Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ti támogatnátok, hogy aki...

Ti támogatnátok, hogy aki gazdag és több háza van, azt vegye el az állam és rászoruló, pl. devizahiteles családoknak adja?

Figyelt kérdés
2012. nov. 12. 17:58
1 2 3 4 5 6
 51/56 anonim ***** válasza:
30%

#50 Itt elsősorban nem a jövedelmekről van szó (habár hozzátehetnénk, hogy akkor szerinted az orvosok, ápolók, tanárok, tűzoltók stb. jövedelme is teljesen rendben van, hiszen annyi a munkájuk "gyümölcse", amennyit kapnak érte...)

Hanem arról van szó, hogy amiképpen az ingatlanhoz jutás módja mindig vitatható, aképpen az ingatlanvagyon pillanatnyi elosztása is vitatható.

Társadalmilag káros az, ha vagyonos emberek spekulatív céllal kihasználatlan (üresen álló) ingatlanjaikon "ülnek", miközben más emberek lakásgondokkal küszködnek. Ennek megoldását lehet támogatni.

Vagy lehet húzni-halasztani a megoldást, amíg a kevésbé tehetősek, illetve a piacképes szakmával, de vagyonnal nem rendelkezők elhúznak az országból, a vagyonosokra meg "rárohad" az ingatlanjuk (elértéktelenedik, eladhatatlanná válik, mert a kutya sem akar lakni benne).

2012. dec. 4. 11:48
 52/56 rémuralom ***** válasza:
21%

Szerintem az ingatlanon spekulatív céllal ülők nagyon jól tudják, hogyan hozhatják ki a legtöbb hasznot az ingatlanból. Volt egy ingatlanpiaci buborék (nem magától lett, hanem az olcsó hitel csinálta, a Fed kezdte az egészet az USA-ban), az kidurrant, és ez jó mélyre levitte a lakásárakat.

Innen eléggé valószínű, hogy idővel visszaállnak az árak a rendes szintre, és vannak, akik ezt tudják, és ki is használják - spekulálnak. Vesznek egy ingatlant azzal a céllal, hogy később, magasabb áron eladják. Ezzel szerintem semmi gond nincs. A zöldséges is azért veszi a zöldséget x forintért, hogy aztán x forint plusz szállítási és egyéb költségeket plusz valamiféle profitot fedező áron eladja. Aztán vagy sikerül, vagy rárohad az áru.

Sőt, ha én ingatlannal spekulálnék, biztos, hogy nem ülnék évekig rajta (hiszen mire helyreáll az ingatlanpiac, az nem egy-két hónap, hanem évekről beszélünk), hanem addig kiadnám bérbe. Úgy nem rohad rám, és a társadalomtól sem veszem el azt a lakást, házat, telket, szántót stb.

Az orvosok, tűzoltók, tanárok fizetése nincs rendben szerintem sem. Van viszont ebben a háromban valami közös, ami a legtöbb egyéb szakmára (hogy a példánál maradjunk: a brókerre és a napszámosra) nem igaz: nem piaci alapú a bérezésük. Állami egészségügy van, meg állami oktatás, az állam mondja meg, hogy mennyit keressenek a benne dolgozók. A napszámos bérét és a bróker fizetését munkaerő-piaci mechanizmusok határozzák meg, ezért az megegyezik az általuk végzett munka társadalmi hasznosságával (pontosabban ha pillanatnyilag nem is pontosan annyi, de közelít hozzá). Furcsa lehet azt hallani, hogy a bróker munkája hasznos, mivel manapság mindenhonnan ennek az ellenkezőjét hallani, de így van. Ha kiváncsi vagy rá, szívesen megosztom veled azt is, miért gondolom így.

És ha a kevésbé tehetősek lépnek le, az még mindig nem olyan káros, mint amit a kérdező eredeti ötlete eredményezne: hogy a gazdagok lépnek le. A kevésbé tehetős, piacképes szakmával rendelkezők ugyanis lehet, hogy miután külföldön "megszedik" magukat, hazatérnek nyugdíjas éveikre (vagy akár még előbb), és itthon költik el öreg napjaikra félre tett pénzüket (ha pedig korábban térnek haza, akkor még itthon kamatoztatják külföldi tapasztalataikat is, amiről hadd ne kelljen elmagyaráznom, hogy miért hasznos). Akitől viszont elveszik a vagyonát, hogy azzal "kárpótolják" saját hülyeségéért az ingatlanhitellel spekuláló pénzügyi analfabéta állampolgárt, az soha a büdös életben nem fog többet hazajönni. És viszi a pénzét is. Nem itt fog fogyasztani, nem itt fog befektetni. Soha.

2012. dec. 4. 20:07
 53/56 Dr. Bori András válasza:
66%
Nem. 1, Egyrészt, nem a kommunizmusban vagyunk hála Istennek. 2, Másrészt, hol lenne a határ? Először csak azoktól vennéd el, akiknek több háza van, aztán azoktól is, akiknek több lakása van (ez vagyok én pl.). Ez azért is veszélyes, mert ha egy bizonyos vagyon felett így is-úgyis elveszi az állam az emberek vagyonát, akkor elvesztik a motivációjukat a munkára, kilépnének a munkaerőpiacról sokan, és a vagyonukból élnének.Nem beszélve, arról, hogy (pl. én) külföldre menekíteném a vagyonom nagy részét. Ez nem használna az országnak. Arra nem gondolsz, hogy sokan vagyunk, akik ezért megdolgoztak. 3, Ez egy lavinát indíthatna el, és mindenki orrba-szájba venne fel devizahitelt, mert ott a példa előtte, hogyha bedől a hitele, akkor az állam - mások vagyonából- kihúzza a szarból. Szerintem felfogod agyilag, hogy ez hová vezetne. Vállaljon mindenki felelősséget az általa felvett hitelért, és ne máshoz lapátolja át az így keletkezett szart (adósság). Ha valaki nem tudja a nagycsaládját és a hitelt is finanszírozni, akkor ezt előtte gondolja át, és hozzon felelős döntést.
2021. dec. 7. 15:38
 54/56 anonim ***** válasza:
51%
Ezt nagyon kellett, Bori? Több, mint 9 éves kérdés..
2021. dec. 7. 21:20
 55/56 A kérdező kommentje:
A szocializmus építésének előnyei, hátrányai mindig aktuális kérdés.
2021. dec. 8. 23:00
 56/56 Dr. Bori András válasza:
74%
Ez nagyon kellett 54-es kötschög phaszfej. Ha te 9 évvel ezelőtt be akartad vezetni a kommunizmust, akkor valószínű most is be akarod vezetni, tehát az hozzád hasonló emberkék miatt: igen picinyem, nagyon kellett.
2021. dec. 14. 09:31
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!