Mit szóltok ezekhez az új lehetséges teljes keretszámokhoz?
"Neked vagy a gyerrekednek egyébként milyen végzettséged van? És azt ki finanszirozta? "
Két diplomám van, mindkettőt önköltséges formában végeztem el, saját forrásból(munka) és diákhitel segítségével.
"Két diplomám van, mindkettőt önköltséges formában végeztem el, saját forrásból(munka) és diákhitel segítségével."
És ha annyira tehetséges voltál akkor miért nem vettek fel államira? Vagy azért mert nem érted el a tehetségeddel az államis szintet, és emiatt fizetned kellet most ezért legyen rossz másnak is?
És mi volt az a két értékes diploma, ha szabad érdeklődni?
Hát, elszomorító hogy tovább nyirbálják. és az is, hogy sokan ennek ellenére képesek védeni a Fideszt teljes mellszélességgel, akár ebben a témában is.
Amúgy meg nem így kéne szűkíteni a felsőoktatás létszámát, hanem minőségemeléssel. 500 pontot lehet elérni, 340 pont alatt egy egyetem se vehet fel tanulót. Egy közepes teljesítménnyel bőven el lehet érni azt a 340 pontot, aki meg nem tudja, az valószínüleg szenvedne egyetemen is.
Ezzel szemben az van, hogy ahova tavaly 400 pont kellett költs. térítésesen, oda most 290 kell csak, mert kell a pénz az egyetemnek. Valószínüleg ez nem rontja a minőséget. biztos nem.
Szélsőséges, mint mindig. Csak a kétharmadát spórolta meg az állam a finanszírozott képzéseknek.
Amúgy érdekes hogy a magyar föld védelmezői kevesebb agrárszakembert finanszíroznának mint bölcsészt és pontosan annyit mint társadalomtudóst, valamint a műszaki szakemberek patrónusa informatikust és "műszaki "szakemberből" EGYÜTT kevesebbet képezne mint orvost. De az is érdekes, hogy az állítólagosan túltelített pedagógusból ugyanannyi kell mint a piacon állítólag keresett "műszaki szakemberből".
De nyilván a tandíj ellen tüntetők meg magyarázzák, hogy ez miért is álmaink netovábbja.
Amúgy még erről is le lehet néhányt bőrt nyúzni:
Haladunk szépen az önfenntartó felsőoktatás felé és a Nagy Testvér boldog lehet...
"És ha annyira tehetséges voltál akkor miért nem vettek fel államira? Vagy azért mert nem érted el a tehetségeddel az államis szintet, és emiatt fizetned kellet most ezért legyen rossz másnak is?
És mi volt az a két értékes diploma, ha szabad érdeklődni?"
Elértem volna az állami ponthatárt is, de én teljesen külön akartam élni a szüleimtől az egyetemi éveim alatt és magamat akartam eltartani.
Az egyik diplomám a mai mérnök informatikus BSC-nek felel meg, a másodikat pedig tavaly fejeztem be, az pedig a jogász szak.
Nos kezdjük ott, hogy a jelenlegi felsőoktatás azért nem hófehér.
Azt nem lehet csinálni, hogy bizonyos emberkék 7 évig hesszölnek a 3 éves egyetemen, és lebegnek az éterben, ez nyilvánvaló. Ebben egyetértek azzal az intézkedéssel, hogy bizonyos időn belül igenis végezze el a hallgató az egyetemet (nem emlékszem hirtelen, mennyi ez)
Az viszont, hogy alig 2 év alatt teljesen szervezzük át az állami férőhelyek számát... egyrészt egy halom emberrel, akik pont akkor végeznek, amikor ezt kitalálták, kicsesztek - hiszen erre mégis honnan számíthattak volna? Teljesen át kell rendezni a terveiket, amiket lehet már gimi elején kitaláltak
Elnézést, jön a folytatás:
Másrészt pedig ahogy előttem is mondták, ez mire lesz jó? Az újgazdag szülők fogják benyomni egyetemekre a gyereküket. Aki így pedig kettesekkel csinálgatja az egyetemet, úgyis ott van a pénz a segge alatt, mehet annyi pótvizsgára amennyire csak akar. Ergo síkhülye lesz, ha kikerül onnan, ez pedig hosszútávon elég katasztrofális...ha az értelmiséget hülyék fogják alkotni, kb. Észak-Korea szintjére süllyedünk, ahol unikornisokban hisznek (komolyan volt erről hír, utána lehet nézni!)
"Én örülök neki, bár én magam a teljes tandíjas rendszer híve vagyok, tehát az állam teljesen szálljon ki a felsőoktatás finanszírozásából és mindenki fizesse meg a tanulása valódi költségét! Minőségi felsőoktatást csak tandíjjal és az állam teljes kiszorításával lehet elérni!"
Aha, de kérdem én miből fogják az emberek finanszírozni?
Ha csökkentik a támogatást akkor csökkentsék az erre beszedett adót is és esetleg fog maradni pénz a szülőknek pénze.
Aki szerint rendes oktatás csak fizetős lehet:
nézz rá Ausztriára vagy Dániára. Ingyenes oktatás, mégis, mindkettőnek vannak egyetemei a világ Top 100-ában. MO-n? Egy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!