Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek lesz következménye...

Szerintetek lesz következménye e diáktüntetéseknek? Vissza vonják az intézkedéseket?

Figyelt kérdés

2012. dec. 11. 10:04
1 2
 11/17 bumbi02 ***** válasza:
100%

Ezzel az a gond, hogy ma is sokan kimennek külföldre, és külföldön sem olcsó az oktatás.

Ausztriában is olyan drága az oktatás, hogy félévente be kell fizetned 16 eurót. Majdnem 5000 forintot! Hozzáteszem, hogy anno 6000 forintos tandíj miatt tartottak népszavazást, most meg több százezres tandíjakat kell fizetni a hallgatók nagyrészének.

Persze a kormány célja ezzel az, hogy többen tanuljanak szakmát, csak ezt nem így kéne elérni. Hanem úgy, hogy támogatják a szakma tanulást, illetve növelik a megbecsülését. (sokakban él még ma az a kép: Jaa, nincs diplomád? Csak ács vagy? Bocs, de akkor okosabb vagyok.) De ez az "okosabb" ember nem fogja fel, hogy több ácsra, cnc esztergályosra, kőművesre, géplakatosra van szükség, mint andragógusra, meg HR-esre.

2012. dec. 11. 11:39
 12/17 anonim ***** válasza:

Bár én nem vagyok diák, de a fiam az. A fiam Angliában tanul. Még csak nem is egyetemen hanem egy szakmai iskolában. 21 éves lesz. 2 éve hogy betöltötte a 19 évét, onnantól fizetni kell az iskoláért függetlenül attól hogy első szakma vagy sem, hogy 1 vagy 2 év van még a suliból vagy sem. Egyik évben 1200 fontot fizettünk. Az idei évben 1400 fontot kell fizetni. Ezért csak szakmát kap, nem diplomát. Már utánajártunk a lehetséges egyetemeknek is ahol esetleg tovább tanulhatna.. Iszonyú árak vannak, és úgy hogy mi kint élünk, dolgozunk, még nekünk is nagyon drága..

Végül a helyzet semmivel sem jobb mint otthon..

2012. dec. 11. 12:08
 13/17 anonim ***** válasza:
igen, kicsivel több pénzt adnak a höknek ... hogy mi jut el a diákságig az más kérdés ...
2012. dec. 11. 12:43
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem & Nem

(Orbán nem az a fajta ember akit különösebben érdekel az emberek - pláne diákok - véleménye.)

2012. dec. 11. 12:44
 15/17 anonim ***** válasza:
Én azt nem hiszem, hogy külföldre mennének olyan sokan. Aki itthon nem bírja kifizetni a tandíjat, az külföldre sem fog tudni kimenni, mégha az oktatás ingyenes is, mert azért a lakhatás meg az élet odakint elég sokba kerül, az utazás költségeiről meg nem is beszéltünk. Ezzel nem fogják zsarolni a kormányt. Valamilyen kompromisszum-megoldás lehet, hogy lesz, de amit akarnak, véghez viszik.
2012. dec. 11. 16:50
 16/17 anonim ***** válasza:
Kicsit meghátrálnak, visszalépnek egy kicsit és besöprik az ezzel járó szimpátiát (hogy menyire érdekeli az emberek véleménye). Klasszikus marketingstratégia, már már az unalomig erőltetve.
2012. dec. 11. 17:26
 17/17 bumbi02 ***** válasza:

Én azt nem hiszem, hogy külföldre mennének olyan sokan. Aki itthon nem bírja kifizetni a tandíjat, az külföldre sem fog tudni kimenni, mégha az oktatás ingyenes is, mert azért a lakhatás meg az élet odakint elég sokba kerül, az utazás költségeiről meg nem is beszéltünk. Ezzel nem fogják zsarolni a kormányt. Valamilyen kompromisszum-megoldás lehet, hogy lesz, de amit akarnak, véghez viszik.

Más dolog félévente leperkálni 500 ezret, mint kiköltözni Bécsbe, ott találni egy részmunkaidős állást, és abból fizetni a tanulmányokat. Vagy dolgozni egy évet, és utána elkezdeni az egyetemet. Ezt már másik kérdésnél is kiveséztük, hogy bőven meg lehet fizetni az ott kinti megélhetést, ha az ember nem egyből 80nm-en akar lakni, és nem kaviárt akar enni. Bátyámnak havi 400 euróból a teljes megélhetése meg van Finnországban, az egyetem pedig ingyenes. Persze ez nagyon szűk megélhetés, de sokszor le kell mondani dolgokról. Ugyanígy ki lehet jönni Bécsben is 500 euróból havonta (lakhatás+kaja+tömegközlekedés), ami egy részmunkaidős állásból szintén már meg van. (ikertestvérem ott lakik, úgyhogy nem hasra ütésből mondom ezt) Az egyetem itt is ingyenes. (illetve 16 euró/ félév)

Magyarországon ellenben egy teljes munkaidős állásból nem tudod kifizetni a tanulmányaidat, nem hogy a lakhatásodat. Magyarországon ha félmunkaidőben dolgozik egy diák, jó esetben kap havi 40 ezret kézbe, amiből a lakhatása kijön - kaja nélkül - , de az egyetem még nem.

Akkor hol nehezebb a megélhetés?

2012. dec. 11. 18:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!