Ez az egykulcsos adórendszer megint csak a gazdagoknak jó?
Én pl az egykulcsossal egyetértek.Kis családomban van egy két nagyobbacska családi vállalkozás,abszolút családi,tehát 3-4 ember viszi,nincs alkalmazottak hada százával meg jajj dejó munkahelyet teremtenek.még annak ellenére is hogy sír a szájuk a jelenlegi kormány miatt sokkal jobb körülményke között élnek,mint az átlag.
( Apple telefon mindnekinek,medence,jacuzzi,síelés minden évben nyaralás minden évben 5x,négy öt autó két motor).Ja régebb en mondjuk nem ötször hanem tízszer mentek el nyralni(értsd MSZP-era) Én be vagyok jelentve rendesen,erre az előző kormány elvette a fele fizetésemet és odaadta a ci....nak.
Most felteszem a kérdést kitől kell elvenni?Kitől etikus többet elvenni?Tőlem vagy tőlük?
Az egykulcsos adót nem azért találták ki, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek legyenek, bár ez lett az eredménye.
Az értelme az lenne, hogy nem bünteti a több munkát. Tehát aki többet termel, nem vonják el tőle a többletjövedelmet magas adókkal. Így ösztönözve a több munkát, a befektetéseket, a gazdasági növekedést. Az elmélet szerint ebből a többletből a szegényeknek is "lecsurog" valamennyi, így ők is jobban fognak élni.
Ez a gazdaságpolitika konjunktúra esetén lehet, hogy működik (bár ezt is sokan vitatják), de a jelenlegi válságban sajnos egyértelműen kudarcot vallott.
A másik oka a bevezetésének az lehetett, hogy rengeteg vállalkozó minimálbérre jelentette be magát, eltitkolva a jövedelmét, így nem fizetett adót. A minimálbér adóztatása viszont pont az alacsony képzettségű, kevés hozzáadott értéket teremtő emberek foglalkoztatását nehezíti. Nonszensz, hogy a magas adók miatt a nettó 60 ezres minimálbér 120 ezer forintjába kerül a munkáltatónak.
Sok munkánál ez a 120000 Ft rengeteg, nem éri meg a munkáltatónak, inkább Romániába, Bulgáriába, Ázsiába viszi a termelést.
A minimálbér megadóztatása külön téma. Az egykulcsos adóval viszont azért buknak a ~220 ezer alatt keresők, mert az adójóváírást is megszüntették. Ez az, ami kb. 8000 forintot kapásból kivesz a kiskeresetűek pénztárcájából.
A minimálbér emelése viszont, a másik kérdésnél mondtam, csak rövid távon segítene. Egy éven belül megint ott lennél vele, mint előtte, mert csak tovább gyorsítaná az inflációt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!