Hogyan lehet (újra) Alkotmánya Magyarországnak?
Nem önkényesen a Fidesz által a népre kényszerített alaptörvényre gondolok. Egy széles társadalmi körben elfogadott Művet szeretnék.
Egy stabil időtálló történelmi örökségre vágyom. A múlt értékeit tisztelő de a modern kor kihívásainak is megfelelő törvényre gondolok itt.
Azaz hogyan lehetne a mostani alaptörvényt Alkotmánnyá nemesíteni?
Jogi és politikai megoldások által.
Hát ehhez kb. "forradalomra" lenne szükség. (Nem arra gondolok, hogy lövöldözzünk az utcán, hanem egy igazi összefogásra.)
Felháborítónak tartom, amit műveltek, arról nem is beszélve, hogy azóta is kénye-kedve szerint foltozgatja a Kormány... Ha az AB valamire kimondja, hogy az alaptörvény-ellenes, akkor semmi baj, másnapra megváltoztatják az alaptörvényt... Mire vezet ez így?
Igazából van jogi megoldás, hiszen mondhatjuk, hogy az alaptörvény alkotmányellenes, úgy ahogy van.
Csak épp amíg a "kedves" Kormányunk ezt konkrétan le*arja, akkor ezzel semmit sem érünk.
Ja, jól van, megnyugodtam. Csak azt hittem, lemaradtam valamiről, aztán eljött a választások előtti messiásvárás időszaka.
Egyébként meg szerintem akkor lesz társadalmi konszenzuson alapuló alkotmány, ha a választópolgárok ezt kikényszerítik. A mostani alkotmány elfogadása után sem tiltakozott senki, csak fórumokon, családi körben hőbörögtek, hogy "erre bezzeg van pénz". De ahhoz túl kényelmes volt mindenki, hogy kimozduljon otthonról és esetleg a gyűlölt szomszéddal együtt elmenjen tüntetni.
Nem új alkotmány kell az országnak hanem a régi, de nem a 1989-es. Mind a 89-es és 2012-es rossz.Az első sajnos jogfolytonos a kommunista alkotmánnyal a mostani meg egy neo kommunista(fidesz) párt alkotmány.
Volt nekünk majdnem 1000 évig egy szentkorona tanra épülő alkotmányunk.Na ez kellene vissza modern kori verzióba.
Ja, de nem összekeverendő a nyilas örökséggel. Itt a 1918-20-as előtti re gondolok.(ha nem tévedek)
"széles társadalmi kör"
66 %-nál szélesebben gondolkodtok? mert a 2/3-ot a fidesz már megszerezte!
úgyhogy nektek nem sok marad !!!
kérdés, meg tudja-e tartani
"66 %-nál szélesebben gondolkodtok? mert a 2/3-ot a fidesz már megszerezte!
úgyhogy nektek nem sok marad !!!"
A FIDESZ-KDNP az országgyűlési képviselői helyek 2/3-át szerezte meg - pontosabban ennél kicsit többet. Viszont a választási rendszer adottságai miatt ez nem jelenti azt, hogy az összes választópolgár 2/3-ának voksát megszerezték volna. Úgyhogy a "kétharmad" nem azt jelenti, hogy majd' 7 millió ember szavazott a pártra, még akkor sem, ha a kormánypártok vezető politikusai ezt is próbálják sugallni.
Első körben tűzoltásként a régi alkotmányt és kétharmadosokat kell visszaállítani, az újakat törölni.
Másodikban egy korszerű és igazságos alkotmányt létrehozni, ami nem egy kétperces munka lesz. Hosszas egyeztetések kellenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!