Miért jobb az nekünk, ha a törökök rokonai vagyunk, mint ha a finnugoroké?
Mi van??? Mégis kik azok a finnugorok? A finnugor egy nyelvcsalád az uráli nyelvcsaládon belül. Rokonok legfeljebb nyelvileg lehetünk.
A török meg egy nyelvet és egy népet is jelöl.
Mert nem halszagúak. :)
Nekem ez a nyelvrokonság körüli mizéria mindig is misztikus volt. Talán azért, mert az első perctől hogy hallottam, soha sem tűnt lealacsonyítónak a finnugor rokonság. Az, hogy egy népcsoportból, amelyből a legtöbb népből csak maroknyi maradt, mi megmaradtunk, országot alapítottunk, amely több mint ezer év óta fennáll.
Ez sokkal szebb kép, mint hogy a sumérok lecsúszott ükunokái vagyunk.
Ez persze csak az érzelmi része. A másik fele, hogy a nyelvtudomány 150 éve elég konzekvensen ezt az elméletet tekinti helyesnek, nem törődve azzal, hány politikai rendszer jött és ment.
nem azt kell nézni hogy mi jobb vagy rosszabb... ez egy téves képzelgés románok szlovákok szoktak így gondolkodni ... érvekkel alá lehet támasztani, hogy valami rokonság van a két nép között ... végülis elég fura, hogy van pár nagy nyelv család az egész világban és a finnugart egy teljesen új családba sorolják .... Ez ezért is fura, mert egyszerűen nem tartható, h. egy ilyen kislélek számú nyelvközösség több ezer évig megmaradjon...
Ha már minden áron be kell sorolni valahova akkor altáji ugurba sorolnám ... Így már mondák, kínai török források ... hun avar rokonság és a rovásírás is magyarázható lenne, nyelvtanilag is egyezés mutatkozna ... egy érdekesség, h. madjarnak hívnak a törökök, ha nem lett volna közvetlen kapcsolat a két nép között akkor nem vették volna át az általunk használt elnevezést! Mint ahogy a legtöbb országban hungary elnevezést használják kishazánkra... érdekes kivétel, hogy arabul is madzsarnak hívnak minket..
Ez nem "jobb" vagy "nem jobb" kérdése. A rokonait nem aszerint válogatja meg az ember, hogy "mi a jó neki". Nincs abban sem jó, sem rossz, hogy a magyar egy türk származású nép. Egyszerűen ez a legvalószínűbb, és ennyi. Nem kell tovább ragozni.
Ez pedig nem zárja ki a nyelvi kapcsolatot az uráli népekkel.
Szerintem a finnugor és a török rokonság nem zárja ki egymást. A magyarok ősei kétezer évig vándoroltak, amíg eljutottak a Kárpát-medencébe, ennyi idő alatt rengeteg néppel kerülhettünk rokonságba.
A népek keverednek, átveszik egymás kultúráját. Például a bolgárokat akkor a török vagy a szláv népek közé soroljuk.
Vagy a dalmátok latinok vagy szlávok? Szerintem ezekre is az a válasz, hogy mindkettő, a kettő nem zárja ki egymást.
Egyébként a mai magyarok már nem rokonai a törököknek , genetikailag.
A mai magyarok már szlávok , germánok , baltidok meg ezek keveréke.
A magyar nép nagyon sok nemzetből tevődik össze. Ahogy írták fentebb is, van bennünk töröktől kezdve a svábokon, rácokon, tótokon és még ki tudja mennyi népen át minden. Nehéz megállapítani hogy honnan jöttünk. Egy biztos, a magyar nyelvnek abból a bizonyos ősi nyelvből sikerült a legtöbbet megőrizni. A többi nyelv csak annak valami csonka maradványa.
De ha az első magyarokra vagy kíváncsi akik bejöttek Kárpát-honba, azok szerintem valahonnan nagyon messziről jöhettek, keletről. Talán Közép-Ázsiából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!