es szorzót, a létminimu élők csak 1-est, és azalattt meg 1,5-es 2-es szorzót a pontszámukra(ezek is erősen változtatható számok), így lenne a keretszámok alapján 3 ponthatár: teljes állami, részben és saját zsebből fizetett, illetve azt is bevezetném, hogy ezek között a kategóriák között mondjuk évente lehessen átkerülni egyikből a másikba tanulmány meg a szociális helyzet alapján, és a fenmaradó önrészt meg "kedvezményes" hitelből finanszírozhatja

na egy kicsit elkalandoztam

"kedvezményes" hitel: ugye azt mondják, hogy a diplomával sem könnyű elhelyezkedni, de könnyebb, mint nélküle, és nem is ugyanannyit keresnek, kezdésként i elvihetik a kétszeresét, vagy akár a háromszorosát is, mint akinek nincs diplomája; tehát ez nem csak az állambácsinak befektetés, hanem a diáknak is

a röghözkötés: az egyik azt mondja, hogy itthon nem talál munkát ezért kell külföldre mennie, a másik meg azt hogy itthonra képezzük az embereket; ugye ha te dolgozol egy helyen, és ott azt mondják, hogy végezz el egy tanfolyamot(vagy akár egy egyetemet), akkor kötsz velük egy tanulmányi szerződést, amiben rögzítitek, hogy a munkáltatód fizeti a képzést(teljes vagy akár részben is), cserében miután te elvégezted egy bizonyos ideig a cégnél maradst( ha nem teszed meg, akkor ki kell fizetned a támogatás mértékét)

na ez is egy hasonló helyzet, csak itt nem kapsz munlát rögtön, pontosabban neked kell keresned; ha meg nem találsz itthon és külföldre mész, akkor kellene kifizetned az állam által fizetett támogatást(akár részletre), vagy legalább is ilyen módon el lehetne engedni az embert, és nem kell aggódni, hogy külföldön kevesebbet kapsz a diplomával, mert kb ugyanannyit, persze ha nagyon nyugatra mész, akkor meg akár az ittghoni többszörösét is megkaphatod, és ha te azért nem fogsz külföldre menni, hogy az állam ne járjon jól, akkor az már a te dolgod

tehát csak avval az egy indokkal tudok egyetérteni, miszerint túl későn kezdték el a változtatást, a többivel nem

2012. dec. 19. 10:11
 26/39 anonim válasza:
100%

Vagytok még néhányan !

Főleg azok akik már végeztek,természetesen,ingyen!

Az embereket nem törvényekkel,szerződésekkel kell itthon tartani,hanem élhető országgal!

Ebbe beletartozik a tisztességes bér, a tehetségre épülő karrier ,a család jog és létbiztonsága,hogy csak néhányat említsek a sok feltétel közül.Na,ezek viszont mind hiányoznak a mai Magyarországon!

2012. dec. 19. 11:05
 27/39 anonim ***** válasza:
100%
Amiket leirtal azokkal egyetertek. Egy baj van a mostani dolgokkal, hogy kapkodnak nem elore mondjuk fel evvel dontik el. Hidd el nagyon rossz erzes tovabbtanulasi jelentkezes elott par hettel igy ketsegek kozott lenni. Ha mindezt mondjuk nyaron jatszak el akkor nem lehetne kifogasom. A roghozkotesrol meg annyit hogy en tanulok az allam kifizeti cserebe azt keri hogy itthon dolgozzam me vagy fizessem vissza. Ezzel en egyetertek.
2012. dec. 19. 11:58
 28/39 anonim ***** válasza:
64%

Igen,az igazságra tényleg felesleges karaktereket pazarolni :D Tipikus birka :D

2012. dec. 19. 15:10
 29/39 anonim ***** válasza:
0%
Én maximálisan egyet értek a kérdzeővel, az orvosokat ezért ne sajnáljuk annyira az összes orvos ismerősünknek elég jól megy. Lehet nincsenek jól megfizetve de tudjátok mekkora adóemelés lenne ha 100000-ről 500000-re emelnék a fizetésüket.ugyanugy elfogadnák a hálapénzt. A munkahely teremtésekkel kapcsolatban pedig: a munkahely csak ugy a fán terem vagy hogy gondoljátok. Mert ugyanugy szidja a magyar ember az államot ha a vállalkozókat támogatja. Ezzel meg ponthogy munkahelyeket teremtene. A 22-est viszont megkérdezném hogy mi az a diploma ami itthon büfé, külföldön keresett szak?
2012. dec. 19. 18:19
 30/39 anonim ***** válasza:
100%

"Én maximálisan egyet értek a kérdzeővel, az orvosokat ezért ne sajnáljuk annyira az összes orvos ismerősünknek elég jól megy. Lehet nincsenek jól megfizetve de tudjátok mekkora adóemelés lenne ha 100000-ről 500000-re emelnék a fizetésüket.ugyanugy elfogadnák a hálapénzt. "

1. Hány orvos ismerősöd is van? Hány évesek?

2. Engem nem kell sajnálni, senki nem mondta.

3. Nem 500 ezerre kellene emelni, elég lenne 200 is (nettó)

4. Honnan veszed, hogy akkor is elfogadnák? Kicsit sem vagy előítéletes.

De mindegy. Ha itt nem fizetnek meg, akkor megyek innen, aztán nektek maradnak azok az orvosok, akik vagy hülyék voltak ahhoz, hogy külföldön érvényesüljenek, vagy tartják a markukat a hálapénzért. Legyél boldog velük:)

2012. dec. 19. 18:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!